Psychotic Waltz- Royal Hunt- Pagan’s Mind (28/04/12) Fuzz Club

Ένα από τα πιο ευχάριστα και ολοκληρωμένα events των τελευταίων μηνών ήρθε με το τελευταίο Σάββατο του φετινού Απρίλη για χάρη των πολυάριθμων οπαδών όλων των σχημάτων της βραδιάς, οι οποίοι φυσικά δεν ήταν αποκλειστικά κάτοικοι της πρωτεύουσας. Οι νεότεροι της βραδιάς, οι Pagan’s Mind, μαζί με τους Royal Hunt και τον D. C. Cooper ύστερα από δεκατρία χρόνια και τους επανενωμένους Psychotic Waltz αποτελούσαν το lineup αυτής της βραδιάς.

 Το κοινό της συναυλίας ήταν υπομονετικό καθώς και ήρεμο αλλά με την αντίθετη έννοια απ’ αυτή που το θέλει αναίσθητο και χωρίς επαφή με τους μουσικούς που παρακολουθεί. Tα διαλείμματα που χώριζαν τις εμφανίσεις των groups, ιδιαίτερα το ωριαίο πριν τους headliners, δεν δημιούργησαν και καμία αίσθηση αφού αν και σε ικανοποιητικά γεμισμένο club η κατάσταση ήταν χαλαρή.



Οι Νορβηγοί Pagan’s Mind κυκλοφόρησαν πριν από ένα χρόνο το τελευταίο album τους υπό την ονομασία “Heavenly Ecstasy” το οποίο πέρα από κυρίως καλές κριτικές έφερε στη μπάντα και ανανεωμένο αέρα. Το βράδυ του Σαββάτου αυτό φάνηκε να τους κολλάει άψογα αφού παρουσίασαν μια άκρως ικανοποιητική εμφάνιση που άγγιξε σε διάρκεια τη μια ώρα. Οι κιθάρες τους φυσικά έκλεψαν τη παράσταση με τον κοινωνικότατο Nils Rue να κρατάει ζεστό το κοινό. Ότι δηλαδή υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν κυρίως τα supporting acts.



Οι Royal Hunt είχαν οπαδούς αλλά και haters οι οποίοι ξέσπασαν μετά την ακύρωση των Mekong Delta τη στιγμή που το lineup έγινε πιο ταιριαστό και ενιαίο. Αυτό τουλάχιστον αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια του, μιάμισης ώρας, χορταστικού show τους από όπου κρατάμε ως το μόνο μελανό σημείο τον ήχο των φωνητικών ο οποίος ιδιαίτερα στην αρχή ήταν ανύπαρκτος. Από ‘κει και πέρα ο ήχος θα έπρεπε να σχολιαστεί τουλάχιστον ως ενοχλητικός με τις υπερβολές και τα όχι και τόσο χρήσιμα τραβηγμένα solos της μπάντας να μην βοηθάνε καθόλου. 

Το εύρος επιλογών του setlist του συγκροτήματος φάνηκε ιδιαίτερα περιεκτικό, αποτελούμενο όμως κυρίως από εκπλήξεις, με κομμάτια από σχεδόν όλη τη δισκογραφία των Δανών. Ο Cooper στα ηνία των φωνητικών μόνο εντύπωση θα μπορούσε αν μη τι άλλο να προκαλέσει πέρα από sing alongs και χειροκροτήματα. Αυτό εννοείται αφού χάρη σ’ αυτόν, και τους μακροσκελής μονολόγους του, μάθαμε τα ερωτικά του κιθαρίστα του group, Jonas Larsen, για τον ηθικό γιό του και για τα ταξίδια του. Επίσης, οι δύο κοπέλες που λικνίζονταν στο πίσω μέρος της σκηνής ήταν τελικά μόνο για τα μάτια.

Royal Hunt setlist:
One More Day
The Mission
Flight
Hard Rain’s Coming
Lies
Step By Step
Wasted Time
Age Gone Wild
Half Past Loneliness
Kingdom Dark
Angel’s Gone
Last Goodbye



Οι headliners Psychotic Waltz δεν είχαν σκοπό να αφήσουν το κοινό τους να φύγει από νωρίς κι έτσι ένα από τα πιο συζητημένα progressive σχήματα, καθώς βεβαίως και τεράστιο απωθημένο για τη χώρα μας, παρουσίασε ένα setlist τέρας που μονοπώλησε τον υπνωτισμό του κάθε παρευρισκόμενου. Για δυόμιση ώρες το σχήμα από τη California μετέφερε το γεμάτο club σε έναν άλλο μοναδικό κόσμο με τρόπο που μόνο η συγγραφή θα μπορούσε και χάραξε στη μήνη του καθενός αυτή τη φανταστική εμφάνιση με χρυσά γράμματα.



Τα πολύ καλά νέα ότι ο ήχος αποκαταστάθηκε πλήρως από το παρασιτικό κομφούζιο που έπληξε την εμφάνιση των Royal Hunt έφτασαν με τους πρώτους ήχους του “Ashes”, από τον δεύτερο δίσκο των Psychotic Waltz, “Into the Everflow”, που κλείνει φέτος είκοσι χρόνια από τη κυκλοφορία του. Μια γενικότερα σημαντική στιγμή αφού ο ηλεκτρισμός στον χώρο ήταν δυνατός και συγκινητικός.

Με ένα στόμα και μια φωνή φάνηκε να ακούγονται οι στίχοι του Αμερικανικού κολοσσού από τους εκατοντάδες φανατισμένους, και μη, οπαδούς. Το όλο σκηνικό των Psychotic Waltz ήταν το ίδιο μεθυστικό με τη μουσική τους, με τους ίδιους τους μουσικούς να αποδεικνύουν το μέγεθος του επιπέδου τους. Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε παρά να ίσχυε περισσότερο απ’ όλους για τον frontman της μπάντας, Devon Graves, το άτομο που εν τέλει έδειχνε και πιο πολύ ικανοποιημένο από τον οποιονδήποτε.



Αυτή η εμφάνιση και ύστερα όλη η βραδιά θα συζητηθεί και θα απασχολήσει για καιρό. Ειδικά τώρα που δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε τη χαρά να παρακολουθούμε πολλά τέτοια events.

Psychotic Waltz setlist:
Sleeping Dogs
Ashes
Out Of Mind
Tiny Streams
In This Place
Mosquito
Faded
Locust
Northern Lights
Haze One
Into The Everflow
Hanging On A String
My Grave
I Remember
Morbid
Cold
Shattered Sky
Drift
Freedom?
Freakshow
All the Voices
Mindsong
another Prophet Song
Halo Of Thorns
Nothing
I of the Storm
…And the Devil Cried
Spiral Tower

Photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

431