KATATONIA: “Dead End Kings”

Η ανακοίνωση ενός νέου δίσκου των Σουηδών, βετεράνων πλέον του σκοτεινού, καταθλιπτικού ήχου, Katatonia είναι ένα νέο που με κάνει να περιμένω με αγωνία τις πρώτες νότες του.

Ανέκαθεν αγαπούσα τη μπάντα αυτή, ακόμα από τον καιρό του “Dance of December Souls” το 1993, ενώ ήμουν στις αρχές τις εφηβείας μου! Θαμπώθηκα με το “Tonight’s Decision”, έκανα τούμπες με το “Last Fair Deal Gone Down”, ενώ το “Viva Emptiness” με καθόρισε.

Τους είδα live σε ένα κατάμεστο ΑΝ Club, νιώθοντας την ανάσα τους, τους θαύμασα και σε γεμάτο Gagarin 205, αφιέρωσα τα τραγούδια τους, έκλαψα και ένιωσα πολλά με τη μουσική τους, αλλά μπορώ να πω ότι μούδιασα λίγο με την τελευταία τους δουλειά, “Night is the new day”. Αν και θεωρούσα ότι δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερος τίτλος για άλμπουμ των Katatonia, δεν με εντυπωσίασε όπως θα ήθελα και πέρασε λίγο στο ντούκου. Το άκουσα πολλές φορές, αλλά με ανάγκαζε να γυρίζω στα παλαιότερα για να ξαναβρώ την χαμένη τους αισθηματική καταχνιά.

Στο άκουσμα της επερχόμενης κυκλοφορίας τους, “Dead End Kings”, η ελπίδα για κάτι όμορφο γύρισε πίσω. Λάδωσα και εκβίασα για να σιγουρευτώ πώς θα είμαι εγώ αυτός που θα έχει την τιμή να το κριτικάρει και να’ μαι εδώ να γράφω για αυτούς!

Αναγνωρίζοντας με την πρώτη ακρόαση νέο hit στις νότες του “Leech”, και βλέποντας ότι μιλάμε για κάτι καλό, χαμογέλασα και συγχώρεσα την μετριότητα του προκατόχου του! Δυνατές στιγμές με το “Dead Letters” με το οποίο ξεκίνησε την προώθηση του άλμπουμ η Peaceville, δημιουργώντας youtube video, ρομαντζάδα με το “Undo You” και γενικά το άλμπουμ είναι αυτό ακριβώς που θα περιμέναμε εμείς, οι οπαδοί τους. Soundtrack για να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο και την απώλεια της ζέστης. Τραγούδια σαν το “Lethean” θα ακουστούν πολύ και θα μπουν στα προσωπικά μας best of.

Χαίρομαι που βρήκατε το δρόμο σας, Σουηδοί φίλοι μου! Εύχομαι να είναι μακρύς αυτός ο δρόμος και χωρίς μπερδέματα. Άντε και σύντομα ξανά ζωντανά μπροστά μας!

Πολλά περισσότερα λόγια δεν χρειάζονται για να μιλήσω για κάτι που απλά, εσύ, που διαβάζεις πρέπει να ακροαστείς. Κάνε υπομονή ως την ημερομηνία επίσημης κυκλοφορίας (27 Αυγούστου), κλείσε τα μάτια και ταξίδεψε στα άδυτα της σκανδιναβικής μουσικής!

Θα ακούσω ξανά το “First Prayer” και θα προσευχηθώ για ανάλογη συνέχεια!

481

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.