BIG / BRAVE: “Ardor”

Drone. Μία λέξη την οποία οι συντάκτες τρέμουν μιας και πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά παρακλάδια της σκληρής κιθαριστικής μουσικής.

Όπως και στο ξαδελφάκι του το ambient, οι μουσικοί του είδους καλούνται να ισορροπήσουν πάνω σε μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ ηχητικού τοπίου και ψυχεδέλειας από τη μια και ενοχλητικής μονοτονίας από την άλλη, ένας άθλος δύσκολος που βρίσκει ακόμα και θρύλους και πρωτεργάτες του είδους να σκοντάφτουν κάθε τόσο.

Οι Καναδοί Big / Brave κάνουν μέχρι τώρα καλή δουλειά στο τεντωμένο σχοινί, προφανώς γιατί σνομπάρουν το αμιγώς drone μονοπάτι και μπολιάζουν τον ήχο τους με doom και noise rock επιρροές, τα φωνητικά της Robin Wattie και την περιστασιακή βοήθεια από μέλη άλλων γκρουπ, όπως η Jessica Moss των Silver Mt Zion στο βιολί, που δίνουν λίγο παραπάνω χρώμα στην μουσική τους.

Το “Ardor” είναι η 3η κυκλοφορία τους και αυτή τη φορά έχουν διυλίσει την ουσία τους σε 3 μόλις κομμάτια συνολικής διάρκειας γύρω στα 45 λεπτά, δείγμα της αυτοπεποίθησης και σταδιακής ωρίμανσής τους. Μινιμαλιστικά τύμπανα, βαριά παραμορφωμένα riff που επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα και αφήνουν το feedback να μιλήσει στο ενδιάμεσο, κάποιες επιτηδευμένες σιωπές μέσα στο κομμάτι και κερασάκι τα στοιχειωμένα φωνητικά, οι Big / Brave συνδυάζουν drone με metal και πειραματικό rock και ακούγονται σαν ένα σκληρό υβρίδιο των Earth και πρώιμων Swans με την Bjork στο μικρόφωνο.

Σίγουρα όχι κάτι που απευθύνεται σε όλους, αλλά ένα συγκεκριμένο κοινό θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα. Στο δύσκολο αυτό ιδίωμα το καναδικό τρίο δείχνει την ακροβατική του δεινότητα και διασταυρώνει την λεπτή γραμμή αλώβητο και πάλι, δείγμα ότι από ταλέντο τουλάχιστον πάμε καλά, και τώρα που έχουν την υποστήριξη της Southern Lord ενδεχομένως να μας παρουσιάσουν κάτι ακόμα καλύτερο στη συνέχεια. Για την ώρα προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φίλους των βασανιστικά αργών και χαμηλών συχνοτήτων.

852

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.