MENACE: “Mentally Ill”

Αναμφίβολα διανύουμε μια περίοδο ανάκαμψης της εγχώριας metal σκηνής με μπάντες να ξεπετάγονται από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας σαν το ζεστό ποπ κορν.

Ήδη πολλές “γραφίδες” από τον ξένο τύπο τοποθετούν το ελληνικό heavy metal στο επίκεντρο της παγκόσμιας underground σκηνής. Έχω συνηθίσει πλέον να κρατάω μεγάλο καλάθι, τίποτα όμως δεν ήταν ικανό να με προετοιμάσει κατάλληλα για τα 13:33 που κράτησε η ανηλεής επίθεση που δέχθηκαν τα αυτιά και το σβέρκο μου, όταν στο cd player μπήκε το demo μιας νεοσύστατης, ανυπόγραφης ακόμα μπάντας από τα Χανιά που ακούει στο όνομα Menace.

Ωμό, ακατέργαστο, παλιομοδίτικο thrash metal που σε βάζει στην πρίζα από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο και σου διοχετεύει χιλιάδες μεταλλικά βολτ στο κορμί και στο μυαλό. Οι Menace δείχνουν να πίνουν νερό στο όνομα των Razor, Dark Angel, Vio-lence και πρώιμων Kreator.

Το demo αποτελείται από 3 κομμάτια. Ξεκινάει με το “Mentally Ill”, του οποίου η εισαγωγή σε αρπάζει από τα μαλλιά. Μια κραυγή που θα ζήλευε και ο Petrozza ανοίγει την πύλη σε αυτό που ακολουθεί, σε στρατιές από riffs που άμεσα σε ωθούν ρυθμικά  να κοιτάς εναλλάξ τη γη και  τον ουρανό. Πότε πέρασαν κιόλας 4:21; Το κενό δεν φτάνει ούτε για μιαν ανάσα. Λίγα μόλις δευτερόλεπτα μιας mid-tempo εισαγωγής και το σφυροκόπημα ξαναρχίζει. “Fatal Trust”. Δεύτερα φωνητικά που σε κάνουν να σιγοτραγουδάς μαζί τους σφίγγοντας και υψώνοντας ακούσια την γροθιά, γρήγορα και κοφτερά σαν το ατσάλι riffs δίνουν κι εδώ το βροντερό παρόν. Τα 5 λεπτά περνάνε αστραπιαία και ξεκινάει το τελευταίο κομμάτι με τίτλο “Blacklist”. Εδώ η παραγωγή κάνει το αποτέλεσμα να ακούγεται ακόμη πιο κοντά στα 80s και πραγματικά είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος πως πρόκειται για κυκλοφορία του 2012. Και οι Menace το γνωρίζουν αυτό, όλα σε αυτό το demo κραυγάζουν το πόσο πιστοί είναι όσοι δούλεψαν γι΄αυτό στο γνήσιο,old school thrash metal. Από την παραγωγή, τις συνθέσεις, την “εικόνα” της μπάντας μέχρι και την απόφασή τους να το κυκλοφορήσουν (εκτός από cd-r)  και σε κασέτα (όχι δεν έχω κάνει λάθος, βγάλανε 200 κόπιες), ενώ στα σκαριά είναι και η κυκλοφορία 7ιντσου με τα 2 πρώτα κομμάτια του demo σε 250 κόπιες.

Η σύνθεση της μπάντας είναι: Στέλιος “Stelis” Καρτσώνης (lead vocals-lead guitar), Γιώργος Κουταλώνης (guitars, backing vocals), Κώστας Λίβας (bass,backing vocals), Κώστας Τζέτζας (drums, backing vocals). Tην παραγωγή έχουν κάνει, ο Γιάννης Πρατικάκης στα 2 πρώτα κομμάτια και ο Μάνθος Χναράς (Deviser) στο τρίτο (ενώ έχει κάνει και δεύτερα φωνητικά σε όλα τα κομμάτια με τα υπόλοιπα μέλη). Το μόνο βέβαιο είναι πως θέλουμε κι άλλο. Το όλο ύφος της μπάντας ανεβάζει τις προσδοκίες μου για μια full length κυκλοφορία, ενώ ήδη έχουν ανακοινώσει συμμετοχή στο Chania rock festival του καλοκαιριού. Pure malice, blood will spill cause, March of the mentally ill!

449