SONATA ARCTICA: “Talviyo”

Είναι μία ευχάριστη πρόκληση για μία μπάντα, να μπορεί να παρουσιάζει τη μουσική της διαφορετικά, album με το album. Να είναι πιστή στα μουσικά ιδεώδη της, αλλά παράλληλα να μη γίνεται κουραστική με την επανάληψη. Οι Sonata Arctica, ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία των groups, που δε φοβούνται ακόμα και να “τσαλακωθούν” ώστε να μπορέσουν να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν και το “Talviyo” είναι το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσαν να μας χαρίσουν.

Οι Φινλανδοί power metallers, εδώ και 20 χρόνια μας γεμίζουν με power metal δίσκους-διαμάντια, με συνεχή ροή, πράγμα που δείχνει ότι στις τάξεις της μπάντας υπάρχει “αναστάτωση” με την καλή έννοια βέβαια. 10 albums, αρκετά EPs και singles, 1 live album, 1 box set και κάποιες συλλογές, είναι τα κατορθώματα του group μέχρι και σήμερα, με το 11ο τους “παιδί”, το “Talviyo”, να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τον ήχο τους.
Οι Sonata Arctica, μπορεί να ξεκίνησαν ως ένα pop rock/hard rock σχήμα υπό το όνομα Tricky Beans και αργότερα Tricky Means, όμως πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε μία power metal μπάντα στα χνάρια των Stratovarius. Ο ήχος τους είναι μελωδικός, με αρκετά συμφωνικά στοιχεία και όπου απαιτείται χορωδιακά μέρη, όπως επίσης και σολαρίσματα που φέρνουν στην επιφάνεια το heavy χαρακτήρα του group. Το “Talviyo”, είναι το album που δείχνει και μία άλλη πλευρά της μπάντας, αυτή της hard/pop rock και του melodic heavy/power metal.

Το νέο album των Sonata Arctica, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μέσο όπου γίνεται η επαφή δύο διαφορετικών μουσικών κόσμων. Του power metal και της αρχικής pop rock/hard rock μορφής της μπάντας. Οι συνθέσεις είναι αρκετά “τολμηρές” ηχητικά, ενώ και η μπάντα φαίνεται να γνωρίζει σε τι μονοπάτια βαδίζει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διαθέτουν έναν εξαιρετικά ταλαντούχο performer στις τάξεις τους, τον Tony Kakko, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος γι’ αυτό που ακούμε. Οι ερμηνείες και οι παικτικές ικανότητες του group είναι τέτοιες, που αν μη τι άλλο πετυχαίνουν να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το πάντρεμα δύο διαφορετικών, αλλά συνάμα αρκετά ταιριαστών κόσμων. Ο τρόπος που από το μελωδικό power metal “Storm The Armada”, πάει στο hard/pop rock “Cold”, σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι φυσική συνέχεια αυτού που ακούς.

Ακόμα ένα τρομερό στοιχείο του δίσκου, είναι η ικανότητα αυτού του εξαιρετικού τραγουδιστή να δίνει το 100% σε κάθε κομμάτι, να καταθέτει την ψυχή του σε κάθε νότα του “Talviyo”. Οι ερμηνείες του Tony στα “The Last Of The Lambs” και “The Raven Still Flies With You”, είναι το λιγότερο ανατριχιαστικές. Νοιώθεις αυτή τη ρίγη της ευχαρίστησης, της συγκίνησης, να διαπερνά και το τελευταίο κύτταρό σου. Για να μην πούμε, για τη δυναμική της φωνής του Tony Kakko στα “Storm The Armada” και “Demon’s Cage”. Οι Sonata Arctica, σεβόμενοι τις ρίζες τους, ρίχνουν στη “μάχη” και το μελωδικό τους ύφος, με τα εξαιρετικά “Message From The Sun” και “Whirlwind”, όπου και με το συμφωνικό τους στοιχείο δίνουν μία έξτρα “ώθηση” στο δίσκο.

Αν πρέπει να συμπεράνουμε κάτι από το “Talviyo”, αυτό είναι ότι οι Sonata Arctica δε φοβούνται να δοκιμάσουν πράγματα, να τα φέρουν στα μέτρα τους και να τα κάνουν να φαίνονται ως κάτι απλό να το πετύχεις. Το “Talviyo” δεν είναι απλά ένα album, αλλά το σημείο επαφής δύο διαφορετικών μουσικών κόσμων, με αρκετές “εντάσεις” μεταξύ των, αλλά στα “χέρια” των Φινλανδών power θρύλων γίνεται “όπλο” που μπορεί να κερδίσει τον καθένα. Το “Talviyo”, είναι ένα album γενικής αποδοχής από το metal και όχι μόνο κοινό και ισχυροποιεί τους Sonata Arctica στο metal γαλαξία. Νομίζω, ό,τι καλύτερο θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν αυτή την περίοδο.

https://www.facebook.com/sonataarctica/

SONATA ARCTICA – Cold

575

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.