WARCODE: “Post – Modern Delusions”

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του debut τους “Vortex Of Chaos” και οι Τρικαλινοί metallers επανέρχονται με το δεύτερο τους album “Post – Modern Delusions”, μια εξαιρετική σε γενικές γραμμές κυκλοφορία που παρουσιάζει μια μπάντα εμφανώς βελτιωμένη τεχνικά όσο και συνθετικά. Και εξηγούμαι.

Τη μουσική των Warcode ετυμολογικά δεν θα δυσκολευτεί κάποιος να την χαρακτηρίσει. Καθαρό thrash / death (με πανίσχυρο το δεύτερο στοιχείο) με κάποιες στιγμιαίες black πινελιές, κυρίως αμερικανικής κοπής αλλά και με πολλά ψήγματα σκανδιναβικής οργής. Σαν μια εξελικτική πτυχή των Slayer με την μανία των Entombed και με λοξές ματιές από το σύνολο του ακραίου χώρου. Τα ονόματα δεν λένε και τίποτα γιατί το metal των Warcode έχει πολύ ισχυρή αυτόφωτη προσωπικότητα και οι επιρροές αυτές απαντώται ως πνευματικοί οδηγοί παρά εκτελεστικοί ή οτιδήποτε άλλο.

Μανιασμένα riffs από τους κιθαρίστες Βασίλη Καραούλη και Μιλτιάδη Αργυρίου και παρά το ότι όλη η μπάντα αποτελείται από πολύ καλούς μουσικούς, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία για το τρελαμένο ρυθμικό δίδυμο των Σωτήρη Μιχαήλ (μπάσο) και Βασίλη Μανίτσα (drums) ο οποίος δίνει εκτελεστικά “ρέστα”. Ραχοκοκκαλιά των πολύ καλών συνθέσεων με φοβερή αίσθηση του ρόλου τους, στα speed σημεία δε ακούγονται απολαυστικοί. Ο δε Βάϊος Σβεντζούρης στα φωνητικά είναι επαρκέστατος με το βορβωρώδες growl του να ταιριάζει ιδανικά με τη θηριώδη φύση των κομματιών. Η παραγωγή επίσης είναι καλή και καθαρή, και η απέριττη ηχητική προσέγγιση αναδεικνύει όλες τις τεχνικές αρετές των μελών της μπάντας.

Πολύ καλό το intro track “Instigate the Sufferin” και “Face of Deliverance” με θαυμάσιες riffοσειρές (μου θύμισαν τους ξεχασμένους Σουηδούς The Generals), επίσης πολύ καλό το “Ruination”, ένα δοκίμιο επιθετικού Slayerικού thrash (βέβαια αν κάποιοι κουφοί θεωρήσουν τη γέφυρα ως core δεν θα με εκπλήξει, έχω ακούσει πολλά κουλά επί του θέματος), ο “καρσιλαμάς” “This Civilized Decay”, το σαρωτικό “Left Drained Out”, το βαρύτατο mid – tempo “UnEvolved”, το “Observe in Apathy” στο οποία αναδύεται μια black metal αισθητική και το επιλογικό “Architects of Immoral Dogmas” το οποίο ίσως και να είναι η μοναδική στιγμή που φέρει έναν Celtic Frost-ικό heavy metal αέρα. 

Πολύ καλή δουλειά λοιπόν και συμπερασματικά ο γράφων θεωρεί ότι οι Warcode δικαιούνται και να νιώθουν υπερήφανοι για τη δημιουργία του “Post – Modern Delusions” αλλά και φιλόδοξοι για περαιτέρω αναγνώριση από τους θαμώνες του σχετικού κυκλώματος. Δεν μιλάμε για κάτι που δεν έχει ξανακουστεί αλλά η οπτική των Τρικαλινών πάνω στο ακραίο metal του σήμερα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, άμεση, εύληπτη και σαφής. Δεν νομίζω να απογοητευθεί κανείς ακροατής του συγκεκριμένου συνειδησιακού background, το album κοιτά στα μάτια οποιαδήποτε ανάλογη κυκλοφορία από επίσης οποιοδήποτε μεγάλο “όνομα” του χώρου (για παράδειγμα, οι Possessed θα τους έβγαζαν το καπέλο χωρίς δισταγμό). Και εις ανώτερα.

www.facebook.com/Warcodeband/

Warcode – Ruination

594

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.