POEM

Ενθουσίασαν, πήραν πολύ καλές κριτικές και ήδη έχουν αποκτήσει ένα μεγάλο πυρήνα πιστών οπαδών που τους στηρίζει στα live που δίνουν. Είναι πραγματικά από τις αποκαλύψεις της φετινής χρονιάς και νιώθουμε και εμείς με την σειρά μας περήφανοι που oι POEM απέδειξαν ότι με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, πίστη και αφοσίωση στον στόχο που βάζεις τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Το Rockway.gr συνομίλησε με τον εξαιρετικό ντράμερ των POEM τον Kamil.K ο οποίος μας αποκάλυψε τα εξής:

Κάθε αρχή και δύσκολη;
Ναι, όντως δύσκολη. Αλλά ωραίο είναι να είναι δύσκολο, μόλις αρχίσεις να πετυχαίνεις πράγματα μετράει εις διπλούν. Είναι και θέμα το πόσο προετοιμασμένος είσαι. Εμείς όταν μπήκαμε να γράψουμε τον δίσκο δεν είμασταν τόσο όσο έπρεπε και ‘ψαχνόμασταν’ στο studio, αυτό είχε βέβαια και τα θετικά του αποτελέσματα, ωραία περάσαμε πάντως ως επί το πλήστον.

Οι πρώτες κριτικές ήταν αρκετά θετικές για το άλμπουμ.Πως σκέφτεστε να διαχειρηστείτε αυτά τα εξαιρετικά σχόλια από την πλευρά σας;
Όσοι διαβάζουν τις κριτικές και τους ιντριγκάρει κάτι σε αυτές ώστε να μας ψάχνουν είναι καλό. Γενικότερα είμαστε ευγνώμονες που έχουν βγει τόσες καλές κριτικές επειδή κάναμε ότι θέλαμε και δεν έβαλε κανένα ‘κεφάλι’ το ‘χέρι’ του στο The Great Secret Show το οποίο σημαίνει ότι ο κόσμος γούσταρε αυτό που φτιάξαμε με ειλικρίνια χωρίς να σκεφτόμαστε αν θα τους αρέσει αλλά κυρίως αν θα αρέσει σε εμάς.

Όσοι σας έχουν ακούσει μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την μπάντα. Υπάρχουν σκέψεις για φυγή στο εξωτερικό;
Ναι αλλά οι σκέψεις μέχρι να γίνουν κινήσεις πρέπει να φας πολλά ψωμιά. Κοιτάμε για φέτος την Ελλάδα μιας και εδώ έχει κυκλοφορήσει ο δίσκος για αρχή. Δεν θα θέλαμε να δώσουμε 3000 euro και να κάνουμε ενα mini tour στην Ευρώπη. Δεν θα είχε νόημα-πέρα από την εμπειρία- οπότε κοιτάμε να το κάνουμε μόλις είμαστε έτοιμοι και το έχουμε προετοιμάσει σωστά. Συζητάμε για πράγματα εννοείτε αλλά είναι νωρίς ακόμα.

Ο ήχος σας είναι έντονα επηρεασμένος από το grunge metal.Μπορεί να μην είναι και ο πιο σωστός όρος για να χαρακτηρίσουμε την μουσική σας όμως θα θέλαμε να την περιγράψετε εσείς από την δική σας οπτική γωνία.
Να σου πω την αλήθεια εμένα προσωπικά δεν με χαλάει αυτός ο όρος, ούτε το alternative metal. Αλλά δεν μπορώ να πω τί style παίζουμε γιατί πλέον παγκοσμίως όλες οι μπάντες που έχουν σύγχρονο ήχο επηρεάζονται απο πάρα πολλές μουσικές με αποτέλεσμα όταν λες ‘τί παίζουν οι τάδε?’ απαντάς με την φράση ‘θυμίζουν τους τάδε, τους τάδε και τους τάδε’. Ποίος μπορεί να πει με ακρίβεια τι παίζουν μπάντες όπως οι Isis, Tool, Mastodon κτλ?Είναι τόσα τα στοιχεία στην μουσική τους που πρέπει να τους ακούσεις για να το ονομάσεις εσύ ο ίδιος το style τους.

Οι επιρροές του συγκροτήματος περιορίζονται σε μερικά αγαπημένα σας σχήματα ή υπάρχουν και οι κρυφές μουσικές αδυναμίες που δεν έχουν αναδειχτεί ακόμα στις συνθέσει σας;
Υπάρχουν πολλές ακόμα επιρροές που δεν φάνηκαν στον πρώτο δίσκο. Νέα είδη μουσικής που δεν ακούγαμε παλιά, νέες τεχνολογίες που δεν χρησιμοποιούσαμε πιο παλιά για την μουσική μας αλλά και νέες αντιλήψεις στην σύνθεση των κομματιών που θα δοκιμάσουμε στα επόμενα κομμάτια. Δεν θέλω να πω πιο συγκεκριμένα πράγματα γιατί θα χαλάσει αυτό το Secret show που θέλουμε να υπάρχει στους δίσκους μας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συνέχεια ακούμε νέες μουσικές. Και όταν λέω μουσικές, εννοώ από όλα τα μουσικά είδη, όχι από το metal μόνο.

Βλέπουμε ότι αποκτάται ένα σταθερό και πιστό πυρήνα οπαδών. Αρκεί αυτή η βοήθεια του κόσμου για να κάνουν την υπέρβαση σε περισσότερο κοινό οι ΡΟΕΜ;
Χμμμ, όχι δεν αρκεί δυστυχώς. Σίγουρα είναι ο τρόπος να σε πάρει το ποτάμι και να αρχίσεις να κάνεις όλο και μεγαλύτερα πράγματα αλλά για να κάνεις την υπέρβαση που λες πρέπει να κάνεις κάτι πραγματικά μεγάλο και προσιτό σε ευρύ κοινό. Είτε αυτό είναι μια μεγάλη συναυλία, είτε είναι συμβόλαιο με πολυεθνική κτλ…Το καλό με την Ελλάδα-και κακό- είναι ότι είναι ένα χωριό και όταν σε προσέχει κάποιος θα το πει στον φίλο του ο οποίος μπορεί να γράφει σε κάποιο zine ο οποίος μπορεί να έχει ένα γνωστό σε κάποιο μαγαζί στην επαρχία και πάει λέγοντας, γι’ αυτό είπα ότι αρκεί απλώς για να σε πάρει το ποτάμι.

Πως προέκυψε το όνομα του γκρουπ αλλά και ο τίτλος του άλμπουμ;
Το όνομα ήταν μία ‘κρύα’ υπόθεση, δεν υπάρχει κάτι το ρομαντικό από πίσω του. Χρειαζόμασταν ενα μικρό και εύκολο όνομα που να ξέρουν οι πάντες τι σημαίνει και να μην δείχνει τον χαρακτήρα της μπάντας. Δεν θέλαμε πχ ενα όνομα τύπου ‘I will eat your flesh’ γιατί τότε θα ήταν περίεργο να βάλουμε reggae στοιχεία χαχα! Τώρα για το όνομα του δίσκου μας το έστειλε το σύμπαν. Ο Γιώργος Α.-κιθάρες-ήταν εξω απο ένα comicbook store όπου πρόσεξε τον τίτλο The Great and Secret Show του Clive Barker και το πρότεινε για πλάκα αλλά κόλλησε σε όλους μόλις το ακούσαμε. Ήρθε μετά και το δικό μου ψάξιμο για εξώφυλλο όπου έπεσα τυχαία σε αυτό που βλέπεις στο internet και το puzzle ολοκληρώθηκε, αφού πήραμε τα σχετικά δικαιώματα.

Τα προβλήματα της τοπικής σκηνής είναι λίγο πολύ γνωστά. Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία ώστε να μην πέφτετε στην παγίδα της μίζερης εσωστρέφειας ανάμεσα στα γκρουπ και τους μουσικούς της σκηνής.
Ζητάμε όσα περισσότερα μπορούμε για να πάρουμε τα μισά. Έτσι απλά, απαιτούμε πράγματα σαν μουσικοί γιατί σεβόμαστε τους εαυτούς μας. Όταν δεν ανταποκρίνεται κάτι στις απαιτήσεις μας-οι οποίες δεν είναι παράλογες-απλά δεν ασχολούμαστε μαζί του. Τώρα για την μιζέρια των μουσικών που αναφέρεις ναι, έχουμε βιώσει καταστάσεις ζήλιας, ψέματα και θαψίματα αλλά όσο έχουμε το κούτελο μας καθαρό μόνο να γελάσουμε μπορούμε από αυτές τις καταστάσεις. Οι μικροί θα παραμείνουν μικροί γιατί δεν βρίσκουν τρόπο να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και τσαντίζονται με αυτούς που το κάνουν…πολλές φορές δεν ξέρουν βέβαια ότι και αυτοί που κάνουν βήματα τι έχουν θυσιάσει και πόσα χρόνια το κάνουν αυτό το πράγμα…

Οι εντυπώσεις σας από εκείνο το live με τους Pain Of Salvation;
Πολύ ωραία εμπειρία. Πολύς κόσμος και καλά οργανωμένο live γενικότερα. Και οι Pain of Salvation σαν άνθρωποι πολύ πρόσχαροι, αν και δεν μιλήσαμε ήταν στο check ανάμεσα μας, κάνανε χαβαλέ, ο Daniel έκοβε βόλτες στο Gagarin χαλαρά με το μωρό του αγκαλιά που είχε φορεμένα κάτι τεράστια ακουστικά ωτοασπίδες, είχε πλάκα.
Σίγουρα θα μας ρωτάνε αρκετό καιρό για εκείνη τη συναυλία χαχα…τουλάχιστον μέχρι το επόμενο μεγάλο opening act.

Πιστεύετε στην δύναμη της εικόνας;
Πιστεύουμε στο ντύσιμο της μουσικής με την κατάλληλη εικόνα ώστε να καρποφορήσει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Ξέρω τι λες και πιστεύω ότι δουλεύει αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε αυτό το τέχνασμα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να φανούμε η υπέρ cool μπάντα και να τραβήξουμε τα βλέμματα όλων των άκυρων με διάφορα τρικάκια, αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Η εικόνα μας ‘ντύνει’ την μουσική μας, δεν την ‘σκεπάζει’…

Τα επόμενα σχέδια των ΡΟΕΜ ποια είναι;
Μέχρι το τέλος του έτους συνεχίζουμε το The Great Secret Tour σε όσες περισσότερες πόλεις μπορούμε στην Ελλάδα, δίνουμε όσες περισσότερες συνεντεύξεις μπορούμε και γενικότερα ασχολούμαστε με τον δίσκο. Σιγα σιγά ξεκινάμε να δουλεύουμε και νέες ιδέες αλλά θα μας πάρει καιρό μέχρι να έχουμε κάτι να παρουσιάσουμε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
Εγώ ευχαριστώ,να’σε καλά.


274