VARIOUS ARTISTS: “Re-Machined: A Tribute to Deep Purple’s Machine Head”

Έχοντας ακούσει μερικές δεκάδες διασκευών σε τραγούδια της αγαπημένης μπάντας των Deep Purple, όντας συλλέκτης όποιας κυκλοφορίας υπήρξε ως αφιέρωμα, σε ένα από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα στο χώρο του κλασικού rock, ήρθε στην κατοχή μου το τεύχος του Classic Rock και πρώτη κίνηση ήταν το cd με τις επανεκτελέσεις του “Machine Head” να “οδηγηθεί”  στο ηχοσύστημα και μάλιστα με μεγάλη ένταση.

Μετά λοιπόν από μία βδομάδα συνεχούς ακρόασης καταλήγω: σίγουρα το “Re-Machined” δεν είναι ένα άλμπουμ -αφιέρωμα στους Deep Purple. Είναι μία επαναπροσέγγιση στο “Machine Head”, το εμβληματικό άλμπουμ της μπάντας που συμπληρώνει 40 χρόνια από την ημέρα της πρώτης κυκλοφορίας του.

Οι μουσικοί που με άκρα μουσικότητα και επαγγελματισμό παρουσιάζουν τις εννέα συνθέσεις του δίσκου είναι μερικοί από τους “υπερήρωες” του χώρου, όπως Metallica, Iron Maiden και Chickenfoot, με την προσθήκη θρυλικών βιρτουόζων της κιθάρας όπως Steve Vai, Carlos Santana, Joe Bonamassa και Zakk Wylde.

Όλες οι συνθέσεις παρουσιάζονται με απόλυτο σεβασμό και μουσικότητα αντάξια των καλλιτεχνών που δημιούργησαν αυτές τις συνθέσεις. Κάποιες εκτελέσεις  είναι πολύ πιστές στις πρωτότυπες, κάποιες όχι. Οι Glenn Hughes και Chad Smith κλέβουν την παράσταση, σε μία μαγική εκτέλεση  με το heavy funk ύφος τους στο “Maybe I’m A Leo”. Οι Black Label Society ροκάρουν ασύστολα στο “Pictures Of Home”, τη στιγμή που οι Jimmy Barnes και Joe Bonamassa λάμπουν με τις ερμηνείες τους στο “Lazy”. Τα πλήκτρα όμως είναι η έκπληξη για να ξεχωρίσει ο οργανίστας Arlan Schierbaum. Έχουμε τους γνωστούς και μη εξαιρετέους  (λάτρεις των Purple από παλιά με αρκετές διασκευές στα live τους), τους Iron Maiden που παρουσιάζουν μία δυναμική, γεμάτη πάθος εκδοχή του “Space Truckin”.

Οι Metallica διαλέγουν το “When A Blind Man Cries”, ένα b-side που ο R. Blackmore σιχαινόταν να παίζει τον παλιό καλό καιρό (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου) και οι super-stars Metallica έχοντας στο ρεπερτόριο τους τη σύνθεση αυτή, ως ένα είδος μπαλάντας, παραμένουν πιστοί στην αρχική παρουσίαση των Purple. Αγαπημένο μου όμως είναι το “Never Before” που παρουσιάζουν οι Kings Of Chaos, ένα supergroup αποτελούμενο από τους Joe Elliott (Def Leppard – φωνή), Steve Stevens (Billy Idol, Michael Jackson, Vince Neil μερικές από τις πολλές συνεργασίες) και η rhythm section των  Gun ‘N Roses (κάποτε…) Duff McKagan (μπάσο) και Matt Sorum (τύμπανα) με εξαίρετη παρουσίαση και εκπληκτική δουλειά –ως συνήθως – από τον Stevens.

Και υπάρχουν και τα κλασικά των κλασικών: το “Smoke On The Water” από τους The Flaming Lips, που το παρουσιάζουν με μία ηλεκτρική, άκρα ιδιότυπη και ανούσια “εκτέλεση” (κυριολεκτικά!) και το ίδιο κομμάτι από το γερόλυκο Santana και το Jacoby Shaddix (Papa Roach), που αποδίδουν πιστά την ΑΙΩΝΙΑ κλασική σύνθεση. Το άλλο κλασικό των κλασικών, “Highway Star”, παρουσιάζεται από τους Chickenfoot σε μία εξαιρετική εκτέλεση που ροκάρει στην αρχή του άλμπουμ. 

Αυτό όμως που είναι όλα τα λεφτά, είναι πάλι το “Highway Star” (το  bonus track) στην Collector Fan Pack έκδοση που αρχικά ήταν “ανάληψη” των Black Country Communion, όμως ο πολυάσχολος το τελευταίο διάστημα Bonamassa δε μπόρεσε να συμμετάσχει. Όταν λοιπόν ο Hughes πληροφορήθηκε την απώλεια του Jon Lord, θέλησε να αφιερώσει στο φίλο του μία διασκευή, έτσι με τη βοήθεια του Steve Vai κατάφερε να μας δώσει μία εκπληκτική, μοναδική (όποιο επίθετο θέλετε βάλτε) εκτέλεση.

Αξίζει λοιπόν να προμηθευτείτε την Classic Rock’s Collector Fan Pack , που περιέχει το bonus track και 124 σελίδες με συνεντεύξεις των Metallica, Maiden, Chickenfoot, Bonamassa και Vai.

Tracklist
01. Smoke On The Water- Carlos Santana & Jacoby Shaddix
02. Highway Star- Chickenfoot
03. Maybe I’m A Leo- Glenn Hughes & Chad Smith
04. Pictures of Home -Black Label Society
05. Never Before -Kings of Chaos: Joe Elliott, Steve Stevens, Duff McKagan, Matt Sorum
06. Smoke On The Water- Flaming Lips
07. Lazy- Jimmy Barnes with Joe Bonamassa
08. Space Truckin’- Iron Maiden
09. When a Blind Man Cries- Metallica
10. Highway Star [Collector’s Fan Pack Bonus Track]- Glenn Hughes, Steve Vai, Chad Smith, Lachlan Doley

526