BLACKWÜLF: “Thieves & Liars”

ALBUM

Είδος: Stoner/ Heavy rock
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 3 Φεβρουαρίου 2023

Η Ripple Music είναι από τους πρωτεργάτες και θιασώτες της Καλιφορνέζικης και όχι μόνο Desert σκηνής. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους “προμηθευτές” σε Heavy Psych, Stoner και Doom μουσικές και ηγείται παγκοσμίως στο συγκεκριμένο “εμπόριο”, απευθυνόμενη σε ρέκτες και μη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που δεν έχει λάβει διαστάσεις πολυεθνικής δισκογραφικής, σε γενικότερο πλαίσιο με ό,τι ευκόλως εννοούμενο συνεπάγεται, λειτουργεί με τιμιότητα και με πρωταρχική αγάπη για αυτό που κάνει και έχει καταφέρει να κινείται με ποσά αντιστρόφως ανάλογα, όσον αφορά την ποιότητα και ποσότητα. Μία ματιά αν ρίξει κανείς στο ρόστερ των συγκροτημάτων που έχει υπό την στέγη της θα το διαπιστώσει και ο ίδιος. Yawning Man, Fatso Jetson, Freedom Hawk, Wino, Wo Fat αποδεικνύουν περίτρανα πως αυτό που μετράει και προς εκεί που στρέφει η πλάστιγγα είναι η ποιότητα της μουσικής.

Οι Blackwülf γέννημα θρέμμα του Bay Area, από το San Francisco και πιο συγκεκριμένα από το Oakland, περιπλανιούνται μουσικά σε Stoner Rock ηχοτόπια με έναν vintage Doom και Heavy μανδύα να προσπαθεί να υπερκαλύψει το ανίερο μείγμα παραψυχολογικού θυμού και επιθετικότητας, που πηγάζει από τα Bluesy headbanging riffs τους. Παρότι Καλιφορνέζοι πράγμα που σε προϊδεάζει για ηλιοκαμένα riffs και μαστουριόρε μελωδίες, οι τύποι στήνουν ηχητικές γέφυρες με την απέναντι όχθη του Ατλαντικού προς Ηνωμένο Βασίλειο και Λονδίνο μεριά.

Στην μουσική τους αναβλύζει μία υποβόσκουσα NWOBHM αισθητική, με στακάτη και επιθετική ριφολογία, καθώς αντιλαμβάνεσαι να βράζει το αίμα τους παρότι δεν είναι νεανίες. Επικρατεί μία τραχύτητα στο παίξιμό τους και η παραγωγή τους (αν και καλογυαλισμένη) επιδεικνύει ταυτόχρονα ένα ρετρό και άγουρο συναίσθημα. Οι τύποι ακριβώς πάνω από το pick up των γονιών τους, εκεί που μεταλαμπαδευόταν η γνώση από τους δίσκους τους, στο δωμάτιο τους δίπλα στις αφίσες των Μαύρων Σαμπαθικών, των Rainbow, και των Judas Priest είχαν αφίσες των Angel Witch, Diamond Head και Wytchfynde μεταξύ άλλων.

Παλιές πόρνες στο κουρμπέτι με συμμετοχές σε συγκροτήματα όπως Acid King, The Nads και Mountain Pig, έχουν πλούσιο βιογραφικό με βεβαρημένο μουσικό μητρώο, το ηχητικό αποτέλεσμα του οποίου αποτυπώνεται στο καινούριο δίσκο “Thieves & Liars” που παίρνει την σκυτάλη από το “Sinister Sides”.

Οι φωνητικές μελωδίες του Alex Cunningham χαλιναγωγούν τους υπολοίπους και κατευθύνουν την εκτελεστική λειτουργία τους ανάλογα με τις διαθέσεις του. Χαμαιλεόντιες κινήσεις φέρνουν κατά νου σε σημείο καθ΄ ομοίωσιν τον Wino, Daniel Davies (Year Long Disaster),με μία έντονη επίγευση από Ozzy να μένει στα αυτιά σου όσες πλύσεις και μπατονέτες και να χώσεις μέσα. Στο “Psychonaut Edge of Light” πάντως όλη η σύνθεση στην ολότητά της αναβλύζει Witchfinder General και τα φωνητικά είναι ηχητικά προσκείμενα σε αυτά του Zeeb Parkes.

Για να εμβαθύνουμε και άλλο και να επικροτήσουμε λίγο παραπάνω το συγκρότημα, με μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, κάτι όπου οι λάτρεις του tape και cd trading θα αντιληφθούν αμέσως-δεδομένου ότι οι εν λόγω συναυλίες είχαν κυκλοφορήσει σε bootleg κυκλοφορίες δεκαετίες πριν το You Tube. O Rob Halford είχε ανέβει στη σκηνή με τους Sabbath στo Costa Mesa Αμφιθέατρο της Καλιφόρνια το Νοέμβριο του 1992, όταν αρνούμενος ο κοντός με τη μεγάλη φωνή να ανοίξει για τον Ozzy. To ηχητικό ντοκουμέντο αυτής της εμφάνισης αντικατοπτρίζεται απόλυτα στον καινούριο δίσκο των Blackwulf. Γαλουχημένοι από τις διδαχές του Μουστάκια και της ριφολογίας του hand of doom περιόδου “Heaven And Hell” και “Mob Rules” σε φονικό συνδυασμό με φωνητικά Metal God από Βρετανικό ατσάλι, έτοιμα να σκίσουν τα πάντα στο διάβα τους με χειρουργική ακρίβεια.

Ο δίσκος, όπως και οι ίδιοι οι Blackwülf, είναι ακαταμάχητος στην τυπική του αισθητική “What you see is what you get”. Τα βαριά stoner riff συνδυάστηκαν με ειλικρινή, καθαρή ροκ απόλαυση έχοντας ως απόρροια μία ακόμη ισχυρή δόση μελωδίας και ακατέργαστης δύναμης, που προσφέρει ένα νεύμα στα golden old schools του heavy 70s και του 80s pre-thrash metal.

Facebook: https://www.facebook.com/blackwulfusa
Bandcamp: https://blackwulfusa.bandcamp.com/

285

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 254 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...