EMPTINESS: “Not for Music”

Έκανα την τραγική κίνηση να ακούσω πρώτη φορά το “Not for Music” πρωί-πρωί κι όντας λίγο πηγμένη, πράγμα που αποδείχθηκε μέγα λάθος!

Με το τέλος του πρώτου κιόλας κομματιού, το σταματάω επί τόπου και το μεταφέρω στα βραδινά μου πλάνα… γιατί σίγουρα εκεί μόνον ανήκει.

Ο ήχος από την εισαγωγή του “Meat Heart” δημιουργεί μια τέτοια ατμόσφαιρα που τοποθετεί  το χώρο και το χρόνο κάτω από ένα σκοτεινό πέπλο. Όλο το άλμπουμ είναι διαποτισμένο από μια ιδιαίτερη μίξη εποχών και μουσικών ρευμάτων που δένουν όλα αρμονικά μεταξύ τους.

Η φωνή, που μου θυμίζει επίμονα το σημείο “…Transylvania dream” (από στίχους του κομματιού “Vampiria” των Moonspell), μπλέκει με μαγευτικό τρόπο τους προορισμούς του ταξιδιού που σε μεταφέρει. Από τη Ρουμανία που κατοικοεδρεύει στα αυτιά μου, κάνει μία σύντομη στάση με τη βοήθεια των πλήκτρων και της κιθάρας στο δυτικό Βερολίνου των 80s και καταλήγει σίγουρα κάπου στα Καρπάθια όρη, όπου θέλει να δανειστεί κάτι από την αίγλη των dark ambient και black ήχων.

Αξιοσημείωτη είναι σίγουρα η παραγωγή του άλμπουμ, αφού μετά τις ηχογραφήσεις που συνήθιζαν να κάνουν στο δικό τους Blackout Studio, δέχθηκαν τη συμβολή του Jeordie White (ή Twiggy Ramirez, όπως είναι γνωστό το πρώην μέλος των MARILYN MANSON, A PERFECT CIRCLE και NINE INCH NAILS), ο οποίος εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως από το προηγούμενο άλμπουμ τους “’Nothing but the Whole” (2014) και θέλησε να συνεργαστεί μαζί τους.

Το πέμπτο αυτό άλμπουμ των Emptiness που κυκλοφορεί από τη Season of Mist, σίγουρα διαφέρει ευχάριστα από τα προηγούμενά τους, διατηρώντας πάντα τη σκοτεινή οπτική του ήχου τους. Μεταγλωτισμένη αυτή τη φορά σε μια πιο πειραματική έκδοση, σίγουρα δε θα αφήσει αδιάφορους όσους αρέσκονται στο ευρύ φάσμα της dark/ horror θεματολογίας στη μουσική.

467