ATREYU: “In Our Wake”

20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Alex Varkatzas αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της μπάντας του από Retribution σε Atreyu, δανειζόμενος το όνομα ενός χαρακτήρα από το βιβλίο του Michael Ende, “Ιστορία δίχως τέλος”.

6 albums μετά φτάνουμε στο σήμερα και το έβδομο ολοκληρωμένο τους με τίτλο “In Our Wake”. Αφού είχαν κρεμάσει καλώδια και όργανα για μια εξαετία επέστρεψαν με το περίφημο “Long Live” που τους έβαλε ξανά στον χάρτη και τώρα ήρθε η ώρα να ανέβουν ξανά στη θέση που τους ανήκει.

Τα καταφέρνουν όμως με το “In Our Wake”;
Οι Atreyu είναι από τα πρώτα συγκροτήματα που εδραίωσαν τις εναλλαγές μεταξύ σκληρών και μελωδικών φωνητικών, αλλάζοντας την ροή του metalcore που ως τότε φοβόταν να δείξει μια πιο ευαίσθητη πλευρά.
Έχοντας γίνει διάσημοι την εποχή που το Nu Metal έκανε πωλήσεις εκατομμυρίων, οι Atreyu έχουν πάντα μια παραπάνω ροπή προς την γκρούβα, όπως φαίνεται με το “Blind Deaf & Dumb” που θυμίζει έντονα Beastie Boys.

Πιο έντονα από όλα, μου έχει δοθεί η εντύπωση πως οι Atreyu προσπάθησαν (και τα κατάφεραν ως ένα σημείο) να δημιουργήσουν έναν δίσκο όσο πιο φιλικό προς το ραδιόφωνο (όπως προδίδουν κομμάτια σαν τα “Time Is Now”, “Terrified”) με αντίστοιχη, εννοείται, καλογυαλισμένη παραγωγή, στην οποία βοήθησε ο John Feldmann o οποίος έχει συνεργαστεί μαζί τους και στο παρελθόν. Μια προσπάθεια που μου θυμίζει αυτό που προσπάθησαν στην τελευταία τους δουλειά και οι Godsmack, με τη διαφορά πως οι Atreyu δεν παραδίδονται άνευ όρων στα αχόρταγα χέρια του mainstream και κάνουν τη “φλώρικη” τους πλευρά να ακούγεται λεβέντικα.

Βέβαια, μην περιμένει κανείς να ακούσει κάτι πολύ διαφορετικό από το “Long Live”, αλλά μπορούμε να πούμε πως η μπάντα έχει κρατήσει ό,τι καλό υπήρχε και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για να φτάσει και πάλι σε πολλά αυτιά, χωρίς όμως να απογοητεύει τους παλιούς της οπαδούς. Έχω την εντύπωση πως τα καταφέρνουν σε αυτόν τον τομέα και στέκονται στεντόρια μεταξύ του metalcore και του easycore.

H εξαίσια φωνητική συνεργασία μεταξύ Varkatzas/Saller, οι κολληματικές κιθαριστικές τους μελωδίες και το γόρδια δεμένο τους rhythm section κάνουν τους Atreyu να φαίνονται τεράστιοι μπροστά σε τόσα τάχα μου metalcore τυπάκια που το παίζουν αστέρες.

Αν λοιπόν είσαι φίλος της αμερικάνικης metalcore σκηνής που αφιερώνει χρόνο και στο σεντιμεντάλε, τότε συνέχισε να ακούς Atreyu. Έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμη! Αν δεν τους ξέρεις λόγω ηλικίας, φαντάσου τους Papa Roach λίγο πιο μάγκες, με ξεσπάσματα άγριων φωνητικών και στιγιμαία breakdowns.

Οι Atreyu είναι εδώ και με το “In Our Wake” κάνουν ξανά την παρουσία τους αισθητή! 

Highlights: “Nothing Will Ever Change”, “Blind, Deaf & Dumb”, “Terrified”, “Into the Open”

410

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.