SILVERTOMB: “AGE OF EXISTENCE”

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος ιατρός, λένε, και αν καταφέρεις να μετουσιώσεις τα συναισθήματα που βιώνεις σε δημιουργικό οίστρο, τότε αφενός λυτρώνεσαι εσύ και αφετέρου διατηρείς ακέραιη τη μνήμη και την κληρονομιά στο πέρασμα του χρόνου. Κάπως έτσι, 9 χρόνια μετά την απώλεια του “μοχθηρού ψηλού” (2.03 cm παρακαλώ…), ο Kenny Hickey και ο Johnny Kelly, αναγεννημένοι μέσα απο τις στάχτες των ανυπέρβλητων Type O Negative και των Seventh Void, συνεχίζουν το μουσικό τους όραμα, με την νέα τους μπάντα που ακούει στο όνομα Silvertomb.

Στο νέο τους μουσικό ταξίδι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Νεοϋορκέζο βετεράνο hardcore κιθαρίστα Joseph James (Agnostic Front, Inhuman), τον Aaron Joos (Awaken The Shadow, Empyreon) σε πλήκτρα, κιθάρα και backing vocals, όπως επίσης και τον μπασίστα Hank Hell (Seventh Void, Inhuman), συνδυάζοντας μουσικά στυλ από συγκροτήματα όπως οι Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, υπό μία grunge απόχρωση, στοχεύοντας σε μία ηχητική κατεύθυνση, που ως υπόβαθρο έχει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Στο “Age Of Existence”, ο Hickey παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες και αγωνιά με την εξάρτηση, την αγάπη, την αυτοκτονία και τον θάνατο.

Στα του δίσκου τώρα, οι Silvertomb ακούγονται άλλοτε σαν Soundgarden και ενίοτε σαν Alice In Chains (“Eulogy/ Requiem”), όπου έχουν υποστεί “επιμετάλλωση”. Ο Chris Cornell είναι μεγάλη επιρροή και αυτό ακούγεται ξεκάθαρα από την αρχή του άλμπουμ, με το “Insomnia/ Sunrise”, δίνοντάς μας το στίγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει. Το “Love You Without Lies” είναι από τα πιο “σκληρά” κομμάτια του δίσκου, κάνοντας βουτιά στις Black Sabbath και Soundgarden (pre-badmotorfinger era) επιρροές, δίνοντας την σκυτάλη στο πιο up tempo “So True” με τα groovy /thrash /hardcore στοιχεία στην αρχή, τα οποία εναλλάσσονται με τα μελωδικά φωνητικά και τούμπαλιν, δείχνοντας την ευαίσθητη πλευρά της μπάντας. Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι, καθώς στα “Not Your Savior”, “One Of You”, “Right Passage/ Crossing Over” (με το εκπληκτικό solo της κιθάρας στο outro), τα Sabbath/ Type O Negative στοιχεία δίνουν και παίρνουν, καθώς προσδίδουν μία prog/doom διάθεση στο δίσκο, μέχρις ότου μεταφερθούμε κάπου στα mid ’90s με το “Waiting”, ένα απροσδόκητα φοβερό grunge χιτάκι, που είναι λες και ξεπετάχτηκε μέσα από την καρδιά του Seattle.

Πάντως, αν έπρεπε να αναφέρουμε κάποια “μελανά” σημεία, τότε σίγουρα ένα είναι το κομμάτι “Sleeping On The Nails And Wine”, μία ημιτελής σύνθεση η οποία φαίνεται λες και μπήκε στο δίσκο από το πουθενά, καθώς επίσης και τα φωνητικά του Kenny, όπου φαντάζουν λίγο χαοτικά, με κάποιες αχρείαστες τυχαίες κραυγές, σε σημεία που δεν ταιριάζουν και τόσο.

Η μουσική είναι μία τέχνη έκφρασης του ψυχισμού μας, πράγμα που οι Silvertomb το γνωρίζουν καλά και το πράττουν ακόμα καλύτερα μέσα από το “Age Of Existence”.

https://silvertomb.bandcamp.com/album/edge-of-existence

Silvertomb – Love You Without No Lies – video link

478

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 251 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...