VIRVUM: “Illuminance”

Ο κόσμος έχει κατακλυστεί από μουσικούς επιστημονικού επιπέδου κατάρτισης, με εξωπραγματικές τεχνικές ικανότητες. Και είναι λογικό για πολλούς από αυτούς, το εκτελεστικό ταλέντο των δεινών αυτών οργανογητευτών να θέλει να εκφραστεί και να πάρει το σχήμα μουσικής.

Όπως πολύ καλά ξέρουμε όμως, άλλο σπουδαίος μουσικός και άλλο καλός συνθέτης και αυτός ο διαχωρισμός ισχύει επίσης και για τον μέσο όρο των ακροατών. Κάνοντας λοιπόν αυθαίρετα (με τη προσωπική αντιληπτική ικανότητα δηλαδή) αυτήν την αναγωγή, άλλο ο ακροατής που λαμβάνει τη μουσική ως ακολουθία αρμονιών και άλλο ο ακροατής που του αρέσει να χρησιμοποιεί τη μουσική σαν εγκεφαλική “ξύστρα”.

Προς τι ο πρόλογος; Η αιτία αυτού, οι Virvum, μια μάζωξη ειδικών επί των οργάνων τους Eλβετών, οι οποίοι πριν λίγο καιρό επανακυκλοφόρησαν το debut τους “Illuminance” μέσω της Season of Mist.

Επί της ουσίας το υλικό του “Illuminance” αποτελείται από οκτώ κομμάτια πανδύσκολου math/ djent/ death metal, Meshuggahικού τύπου. Ένα διαρκές σφυροκόπημα σαράντα περίπου λεπτών που υπό έναν σπουδαίο ήχο (και το μόνο αδιαπραγμάτευτο μέγεθος μαζί με την εξωγήινη παρουσίαση των ιδεών τους) “βασανίζει” αυτιά και εγκεφάλους. Ένας χείμαρρος ασύγχρονης riffολογίας και χαμαιλεοντικού χρονισμού drum/ bass με έναν συνοδευτικού χαρακτήρα Bryan Berger πίσω από το μικρόφωνο να growlάρει από δω κι από εκεί, αφαιρώντας τον αμιγώς instrumental χαρακτήρα των Virvum.

Προφανώς και απευθύνεται σε ακροατές και συνάδελφους μουσικούς που σπουδάζουν από τα τέσσερά τους, περιμένοντας με το δίκαννο ανά χείρας για κάποια ελαττωμένη δίεση που έτυχε να μην βρίσκεται στη θέση της πάνω στο πεντάγραμμο ή σε τύπους που δεν έχει διαφορά ο ήχος που παράγεται σε ένα μηχανουργείο από το αδιάκοπο ρολάρισμα των τυμπάνων και την “χασάπικη” κιθαριστική αντιμετώπιση.

Μην παρεξηγηθώ. Για τους λάτρεις της δυσκολίας, τους ultra progsters, το “Illuminance” είναι ιδανικό άκουσμα, ικανό να δώσει τις ροπές που απαιτούν οι εγκέφαλοί τους, αλλά σίγουρα προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το πράγμα να το χαρακτηρίσω ως “μουσική”. Γιατί πολύ απλά ό, τι ακούγεται μέσα σ’ αυτό το debut είναι ένα μαθηματικό ολοκλήρωμα ήχων οι οποίοι συνδέονται μέσω μαθηματικών συναρτήσεων επινοημένων από τους Virvum. Παιχταράδες είναι αλλά όχι τραγουδοποιοί. Πολύ συγκεκριμένη μουσική για πολύ συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασίες. Οι “ορθόδοξοι”, μακριά.

https://www.facebook.com/virvum
https://virvum.bandcamp.com

456

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1161 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.