ABSU

Μιλώντας με τον Proscriptor των Absu ανακαλύπτει κανείς διάφορα πράγματα. Ας μην τα αναλύσουμε όμως σε αυτή τη σύντομη ει­σα­γω­γή της καθόλου σύντομης συ­νέ­ντευ­ξης με τον mainman των Αμερικανών καθώς ο καθένας μας σίγουρα θα αντιληφθεί ξέχωρα πρά­γμα­τα.

Πως βλέπεις την επιστροφή των Absu τα τελευταία δύο χρόνια;
Ήταν δύο τουλάχιστον πολύ επιτυχημένα χρόνια. Πρα­γμα­το­ποιήσαμε μια εκτενής περιοδεία το 2009 σε υποστήριξη του ομότιτλου δίσκου μας. Αργότερα στο ίδιο έτος ο κιθαρίστας μας Zawicizuz αντικαταστάθηκε από τον Vis Crom και τον Μάιο του 2010 ο Aethyris επέστρεψε στο Oslo και έγινε μέλος των Pantheon I. Αυτό ήταν μια κοινή επιλογή των δύο πλευρών κάτω από πολύ θετικές νότες. Τότε αποφασίσαμε πως θα ήταν καλύτερο για τους Absu αν μέναμε τρία μέλη αφού μας βοηθούσε στα live μας. Αργότερα αρχίσαμε τη δημιουργία νέου υλικού από το οποίο και προέκυψε το νεότερο “Abzu” και ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις λίγο μετά την Αμερικανική μας περιοδεία τον περασμένο Φλεβάρη. Το 2009 κυκλοφορήσαμε το “Absu” το οποίο είναι Αγγλικό. Το “Abzu” είναι η προφορά της Μεσοποταμίας ενώ το τρίτο μέρος αυτής της τριλογίας, το οποίο θα ονομάζεται “Apsu”, είναι η Ακκαδική προφορά των Σουμερίων. Πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισα πως αυτή η τριλογία θα ήταν βασισμένη στο ότι είναι οι Absu.

absu band interview Proscriptor

Τι πραγματικά συνέβη μεταξύ της κυκλοφορίας του “Tara” και την αποχώρηση όλων των μελών της μπάντας;
Τον Ιανουάριο του 2003 ενημερώθηκα πως ο Shaftiel δεν επιθυμούσε πλέον να συνεχίσει με τη μπάντα οπότε και όλα έπεσαν επάνω μου αφού ο Equitant αποχώρησε στα μέσα του 2002. Αποφάσισα λοιπόν πως ήταν μια σωστή στιγμή για ένα μικρό “πάγωμα” των Absu, ύστερα από δυναμική δουλειά δώδεκα ετών. Έτσι, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφοσιώθηκα στην οικογένεια μου, στη δημιουργία δύο Equimanthorn δίσκων και ενός Starchaser Network – projects με τον Equitant αμφότερα – στη συμμετοχή ενός festival με τους Melechesh και την ολοκλήρωση της συνεργασίας μου με την Tarot Productions, ύστερα από δέκα κυκλοφορίες. Έπειτα έφτιαξα την δική μου επιχείρηση για mastering και παραγωγή ώστε να βοηθώ μπάντες πριν στείλουν το υλικό τους για επαγγελματική ολοκλήρωση. Γενικά, η μπάντα βρίσκονταν σε πάγο μεταξύ 2003 και 2007 οπότε αυτή είναι όλη η ιστορία.

Και τώρα με τη νέα σύνθεση πως προχωράνε τα πράγματα;
Είναι φανταστικά για να είμαι ειλικρινής μαζί σου κι εγώ προσωπικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Ezezu μας ήρθε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008 με τον Vis, όπως προείπα, ένα χρόνο αργότερα. Ο πρώτος έγινε μέλος μας αφού ψάχναμε μόνιμο μέλος για το μπάσο κι όχι μόνο κάποιον για session στις συναυλίες. Μετά τη κυκλοφορία του τρίτου μας δίσκου, “The Third Storm of Cythrául”, ανέλαβα τα φωνητικά εξ’ ολοκλήρου εγώ. Κάποια στιγμή έκρινα κατάλληλο το να βρούμε έναν backing vocalist ώστε να μοιραστεί μαζί μου τα φωνητικά. Το 2009 κατά τη Βο­ρει­ο­α­με­ρι­κανική μας περιοδεία γνωρίσαμε τον Vis Crom. Μόλις αντιληφθήκαμε τις ικανότητες του ξέραμε πως αν θέλαμε αντι­κα­τα­στά­τη θα τον είχαμε. Κατά την ιστορία του group έχουν πρα­γμα­το­ποιηθεί πολλές αλλαγές στη σύνθεση μας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαι ένας αινιγματικός συνεργάτης. Απλά δύο μου­σι­κοί θα πρέπει να είναι ισάξια εξασκημένοι για να μπορέσουν να δουλέψουν μαζί ιδανικά.

Θεωρείς το τωρινό σας lineup σταθερό;
Ναι, πραγματικά το ελπίζω.

absu band interview Proscriptor

Πως θα περιέγραφες το “Abzu”;
Ο νέος μας δίσκος είναι ένα μείγμα των παλιών μας στοιχείων αλλά τελικά προσδίδει κάτι καινούργιο για εμάς. Παρουσιάζει πιο βρώμικα στοιχεία ψυχεδέλειας. Στιχουργικά βουτάει στα ενδότερα του βαθύτατου κόσμου του Enki (σ.σ. Θεός της Σουμεριακής μυθολογίας) καθώς και των μαγικών συστημάτων Thelema και Enochian. Μπορώ να σου πω πως αυτό το album δεν είναι η φυσική πρόοδος των Absu από album σε album αλλά είναι ένα ανδραγάθημα της μεταφυσικής κατάκτησης και σκοτίας. Από τη στιγμή που δημιουργηθήκαμε, σκοπός μας ήταν να μην δημιουργήσουμε έναν δίσκο στην ίδια βάση με τον προηγούμενο. Μπορώ να πω πως το “Abzu” διαφέρει από όλη μας τη δισκογραφία συμπεριλαμβανομένου του “Tara”. Έχει πάντως την ίδια στιχουργική περιπλοκή με αυτό τη στιγμή που το θέμα τους είναι διαφορετικό μέχρι τέλους. Απ’ όλους μας τους δίσκους, αυτός είναι με τη σκοτεινότερη μεθοδολογία. Τώρα θα παραδεχτώ πως στη δημιουργία του, μ’ αυτό εννοώντας όλους τους τομείς και όλα τα μέρη, ήταν ο πιο γρήγορος. Από την άλλη, σ’ αυτό το album αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερή μας πρόκληση. Το τωρινό μας lineup είναι “διασκορπισμένο” στις ΗΠΑ και η διαδικασία του γραψίματος και της σύνθεσης βοηθήθηκε μέσω προώθησης αρχείων μέσα από το διαδύκτιο. Υπήρχαν στιγμές που κάναμε πρόβα μέσω κινητού.

absu band interview Proscriptor

Κάναμε κανονική πρόβα μια εβδομάδα πριν τη περιοδεία μας ως supporters των Immortal και μια εβδομάδα αργότερα για την προετοιμασία της νέας studio εμπειρίας μας.

Πόσο καιρό σκοπεύετε να το υποστηρίξετε συναυλιακά;
Θα ξεκινήσουμε τη περιοδεία μας τον επόμενο μήνα και θα συ­νε­χί­σου­με μέχρι και το καλοκαίρι του 2012.

Στην πρόσφατη Ελληνική σας επίσκεψη πως σας φάνηκε η ανταπόκριση του κοινού;
Ήταν προσωπικός μου στόχος να παίξω στην Ελλάδα για σχεδόν δύο ολόκληρες δεκαετίες και επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβρη. Ήταν μεγαλειώδης τιμή μου να παίξω μαζί με τους αιώνιους συντρόφους μας Zemial και το κοινό ήταν απολύτως θηριώδες.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Absu;
Το κλείσιμο της τριλογίας με την ονομασία “Apsu”. Έπειτα θα αρχίσουμε με αργούς ρυθμούς τη δημιουργία του επόμενου album μας.

Τι θες να εκφράσεις μέσω του όρου “Mythological Occult Metal”;
Στιχουργικά επινοώ μυθολογικά και παραφυσικά/μεταφυσικά στοιχεία μέσα από τη μουσική. Οι ρυθμοί και οι τονισμοί καθώς γράφω για τη μουσική των Absu εκφράζουν τις ιδεολογίες μου. Έτσι το αντιλαμβάνομαι: Η μουσική των Absu είναι η δημιουργία μιας χαώδους μαγείας επειδή πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει τις υποκειμενικές εμπειρίες και τις αντικειμενικές πραγματικότητες της μαγείας που προκύπτει μέσω μαντικών εννοιών (σ.σ. μαντέψτε τι εννοεί). Υποσυνείδητα μιλώντας, δεν είμαι αυτός με το σπαθί όσον αφορά το γράψιμο για τους Absu. Συνοψίζοντας, απ’ τη στιγμή που καταπιάστηκα με τους Absu έκανα μια γενναία διασάφηση στον εαυτό μου πως θα μας χαρακτηρίζει ο όρος “Mythological Occult Metal” για διάφορο λόγο. Προέβλεψα βιαστικά την αύξηση της αναγνωσιμότητας του black metal το 1992 οπότε ήθελα να γνωστοποιηθούμε ως ένα τέτοιο συγκρότημα. Στιχουργικά καταπιανόμουν με εξελιγμένα θέματα που άλλες μπάντες δεν τολμούσαν να αγγίξουν. Επίσης είμαστε ένας συνδυασμός black, death, thrash, speed και progressive οπότε μας θεωρώ ανεξάρτητο είδος.

absu band interview Proscriptor

Ποια θα έλεγες πως είναι τα στοιχεία της μουσικής σου παιδείας; Και τι τύπου μουσική ακούς γενικά;
Ξεκίνησα να παίζω στην ηλικία των επτά, αλλά θα πρέπει να παραδεχτώ πως οι Absu δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν και οι Slayer, Rigor Mortis, Morbid scream, Necrovore αλλά και το Γερμανικό Τευτονικό metal καθώς και το Αμερικανικό metal των 80s. Τότε η έμπνευση μας έρχονταν απ’ αυτές τις πάντες αλλά εγώ είχα και ακόμα έχω και μια εναλλακτική οπτική. Αντλώ έμπνευση από το ψυχεδελικό rock των 60s, τη progressive/jazz των 70s και την λατρεία μου για την occult επιστήμη και τη μυθολογία. Όσο περισσότερο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο εμπνέομαι από παλιότερες μουσικές. Φυσικά ακόμα ακούω και πάντα θα ακούω extreme metal (black/death/thrash/doom κ.α) παρ’ όλο που δεν το βρίσκω σαν έμπνευση. Το metal για ‘μένα είναι πάθος και όχι έμπνευση.

Υπάρχει κάποια μπάντα που θες να μοιραστείτε τη σκηνή;
Ίσως οι King Crimson ή οι Magma.

Έχεις κάτι να προσθέσεις;
Ευχαριστώ για τη συνέντευξη και την αιώνια αφοσίωση των Ελλήνων οπαδών. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα.

Σ

293