Wintersun, Whispered (04/10/2017) Piraeus 117 Academy

Οι Φιλανδοί Wintersun επ’ ευκαιρία της κυκλοφορίας του τρίτου τους ολοκληρωμένου δίσκου, βρέθηκαν στην Αθήνα για πρώτη φορά και για να πω την αλήθεια, ανακάλυψα πως το κοινό που έχουν κερδίσει στην πρωτεύουσα είναι μεγαλύτερο από όσο περίμενα.

Όχι αρκετό από την άλλη για να γεμίσει το αρκετά μεγάλο Academy, αλλά για να δώσει μία υποσχόμενη εικόνα για επόμενές τους εμφανίσεις.

Η βραδιά συνοδεύτηκε από σειρά ατυχιών, το ατύχημα με το tour bus και διακοπές ρεύματος, οι οποίες καθυστέρησαν αρκετά την ώρα έναρξης από αυτή που είχε αρχικά ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα, φτάνοντας στο venue της Πειραιώς, να δω μία μεγάλη ουρά από κόσμο να περιμένει ακόμα να μπει. Βέβαια, μιας και η διοργανώτρια δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κακοτοπιές, περιμέναμε ότι κάτι δεν πήγε καλά, όπως αργότερα έγινε γνωστό. Και μιας και πρόσφατα όλοι είτε βρεθήκαμε σε κακή διοργάνωση είτε ακούσαμε για αυτή (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε), καλό θα ήταν να επαινούμε και τις διοργανώσεις που ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες φροντίζουν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ενώ οι πόρτες άνοιξαν με αρκετή καθυστέρηση και το show ήδη έμελλε να πάει πέραν της προγραμματισμένης ώρας, πράγμα που θα δημιουργούσε μία προβληματική κατάσταση, δεδομένης της ημέρας και των μέσων. Αφότου οι Black Therapy ακύρωσαν την εμφάνιση τους και πάλι ένα πλήρες set των Whispered δε θα έβγαινε on time, οπότε και το δεύτερο σχήμα έκοψε από τον χρόνο του ώστε να κυλήσει ομαλά το υπόλοιπο του live. Κι έτσι είναι τα πράγματα, έτσι πρέπει να γίνονται. Γιατί ατυχίες συμβαίνουν αλλά η αντιμετώπισή τους είναι αυτή που έχει σημασία. Για εμένα, μία απολύτως εύλογη απόφαση από τη διοργάνωση που φρόντισε στην καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του live ικανοποιώντας τον κόσμο που συγκεντρώθηκε για να δει τους Wintersun.

Μπαίνοντας λοιπόν στο venue, οι επίσης Φινλανδοί Whispered βρίσκονταν ήδη στη σκηνή, με την -αν μη τι άλλο- ιδιαίτερη παρουσία τους που παραπέμπει σε ανατολή και σαμουράι, η οποία πραγματώνεται και στις μουσικές επιρροές τους, μπλέκοντας το μελωδικό death με folk στοιχεία από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Αν και έμειναν στη σκηνή για τρία μόλις τραγούδια, ξεσήκωσαν γρήγορα τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στον ήχο τους.

Και παρά προσδοκίαν, οι έτεροι Φινλανδοί Wintersun, του Jari Mäenpää (ex – Ensiferum) βρέθηκαν στη σκηνή λίγο πριν τις δέκα και μισή, κοινώς, στην ώρα τους. Αν και, όπως είπα και πιο πάνω, έχουν τρεις μόλις ολοκληρωμένες δουλειές στο δυναμικό τους, μετά την ομώνυμη, πρώτη τους κυκλοφορία κέρδισαν την προσοχή της metal κοινότητας όσο και διθυραμβικές κριτικές. Απόδειξη ήταν και η θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξε το αθηναϊκό κοινό από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στη σκηνή.

Φυσικά η αρχή έγινε με τον τελευταίο τους δίσκο, “Τhe Forest Seasons” και την άνοιξη, aka Awaken From The Dark Slumber, αλλά αμέσως μετά πέρασαν στην μάλλον πιο αγαπημένη κυκλοφορία τους, την πρώτη, και στο Winter Madness, για να κερδίσουν ακόμα δυνατότερες αντιδράσεις.

Λίγα πράγματα έχει κανείς να πει για την παρουσία τους στο stage. Ενεργητικότητα και ένας frontman όσο επικοινωνιακός έπρεπε, με πολύ καλή διάθεση που μεταδιδόταν και στο κοινό. Αν και με τα προβλήματα που προηγήθηκαν υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για το αν θα βγει ο ήχος τους όπως πρέπει, εκ του αποτελέσματος είδαμε πως δεν υπήρξε κανένα θέμα και ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες. Επαγγελματίες σε όλα τα επίπεδα και μία εμφάνιση εφάμιλλη αυτής ενός μεγάλου ονόματος.

Στο Death And The Healing νομίζω είδαμε την πιο δυνατή στιγμή, με ένα κομμάτι που έχει αγαπήσει αρκετά το κοινό των Wintersun, ενώ δεν έλειψε η επιστροφή στο νέο υλικό με τρία από τα τέσσερα συνολικά κομμάτια του δίσκου να παρουσιάζονται live.

Λίγο μετά τις λίγο πριν τις δώδεκα είδαμε το αναμενόμενο encore με το Time και το live έληξε στην ώρα που έπρεπε για να προλάβει ο κόσμος τα Μέσα.

Η εμπειρία ήταν τουλάχιστον ευχάριστη από όλες τις απόψεις, με μία διοργάνωση που ανταποκρίθηκε στις συνθήκες και ικανοποίησε τον κόσμο που παρακολούθησε το live, όσο και από ένα σχήμα που φρόντισε να τα δώσει όλα στη σκηνή, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, πλέον όχι μόνο με τη δισκογραφία του αλλά και με τη σκηνική του παρουσία. Νομίζω πως δε θα αργήσουμε πολύ να τους δούμε ξανά ζωντανά στην Αθήνα και ελπίζω, με λιγότερες ατυχίες την επόμενη φορά!

Wintersun setlist
Awaken From The Dark Slumber (Spring)
Winter Madness
Beyond The Dark Sun
Death and The Healing
Sons of Winter and Stars
Loneliness (Winter)
Starchild
Eternal Darkness (Autumn)
Time

photos: Cristina Alossi

442

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.