DOWNFALL OF GAIA: “Suffocating In The Swarm Of Cranes”

Φθινόπωρο. Τα πρώτα φύλλα αφήνουν τα δέντρα προετοιμάζοντας το έδαφος για τον χειμώνα. Η φύση βυθίζεται αργά στον ζόφο (άτσααα)…

Αρκετά όμως με τους ρομαντισμούς.

Το γεγονός του τρέχοντος φθινοπώρου, τουλάχιστον για εμένα, είναι η κυκλοφορία του “Suffocating In The Swarm Of Cranes” των Downfall of Gaia, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους δίσκους του 2012.

Οι Downfall of Gaia που λέτε αγαπητοί μου αναγνώστες, σχηματιστήκαν στην Γερμανία στα μέσα του 2008 και μετά από κάποιες μικροαλλαγές στην αρχική τους σύνθεση κυκλοφόρησαν το πρώτο τους split με το Γαλλικό συγκρότημα Kazan κατά την διάρκεια του ίδιου έτους, ενώ το 2010 κυκλοφορούν το πρώτο τους full length ονόματι “Epos”.

Δύο χρόνια μετά έρχεται η δεύτερη επίσημη τους κυκλοφορία από την Metalblade αυτή τη φορά, ονόματι “Suffocating In The Swarm Of Cranes” συνολικής διάρκειας 57 λεπτών και βάλε. Αν και στην προκείμενη δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι καινοτόμο, εντούτοις ο δίσκος ακούγεται απνευστί εξαιτίας της ατμόσφαιρας που δημιουργεί. Τα crust στοιχεία είναι σαφώς περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, τα φωνητικά στο background  ενώ την τιμητική τους έχουν τα post στοιχεία και τα black metal blasts, ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί σε έναν χείμαρρο συναισθημάτων.

Ήδη από το ορχηστρικό “Vulnus” o ακροατής προϊδεάζεται για το τι θα επακολουθήσει, ενώ 22 λεπτά αργότερα ακολουθεί μακράν το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, το υπνωτικό “I Fade Away” το οποίο περιλαμβάνει και ένα από τα ωραιότερα και χαοτικά riff του album, το οποίο όμως παρά την τραχύτητα του δεν ξενίζει, αλλά αντίθετα δένει πολύ όμορφα με την συνολική ατμόσφαιρα δημιουργώντας μια αίσθηση ασφυξίας, όπως ακριβώς και ολόκληρος ο δίσκος .

Ακολουθούν τα “Beneath the Crown of Cranes” και “Then Giving Their Heir to The Masses” τα οποία αναφέρονται στον κύκλο της ζωής, ενώ ο  τέλος ο δίσκος κλείνει με το “Asphyxia”.
Ότι πρέπει για Κυριακάτικα συννεφιασμένα πρωινά (και όχι μόνο) πίσω από κάποια μπαλκονόπορτα σε κάποιο συνοικίας της Αθήνας…

535