BRUJERIA, PROGRESS OF INHUMANITY, MORTAL TORMENT (22/12/2012) KYTTARO

Το ημερολόγιο των Μάγια μας την έφερε και το τέλος του κόσμου όπως είχαν προβλέψει οι θεοσεβούμενοι κληρικοί και εσχατολόγοι αναβλήθηκε επ’ αορίστου λόγω τεχνικών προβλημάτων… Όπως ήταν αναμενόμενο!

Οπότε τί καλύτερο από το να το γιορτάσεις την επομένη σε μια συναυλία με μπόλικο ξύλο, γαμωσταυρίδι κατά πάσα κοινωνικοπολιτική και καθωσπρεπίστικη κατεύθυνση, ντουμανιασμένη ατμόσφαιρα και μουσικάρες; Βουρ για Κύτταρο λοιπόν, ένας συναυλιακός χώρος που έχει μπει και μπαίνει στην καρδιά μου όλο και περισσότερο για τα στάνταρ που θέτει σε ήχο και οργάνωση.



Το μενού της βραδιάς άνοιξαν με μια σελεξιόν από αιμοσταγείς μπριζόλες και λοιπά μακελελίδια ψημένα rare-blue οι Mortal Torment. Δυστυχώς δεν τους πρόλαβα ολόκληρους λόγω εργασιακών υποχρεώσεων, αυτά που είδα όμως ήταν μια χαρά. Με διάχυτο τον χαβαλέ σε ότι αφορά την σκηνική παρουσία, σε καμία περίπτωση όμως στην εκτέλεση και τις συνθέσεις τους δώσανε το στίγμα στον ήδη αρκετά μαζεμένο κόσμο.



Μάσκες χειρουργείου, κερατάκια ταράνδου και ματωμένες ποδιές μεθυσμένου χασάπη της κρεαταγοράς εναλλάσσονταν με Death Metal riff, κοπανήματα και λαρυγγικούς βόθρους! Άνοιξε η όρεξη για τα καλά! Γουστάρω πολύ που παίζουν ελληνικές μπάντες πλέον αρκετά χρόνια σε κατηγορία εξωτερικού, και οι Mortal Torment σίγουρα ανήκουν εκεί και όχι στον πάγκο! Δώσε πόνο!



Διαλειμματάκι για μπυρίτσα να το ξεπλύνουμε και να υποδεχτούμε το δεύτερο χτύπημα από τους Progress Of Inhumanity. To oldschool grind με τις κάποιες crust ενέσεις τους είναι γνωστό στο κοινό και η απόδοση του επί σκηνής σκέτη απόλαυση… “Μπάτε Σκύλοι” το γενικό σύνθημα και το headbanging, circle pitting, roachpuffing, μαζί με τις λοιπές διασκεδαστικές αθλοπαιδιές ξεκίνησε. Χορταστικότατο το σετ τους, παρουσίασαν δε και καινούρια κομμάτια από την επερχόμενη δουλειά τους.



Ωραίος ο ήχος, ο drummer σε κέφια και ο τραγουδιάρης σε μια φρενήρη κατάσταση να κοπανάει το μικρόφωνο στο κεφάλι σκούζοντας το, κατά πολλούς, “die diediediediedie die die die die diediedie” σε έμπαζε στην ατμόσφαιρα μονοκοπανιά και ήθελες κάτι να σπάσεις… Suicidal Tendencies διασκευή, επίσης στα συν της εμφάνισης των Progress Of Inhumanity! Respect respectrespectrespect re spectre respect resp ect!!!



Και στο κυρίως πιάτο… Οι Brujeria έχουν αποκτήσει στο πέρασμα της 20(+)χρονης πορείας τους ένα cult status που δεν αμφισβητείται. Θες από τις ακραίες απόψεις τους περί πολιτικής και ναρκωτικών, θες από την αισθητική τους που προκαλεί ασύστολα, θες από τον ήχο τους που συνδυάζει χιπ χοπ γκρούβες με hardcore/punk/metal riffs και ισπανόφωνο στίχο, θες απ’ όλα αυτά μαζί!



Από όπου και να το πιάσεις δεν πέφτεις έξω, πράγμα που θα αποδειχθεί με το που πάτησε πάνω στο σανίδι του Κύτταρου ο Juan Brujo με το καλυμμένο πρόσωπο και την ματσέτα ζωσμένη, ακολουθούμενος από τους υπόλοιπους cabrones  με τις μπαντάνες στα μούτρα, λες και είναι αντάρτες κάποιου παράνομου στρατού. Από τις πρώτες κιόλας νότες το αρκετά γεμάτο Κύτταρο άρχισε να δονείται, να χτυπιέται, να φωνάζει! Ξύλο και πάλι ξύλο μπροστά.



Ο ήχος των Brujeria ήταν επίσης μια χαρά! Μέσα από τις παραμορφωμένες συχνότητες του μπάσου και της κιθάρας που στρώνανε απλόχερα την λάσπη, τα τύμπανα έδιναν τον ρυθμό στον άλλοτε αστείο και άλλοτε προκλητικό χορό του διδύμου Juan Brujo/Pinche Pepe. Απίστευτα επικοινωνιακοί με τον κόσμο που φώναζε τους στίχους, μας έλεγαν τα δικά τους στην, κατ’ επιλογή του κοινού, ισπανική και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…



Παίξανε την μια κομματάρα μετά την άλλη (βλέπε setlist) συμπληρώνοντας την 1 και κάτι ώρα πριν τη αποχώρηση υπό χειροκροτήματα και άναρθρες κραυγές. Την αποχώρηση ακολούθησε encore με κι άλλες κομματάρες για να κλείσουνε με συμβουλές για τους απανταχού φίλους του χόρτου του θεού, ευχαριστίες προς το κοινό και τη ματσέτα του Juan Brujo να στριφογυρνάει πάνω από τα κεφάλια μας. Αποτελείωμα σπέσιαλ σε μια βίαιη όσο και διασκεδαστική βραδιά το “Marijuana”, την διασκευή των Brujeria στο Macarena.

Βailar hasta el fin del mundo cabrones!



Brujeria setlist:
Raza Odiada (Pito Wilson)
El Desmadre
Cuiden A Los Ninos
Marcha De Odio
Colas De Rata
Cruza La Frontera
Mecosario
Vayan Sin Miedo
Brujerismo
La Migra
Anti-Castro
Revolucion
Hechando Chingasos
Division del Norte
La ley del Plomo
Angel de la Frontera
Consejos Narcos
Matando Gueros

photos: Δημήτρης Μαρσέλος

459