TARDIVE DYSKΙNΕSIA, SUN OF NOTHING, UNIVERSE 217, CUSTOM MADE NOISE (30/03/2012) An Club

Ένα live που αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό και είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες έλαβε χώρα την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο Αn Club. Περιέχοντας τρεις από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες στο είδος τους το παραπάνω ακούγετε το λιγότερο κατανοητό φαντάζομαι. Επίσης λαμβάνοντας υπ όψιν το άκρως φιλικό δελτίο τύπου με τις φιλοφρονήσεις να δίνουν και να παίρνουν αναμένονταν και μία “ωραία ατμόσφαιρα”. Προσθέτουμε και το χαμηλό εισιτήριο μέσα σε όλα και δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην παραβρεθούμε.

Την βραδιά ξεκίνησαν οι Θεσσαλονικείς Custom Made Noise και τολμώ να πω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για να ζεσταθούμε για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Δεν τους είχα ξαναδεί live και οφείλω να πω πως εντυπωσιάστηκα και ταυτόχρονα χάρηκα που τόσο καλές μπάντες ξεπηδάνε στην Ελλάδα. Παίζοντας αρκετά τεχνικό metal/math core και μη υστερώντας σε κανένα σημείο της απόδοσής τους κατάφεραν να κάνουν τα πρώτα κεφάλια να κουνηθούνε. Μερικές από τις συνθέσεις θα τις χαρακτήριζα υπερβολικά καλές με αποκορύφωμα το τελευταίο τραγούδι που συμμετείχε και ο Μάνθος των Tardive Dyskinesia στα φωνητικά.

Οι ταχύτητες έπεσαν και τα φώτα χαμήλωσαν καθώς άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες νότες από τους Universe 217. Άψογα πράγματα. Φοβερός όγκος έκανε τα σωθικά μας να κουνιούνται, φοβερό δέσιμο, φοβερός ήχος, άψογες εκτελέσεις. Τα φωνητικά και η ερμηνεία της Τάνιας μας ανατρίχιασαν και οι Universe 217 απέδειξαν με περίσσια ευκολία γιατί είναι από τις καλύτερες doom metal μπάντες στη χώρα μας (και όχι μόνο θα έλεγα). Παίρνοντας κομμάτια από όλες τις δουλειές τους μέχρι και σήμερα και παραλλάσσοντας τα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα αφήνοντας τους πάντες ευχαριστημένους.

Συνέχεια με τους sludge/doom/blacksters Sun Of Nothing. Και κάπου εδώ τα γέλια κόπηκαν. Παρακολουθώ αυτή την μπάντα από το 2003 και αναρωτιέμαι πως γίνεται να είναι πάντα 1.000 χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Έχοντας μια ακόμη εξαιρετική κυκλοφορία στις αποσκευές τους, την οποία φρόντισαν να την παίξουν ολόκληρη, έδωσαν μια παράσταση που θα άφηνε ευχαριστημένους ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Έχουν βελτιώσει το παίξιμο τους στον μέγιστο βαθμό, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι άνευ προηγούμενου και το μόνο που κατόρθωσα να κάνω κατά την διάρκεια της παράστασής τους είναι να μείνω αποσβολωμένος με το στόμα ανοιχτό. Επίσης, φρόντισαν εκτελέσουν άψογα και από ένα κομμάτι από τις προηγούμενες δουλειές και να μην μείνει παραπονεμένος κανένας. Ο ήχος στα πρώτα 2 κομμάτια δεν ήταν ο αναμενόμενος παρόλα αυτά ευτυχώς στην συνέχεια βελτιώθηκε. Συγκρότημα, τεράστιου βεληνεκούς.

Αν η βραδιά έκλεινε εκεί είμαι σίγουρος ότι όλοι θα έμεναν ευχαριστημένοι. Ο πήχης είχε ανέβει πολύ ψηλά και είχα την περιέργεια να δω την αντίδραση του κόσμου όταν ανέβηκαν στην σκηνή οι Tardive Dyskinesia. Με άκρως επαγγελματικό στήσιμο και αστείρευτη ενέργεια κατάφεραν να σβήσουν τις όποιες αμφιβολίες από το πρώτο λεπτό. Ο καινούργιος δίσκος τον οποίο και παρουσίασαν φαίνεται να είναι ακόμη πιο τεχνικός και οι τύποι μπορούν να αποτυπώσουν τα πάντα live με τον πλέον πειστικό τρόπο. Παίζοντας και κομμάτια από την προηγούμενη δουλειά τους κατάφεραν να πάρουν όση ενέργεια είχε απομείνει στο κοινό το οποίο φάνηκε να γουστάρει τρελά. Άψογος ήχος, άψογη σκηνική παρουσία και μια πολύ δεμένη μπάντα που ξέρει τι πρέπει να κάνει για να περάσει καλά ο κόσμος.

Αναμφισβήτητα η βραδιά ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη και αυτό κρίνετε και από τον τρόπο που έπαιξαν οι μπάντες αλλά και από τις αντιδράσεις του κόσμου. Το ότι περιμένουμε ανάλογες συναυλίες σύντομα είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Και ένα τελευταίο σχόλιο. Έχοντας δει αμέτρητες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό μπορώ με πω με περίσσια σιγουριά ότι διαθέτουμε μπάντες που είναι πολύ “μεγάλες” για να χωρέσουν στα ελληνικά σύνορα. Πολλά συγχαρητήρια και πάντα τέτοια!

Νίκος Τόλης

476