FORTRESS UNDER SIEGE

Πριν λίγο καιρό οι Fortress Under Siege κυκλοφόρησαν το ντε­μπού­το album τους, “The Mortal Flesh Of Love”. Παρόλα αυ­τά δεν πρόκειται για κάποιο ά­γνω­στο όνομα στην εγχώρια σκη­νή! Ου­σια­στι­κά ξεκίνησαν το 1996, αλ­λά οι συνθήκες δεν ά­φη­σαν το συ­γκρό­τη­μα να α­να­πτυ­χθεί, με α­πο­τέ­λε­σμα να διαλυθεί. Δε­κα­πέ­ντε χρόνια μετά το πρώτο mini cd, το σχήμα επιστρέφει για να δείξει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει για αυτούς και ότι τα μουσικά απωθημένα καμιά φορά οδηγούν στο σωστό δρόμο. Αυτοί ήταν ακριβώς οι λόγοι που το Rockway.gr επικοινώνησε με το Φώτη Σωτηρόπουλο, κιθαρίστα της μπάντας, για μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης.

Καλησπέρα Φώτη, είμαι ο Γιώργος από το Rockway.gr και ίσως να εξελιχθώ σε ένα mini εφιάλτη για τα επόμενα λεπτά…
Γεια σου Γιώργο, είμαι διαχρονικά μεγάλος οπαδός του KING DIAMOND οπότε όπως καταλαβαίνεις ψοφώ για εφιάλτες (γέλια)!

Καταρχήν, θα ήθελα να συστήσεις στους αναγνώστες τους Fortress Under Siege και να πεις λίγα πράγματα για το συγκρότημα και την ιστορία του.
Λοιπόν το συγκρότημα αποτελείται από εμένα στις κιθάρες, τον Μιχάλη Σμέρο στα φωνητικά, τον Γιώργο Γεωργίου στα πλήκτρα, τον Βαγγέλη Χατζηανδρέου στο μπάσο και τον Γιάννη Δημουλά στα τύμπανα. Μετά την διάλυση των GLADIATORS, όπου συμμετείχα ως μπασίστας αρχικά και κιθαρίστας έπειτα, περίπου το 1991 και ένα μικρό πέρασμα από τους FATAL MORGANA όπου συμμετείχα ως ιδρυτικό μέλος, φτάνουμε περίπου στο έτος 1992 όπου γνωρίζομαι με έναν κιθαρίστα ονόματι Γιάννη Βασιλάκη με τον οποίο ξεκινάμε και γράφουμε τραγούδια. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί η απαρχή των FORTRESS UNDER SIEGE αν και ουσιαστικά αυτό έγινε αρκετά αργότερα και ενώ οι δρόμοι μας με τον Γιάννη είχαν χωρίσει. Τελικά λοιπόν και με την προσθήκη και των υπολοίπων μελών κυκλοφορούμε το 1996 ένα mini cd με τέσσερα τραγούδια κάποια από τα οποία γραφτήκαν μετά από τη συνεργασία μου με τον Γιάννη Βασιλάκη νωρίτερα. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς όπως και την άνοιξη της επομένης πραγματοποιούμε δυο ζωντανές εμφανίσεις στο ΑΝ CLUB και μετά το συγκρότημα διαλύεται εντελώς άδοξα.

Fortress Under Siege

Πως κατασταλάξατε στο να βαφτίσετε τη μπάντα σας Fortress Under Siege; Τι σημαίνει για εσάς;
Η ιδέα του ονόματος είναι δική μου και δεν κρύβει κάποιο βαθύτερο νόημα όπως πολλοί ίσως νομίζουν. Απλά εκείνο τον καιρό έγραφα κάτω ότι μου ερχόταν στο μυαλό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όνομα για το νέο μας συγκρότημα. Το όνομα μας λοιπόν πρόεκυψε από το πάντρεμα των λέξεων FORTRESS και UNDER SIEGE οι οποίες ήταν δυο κινηματογραφικές ταινίες σχετικά γνωστές εκείνη την εποχή. Η φράση που πρόεκυψε από το πάντρεμα και αποτέλεσε το όνομα του νέου μας συγκροτήματος, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή με έναν ιδιαίτερο δυναμισμό και μια πολεμική ίσως και επικολυρική διάθεση. Πίστεψα αμέσως ότι θα ταίριαζε τέλεια με το ύφος της μουσικής μας. Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά!

Η επανένωση της μπάντας πως προέκυψε; Τι ήταν αυτό που σας έδωσε το ερέθισμα ώστε να γίνει αυτό το come back;

Fortress Under Siege


Το συγκρότημα ουσιαστικά δια­λύ­θη­κε τότε λόγω των δια­φό­ρων που είχα εγώ με τον Μιχάλη. Αν καταφέρναμε να τα βρού­με τότε, τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και το αστείο είναι ότι πάντα τρέφαμε μεγάλη ε­κτί­μη­ση ο ένας για τον άλλο και σαν μουσικοί αλλά και σαν άν­θρω­ποι. Η ζωή όμως παίζει πα­ρά­ξε­να παιγνίδια και επειδή δεν ζού­με πια στα Ομηρικά Έπη, ούτω ώστε να φορτώνουμε τις δικές μας κουταμάρες και αδυναμίες στους Θεούς, κάτσαμε σπίτι μας καμιά δεκαριά χρονιά για να κα­τα­λά­βου­με πόσο σημαντικό ήταν για μας το να παίζουμε σε αυτό το συγκρότημα. Η τεράστια νο­σταλ­γία, η έλλειψη ότι αφήσαμε κάτι τόσο σημαντικό για εμάς στη μέση και η συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συ­νε­χί­σου­με να ζούμε με τόσο μεγάλα απωθημένα, όλα αυτά και άλλα πολλά έφεραν τους FORTRESS UNDER SIEGE ξανά στα μουσικά πράγματα.

Έπειτα από ένα mini CD που είχατε κυκλοφορήσει το 1996 μέσω της Metal Mad Music επανέρχεστε στο προσκήνιο με την ίδια εταιρεία για το ντεμπούτο σας πλέον και στις 22 Μαρτίου κυκλοφόρησε το πρώτο single “Deeds Of All Disgrace” σαν προπομπός του “The Mortal Flesh Of Love”. Καθώς δεν είναι καιροί οικονομικά για singles, τι ανταπόκριση είχε στον κόσμο;
Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε μόνο σε ψηφιακή μορφή και αφού μπορούσαμε να το κάνουμε είπαμε γιατί όχι; Ο κόσμος ούτω η άλλως μας θυμόταν από την πρώτη μας κυκλοφορία και πραγματικά δίψασε να ακούσει κάτι καινούριο από εμάς.

Το άλμπουμ πως κινήθηκε στην αγορά; Είσαστε ι­κα­νο­ποιη­μέ­νοι από τις πωλήσεις του;
Είναι νωρίς για συμπεράσματα, οι κριτικές που έχει λάβει ο δίσκος μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και οι πωλήσεις μπορούν να θεωρηθούν τηρούμενων πάντα των αναλογιών και των συνθηκών πολύ ικανοποιητικές. Παρόλα αυτά χρειάζεται χρόνος ακόμα για να σχηματίσουμε μια συνολική εικόνα.

Ο δίσκος πρόκειται για κάποια ιστορία; Κρύβει κάποια θεματική ενότητα πίσω του;
Όχι, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματική ενότητα που να περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια του δίσκου. Ορισμένα κομμάτια ασχολούνται στιχουργικά με τη θρησκεία και τις διάφορες επιπτώσεις της, κάποια άλλα έχουν ιστορικό περιεχόμενο ενώ υπάρχουν και δυο κομμάτια που ασχολούνται με τη θετική η την αρρωστημένη πλευρά του έρωτα.

Τόσα χρόνια μπάντα, πως και δεν υπήρξαν παραπάνω συνθέσεις στο δίσκο; Δεν υπήρχε διαθέσιμο υλικό; Γιατί αν αφαιρέσουμε τα δυο κομμάτια που πρόκειται για intro και outro είναι 8 κομμάτια στο σύνολό τους και ο κόσμος είναι απαιτητικός όταν ξοδεύει χρήματα.
Η συνολική διάρκεια του δίσκου είναι σχεδόν 53 λεπτά αρά νομίζω ότι θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό φίλο μας. Γνωρίζοντας εκ των πρότερων ότι ένας δίσκος αυτής της διάρκειας είναι υπεραρκετός για να καλύψει αξιοπρεπέστατα μια νέα κυκλοφορία, προτιμήσαμε να ασχοληθούμε με το υπάρχον υλικό για να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο παρά να βάλουμε μερικά περισσότερα κομμάτια τα οποία δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικά μας. Επίσης πιστεύω ότι ο δίσκος μας έχει δέκα ισάξιες συνθέσεις ανεξαρτήτως διάρκειας της κάθε μιας εξ αυτών.

Fortress Under Siege

Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα τώρα. Στη διαδικασία σύνθεσης των κομματιών και στη παραγωγή. Πες μου για την ηχογράφησή του, ποιος κρύβεται πίσω από τη κονσόλα και τον ή τους υπεύθυνους για τις συνθέσεις του.
Για την ηχογράφηση και την παράγωγη του δίσκου είναι υπεύθυνος ο Nigel Foxxe στο στούντιο του οποίου ηχογραφήθηκε και το άλμπουμ. Οι συνθέτες των τραγουδιών είμαστε εγώ, ο Μιχάλης και ο Γιώργος, ενώ για τη συγγραφή των στίχων είμαι υπεύθυνος εγώ ενώ ο Nigel Foxxe συνέβαλε στη διόρθωση ορισμένων εξ’ αυτών.

Το “The Mortal Flesh Of Love” έχε γενικά λάβει πολύ καλές κριτικές! Θεωρείς πως έχετε να δώσετε κάτι διαφορετικό στη μουσική; Μπορείτε να προσφέρετε το κάτι παραπάνω και τι προσδοκίες έχετε μέσα από τη μουσική; Το λέω αυτό γιατί έχουμε δει πολλές μπάντες ενώ ξεκινούν καλά και μετά να εξαφανίζονται είτε γιατί – κυρίως – το υλικό που βγάζουν είναι απλά υποφερτό και κάνουν χαμηλές πωλήσεις είτε γιατί χάνουν το μπούσουλα από τη δημοσιότητα και δε ξέρουν πως να το χειριστούν σωστά κλπ.
Εμείς δεν είχαμε ποτέ τέτοια προβλήματα. Είχαμε βεβαίως άλλα, ποτέ όμως τέτοια. Πάντοτε είχαμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας τόσο μουσικά όσο και συνθετικά. Μας αρέσει να παίζουμε και να γράφουμε μουσική και προσδοκούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Ελπίζουμε απλώς αυτό που κάνουμε να αρέσει και σε αυτούς που το ακούνε γιατί κακά τα ψέματα, χωρίς την αποδοχή του κόσμου η πορεία ενός καλλιτέχνη είναι απίστευτα ψυχοφθόρα και μοναχική.

Fortress Under Siege

Πιστεύετε δηλαδή πως μπορείτε με τα σημερινά δεδομένα και απαιτήσεις να κρατήσετε ενεργή τη μπάντα και γιατί όχι να βγείτε και παραέξω;
Εννοείται πως το πιστεύουμε αλλιώς ποιος ο λόγος να μπούμε στη διαδικασία επανένωσης;

Από συναυλίες πως πάμε; Υπάρχουν προτάσεις; Θα κάνετε κανονική περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ;
Προτάσεις έχουν γίνει αρκετές από τη στιγμή που δηλώσαμε μουσικά παρόντες. Πάραυτα η πρώτη μας ζωντανή εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί την 20η Νοέμβριου στο ΑΝ Club στα Εξάρχεια μαζί με τους XPIRAL, VALOR και ALLEN’S HAND οι οποίοι θα εμφανιστούν πριν από εμάς. Δεν υπάρχουν άλλες κανονισμένες εμφανίσεις προς το παρόν, ευελπιστούμε ότι θα παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, το θέλουμε παρά πολύ και θα το επιδιώξουμε.

Κλείνοντας σας εύχομαι καλή τύχη και ότι καλύτερο. Ευχαριστώ για το χρόνο σας! Ένα μήνυμα στους φίλους και μη της μπάντας;
Σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και ελπίζουμε να αναπληρώσουμε τα χαμένα χρόνια με αυτά που έρχονται!


263