ELVENKING: “Secrets Of The Magick Grimoire”

Άλλη μια πολυαναμενόμενη επιστροφή για τον γράφοντα, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τη λατρεία του για τους Elvenking, αυτήν την ιταλική power metal μπάντα που από την αρχή της δισκογραφικής της πορείας, αναμιγνύοντας πολλές δόσεις από folk, power συμφωνισμούς και epic metal διαθέσεις, δημιούργησε ένα δικό της αυτόνομο “συρραμμένο” στιλ.

Καμία αλλαγή στο μουσικό ύφος αλλά τρομερή εξέλιξη στη συνθετική οπτική της μπάντας και στο νέο “Secrets Of The Magick Grimoire”. Μελωδικότατο folk power metal εκπληκτικής αμεσότητας, με καθαρότατο απέριττο ήχο ο οποίος εξισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στη συμφωνικότητα και την αμιγή heavy metal αισθητική και με τέλεια χρήση των synth που πλησιάζουν την αισθητική των παλαιών Angra ή των σύγχρονων γερμανών “ηρώων” Equilibrium (με τους δεύτερους όμως να ακούγονται αισθητά πιο πομπώδεις), διακριτικά αλλά καθοριστικότατα keyboards για την αισθητική των τραγουδιών. Οι Elvenking δείχνουν μια απίστευτη ικανότητα φιλτραρίσματος των καλύτερων στοιχείων των επιμέρους επιρροών τους, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το κυριότερο ατού του “Secrets Of The Magick Grimoire” είναι η άμεση και πιασάρικη τραγουδοποιΐα. Καταπληκτικά ρεφρέν που περιστοιχίζονται από οικεία heavy metal riffs όχι μεγάλων τεχνικών απαιτήσεων αλλά με γλυκύτατες καταλήξεις που συναρπάζουν συνθετικά. Άριστη κιθαριστική δουλειά που συμπλέει με ένα πλήθος οργάνων όπως βιολιά, πιάνα, φλογέρες και διάφορα ακουστικά όργανα, ηχητικά layers που ενορχηστρώθηκαν με εντυπωσιακή ομοιογένεια. Ρυθμικώς, υπάρχει ποικιλία ταχυτήτων – ειδικά στα σημεία που speedάρει στιγμιαίως η μπάντα όπως στα “Invoking the Woodland Spirit” , “A Grain of Truth”, “The Wolves Will be Howling your Name”  και “3 Ways to Magick” σχεδόν σε εξάπτουν σε στρατοσφαιρικά επίπεδα μουσικής απόλαυσης. Όσο για τον Damna, ο τύπος έχει την ιδανική power metal φωνή, χωρίς ωψιφωνίες και εκκωφαντικούς λαρυγγισμούς που ξεκουφαίνουν, μια προσγειωμένη ερμηνεία που ταιριάζει απόλυτα στο μουσικό background και σε απορροφά ολοκληρωτικά.

Πέρα από τα προαναφερθέντα, όλα τα κομμάτια έχουν τη δική τους αυτοτελή ομορφιά, τραγούδια όπως τα “Draugen’s Maelstrom”, “The Horned Ghost and the Sorcerer”, ”Straight Inside your Winter” και “The Voynich Manuscipt” που έχουν έναν folk επικό αέρα στο ύφος των Skyclad ή το “The One we Shall Follow” με τα piano licks του.
 
Το προηγούμενο τους “The Pagan Manifesto” ήταν ένα μικρό αριστουργηματάκι και το ίδιο ισχύει και για το “Secrets Of The Magick Grimoire”, μια πληρέστατη δημιουργία χωρίς ούτε μισή μέτρια στιγμή, ένα συναρπαστικό παραμυθάκι που αποτυπώνεται με ρέουσα, εύληπτη μουσική και πανέμορφες heavy metal ιδέες, απολύτως ικανές να σου εθίσουν το μυαλό. Οι Elvenking αποδεικνύουν ότι είναι μακράν η καλύτερη ιταλική μπάντα aspasarhidic συμφωνικού heavy metal. Και χωρίς να μοστράρουν γκόμενες για κράχτη όπως συνηθίζει το 90% των ανάλογων σχημάτων. Φαντάστηκα τους Enslaved να έχουν τέτοιες συνθετικές τάσεις και ανατρίχιασα. Πολλά παλαμάκια, έφυγε σίγουρα για την top λίστα μου για φέτος.

http://www.elvenking.net/
https://www.facebook.com/elvenking.official

491

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.