EARTH: “Angels of Darkness, Demons Of Light ΙΙ”

Η γραμμή για να χαρακτηριστεί κάτι από βαρετό σε ενδιαφέρον είναι πολύ λεπτή ορισμένες φορές. Σε ένα είδος όπως το drone/doom/ambient όπου κύριο ρόλο παίζει η ικανότητα της εκάστοτε μπάντας να σε ταξιδεύει και τα πάντα βασίζονται σε απλές μελωδίες και σχεδόν μονότοτονα riffs αυτή η γραμμή είναι ακόμη πιο λεπτή.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι Earth, από τους ιδρυτές της drone σκηνής, οι οποίοι μετά από πάνω από 10 χρόνια δισκογραφίας έχουν αφήσει για τα καλά πίσω τους ογκώδεις θορύβους και την noise αισθητική και έχουν μελοποιήσει κατά πολύ τον ήχο και την μουσική τους.

Με περίσσια μαεστρία έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να βρίσκονται σταθερά στην “μεριά” της ενδιαφέρουσας μουσικής και όχι της βαρετής. Ένα χρόνο μετά το πρώτο μέρος της σειράς “Angels Of Darkness, Demons Of Light” κυκλοφορούν το δεύτερο μέρος. Και για μια ακόμη φορά καταφέρνουν να μας συγκινήσουν και να μας ταξιδέψουν με την μουσική τους. Το “Angels Of Darkness, Demons Of Light ΙΙ” είναι μια συνέχεια του πρώτου μέρους τόσο ηχητικά όσο και ποιοτικά. Με μια παραπάνω έμφαση στην μελωδία ίσως. Υπάρχει μια τόσο μεγάλη συνοχή, μια τέτοια γλυκιά απλότητα που δημιουργεί ανεπανάληπτες εικόνες στο μυαλό του ακροατή. Αυτός είναι και ο σκοπός εξάλλου. Ένα ταξίδι εκεί που ο καθένας διαλέγει να πάει.

Οι ήχοι του βιολιού, άρρωστοι, προσπαθούν να χαλάσουν την ηρεμία, να σε εκνευρίσουν, να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφυξίας σε ένα σκηνικό τόσο ανοιχτό. Οι μπασογραμμές μονότονες, με riff βγαλμένα από τα έγκατα της drone/doom μουσικής σε κάνουν από το πρώτο λεπτό να καταλάβεις ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με post μπάντα (προς αποφυγή παρεξηγήσεων). Αφιλόξενοι ήχοι κάνουν την εμφάνισή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκεί που δε το περιμένεις και δίνουν μια επιπλέον ανάσα. Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τις prog/jazz κιθαριστικές γραμμές που κινούνται με εμβρυακές κινήσεις από μια υγιής αρμονικότητα σε μια μολυσμένη μονοτονία.
Ο τελευταίος δίσκος των Earth είναι ένα ποίημα πραγματικά. Βάλτε στο μυαλό σας εικόνες, μέρη και τοπία και ετοιμαστείτε για το πιο μαγευτικό ταξίδι. Προσωπικά ανακάλυψα μέρη που δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν. Άξιζε τον κόπο πραγματικά.


434

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.