LAKEI: “Konspirasjoner”

Έχουν μια τάση οι Νορβηγοί να μας αποζημιώνουν πάντα με κάτι καλό φαίνεται. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση αλλά ότι έχει πέσει στα χέρια μου από Νορβηγία μεριά τώρα τελευταία με έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο.

Πρώτη κυκλοφορία λοιπόν για τους Νορβηγούς Lakei (στα νορβηγικά “υπηρέτης”) με τίτλο “Konspirasjoner” και ότι ανέφερα για τις Νορβηγικές κυκλοφορίες τελευταία, ισχύει και εδώ.

Όσον αφορά τον δίσκο τώρα. Καταρχάς, από το πρώτο δευτερόλεπτο καταλαβαίνεις ότι αυτό που ακούς προέρχεται από τα χιονισμένα λιβάδια της Βόρειας Ευρώπης. Σκανδιναβία κατά προτίμηση. Οι κιθάρες διατηρούν την πρίμα, νορβηγική black χροιά τους από την μία και από την άλλη το σύνολο είναι ογκώδες, βαρύ και επιβλητικό.

Αν θα χαρακτήριζα την μουσική τους θα έλεγα ότι παίζουν ένα μοντέρνο black στυλάκι (βλ. Tombs), που μου έφερε στο μυαλό την απρόσωπη στιβαρότητα και αμεσότητα των Godflesh αλλά, και την ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα των Jesu. Τα φωνητικά είναι κάπως πιο hardcore, λίγο ίσως επηρεασμένα από τους συμπατριώτες τους Kvelertak, αλλά μέχρι εκεί. Μάλιστα εναλλάσσονται συνεχώς και πορεύοντε ανάλογα με τις κατευθύνσεις που δίνονται από το καθαρά μουσικό κομμάτι. Για να κλείσω το κομμάτι των φωνητικών να πω ότι ίσως είναι το πιο αδύναμο σημείο του δίσκου. Όχι τόσο γιατί είναι άσχημα αλλά γιατί το “Konspirasjoner” φαντάζει άνετα ένας άψογος instrumental δίσκος που τα φωνητικά μπορούν να θεωρηθούν έως και περιττά ορισμένες φορές. Οι ταχύτητες κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του δίσκου είναι πολύ χαμηλές με τα απαραίτητα όμως ξεσπάσματα όπου χρειάζεται. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος κάποιες μελωδίες κάνουν όλο και περισσότερο την εμφάνιση τους χωρίς όμως να διαταράσσουν την σκοτεινιά και την μαύρη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί.

Παίζοντας ένα τέτοιο είδος μουσικής είναι πολύ εύκολο να περάσεις την γραμμή του ενδιαφέροντος και να κατρακυλήσεις στην ανία και στην επανάληψη. Απεναντίας, το “Konspirasjoner” είναι ένας δίσκος που ακούγετε ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν σε κουράζει λεπτό γιατί ξέρει να μεταμορφώνετε συνεχώς και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Για να πειστείτε και εσείς ακούστε για αρχή τα “Sarkofag”, “Despot” και “Lakei”. Φαντάζομαι και θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το αποκορύφωμα της καριέρας τους που μόλις ξεκίνησε και ότι στο μέλλον θα μας χαρίσουν το ίδιο και ακόμη πιο ενδιαφέρουσες δουλειές. Το “Konspirasjoner” μπήκε αμέσως στο playlist και οι Lakei στην “check again” λίστα μου.

570

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.