AFFORMANCE: “Music For Imaginary Film #1”

Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική σκηνή να βρίσκονται σχήματα που δεν επαναπαύονται.

Η ταυτόχρονη έκδοση δύο δίσκων από τους Afformance, εφησυχάζει για φέτος το ανήσυχο πνεύμα τους, προσφέροντας τις δύο όψεις του post νομίσματός τους.

Όπως προδίδει κι ο τίτλος του, το “Music For Imaginary Film #1” αποτελεί το soundtrack μιας ταινίας, σκαρφισμένης από τους ίδιους τους Afformance, η οποία έχει ως εξής:

“Είναι η ιστορία ενός άντρα, ο οποίος προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα μεγάλο δάσος στο οποίο είναι παγιδευμένος, και κατά την απόδρασή του από αυτό, λύνει αρκετά μυστήρια σχετικά με τον εαυτό του αλλά και τον ανεξερεύνητο κόσμο που τον περιέβαλε. Πρόκειται για την μεταφορική ιστορία ενός ατόμου το οποίο απομονωμένο στον μικρόκοσμό του, αδυνατεί να καταλάβει ή να σκεφτεί το τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή. Τα 8 τραγούδια που περιέχονται στο album, ξεδιπλώνουν ψυχικά και φυσικά στάδια από τα οποία περνάει ο χαρακτήρας, για να πραγματοποιήσει το πέρασμα από τη λήθη στην συνειδητοποίηση της ασθένειάς του”.

Και μπορεί να μην υπάρχει εικόνα για όλο αυτό, αλλά η μουσική που το συνοδεύει, ταιριάζει απόλυτα με αυτό που θέλει να αφηγηθεί το σχήμα, με κάθε κομμάτι να δένει άψογα με το όλο concept. Η προσέγγιση των συνθέσεων έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός soundtrack και δικαιολογεί την επιλογή του να βγει αυτόνομα.

Αρκετά πειραματικό κι ανοιχτό σε επιρροές, ελέω της υφολογικής υπόστασής του, το “Music For Imaginary Film #1” λειτουργεί ως μια σειρά από νότες που έχουν ως σκοπό την ψυχική κάθαρση του ακροατή, η οποία όμως επέρχεται αργά και σταθερά, με το πέρας κάθε τραγουδιού και κάθε ακρόασης.

Σχεδόν αγχωτικό σε σημεία, αλλά και χαοτικό, βάζοντας ουσιαστικά υπότιτλους στον κυκεώνα του μυαλού του πρωταγωνιστή, δείχνοντάς του τον δρόμο προς τη συνειδητοποίηση του εαυτού του.

Κι εν τέλει, οι ρόλοι αλλάζουν, με το δάσος να αρχίζει να περιβάλλει τον ίδιο τον ακροατή, κάνοντάς τον να αναρωτιέται για το μικρόκοσμο που κι εκείνος με τη σειρά του έχει δημιουργήσει, έως ότου βρεθεί αντιμέτωπος με τη δική του πραγματικότητα.

Ένα ακόμη ταξίδι από τους Afformance, αυτή τη φορά πιο εσωστρεφές και συνάμα ιδιαίτερο και με τον τρόπο του, μοναδικό. Το ακούς και το ζεις, κι όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά…

604

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.