-(16)-: “Dream Squasher”

ALBUM

Είδος: Sludge Metal
Δισκογραφική: Relapse Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Ιουνίου 2020

Σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής συμπληρώνουν οι Καλιφορνέζοι “νονοί” του sludge -(16)- και η μουσική τους πάραυτα παραμένει “μου(χ)λιασμένη”, “λασπώδης” και “βρώμικη”, καθώς τα τραγούδια του νέου δίσκου αποπνέουν ατμόσφαιρα που “ζέχνει”.

Και μπορεί η California να μην έχει βάλτους και να απέχει περί τα 2.062 μίλια από την πολιτεία της Louisiana και τη Νέα Ορλεάνη, όμως το συγκρότημα με τα 29 του χρόνια στο κουρμπέτι, έχει “ριζώσει” τόσο βαθιά που φτάνει μέχρι τις όχθες του Μισισιπή, απομυζώντας τα θρεπτικά μουσικά συστατικά συγκροτημάτων όπως οι Eyehategod, Crowbar, Acid Bath και Down αντίστοιχα.

Η μπάντα επιστρέφει ανανεωμένη 4 χρόνια μετά το “Lifespan of a Moth”, με κάποιες μικροαλλαγές στη σύνθεση έπειτα από την αποχώρηση του Cris Jerue, κάτι που λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα στη μουσική, γιατί εκεί που χάσανε ποσοτικά το κερδίσανε ποιοτικά. Πλέον αναλαμβάνει τα ηνία στα φωνητικά η ηγετική μορφή του κιθαρίστα Bob Ferry, οι κραυγές του οποίου “στάζουν βιτριόλι”. Ο Bob Ferry κάνει εξαιρετική δουλειά (για να μην πω τέλεια, στερώντας το περιθώριο βελτίωσης) σαν διπλοθεσίτης, καθώς μας χαρίζει μνημειώδεις στιγμές τραγουδιού και εκπληκτική ριφολογία “γεμάτη θυμό που σου πατά το κεφάλι μέσα στο βούρκο”.

Στο “Dream Squasher“ η μπάντα επιδίδεται σε αγνό, τίμιο και ανορθόδοξο sludge metal, χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε τίποτα. Όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν το ιδίωμα είναι εδώ και ουρλιάζουν δυνατά: “Make Sludge Grim Again”.

Παρόλο που απεχθάνομαι τις ταμπέλες (διότι όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν εξυπηρετούν άλλο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας και όχι το ουσιώδες που αφορά τους οπαδούς-φίλους), η τετράδα από τη Νότια Καλιφόρνια επιδίδεται σε ένα sludge ‘n’ roll “όργιο” άνευ προηγουμένου, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό σε κομμάτια όπως το “Me and The Dog Die Together”, που κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται και στον καινούριο δίσκο “Splid” των Kvelertak, αν ο Bob τραγουδούσε στα Νορβηγικά. Extra tip, το εξώφυλλο αμφότερων έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος καλλιτέχνης Marald.

Υπάρχουν στιγμές που η μπάντα κατεβάζει ρυθμούς και ακούγεται πιο stoner και doom, όχι τόσο μισαλλόδοξο αλλά αργό και μονολιθικό (όπως το “Acid Tongue”), ενώ άλλοτε ανεβάζει στροφές και κινείται σε πιο hardcore και ενίοτε crust/punk μονοπάτια. Ιδιαίτερα το “Ride the Waves”, θα μπορούσε να λειτουργεί σαν αυτοβιογραφική σύνθεση του Lee Dorian, αυξομειώνοντας εντάσεις και δυναμικές. Μέσα σε μόλις 2’46 από grindcore/crust “δυναμίτης” μετατρέπεται σε “all time classic” cathedral σύνθεση και τούμπαλιν, με το riff να σε παραπέμπει κάπου ανάμεσα σε “Ethereal Mirror” και “Supernatural Birth Machine”. Παράλληλα, μεταξύ άλλων θυμίζει και την πρόσφατη δουλειά των Septic Tank.

Επιπλέον δεν λείπουν και τα μελωδικά σημεία, όπως στο “Agora (Killed by a Mountain Lion)”, τα οποία δεν πρέπει να σε παρασύρουν ενόσω σου χαϊδεύουν τα αυτιά, διότι μετά από λίγο οι Neurosis επιρροές “θα σου τα δαγκώσουν και θα τα ξεριζώσουν”.

Σε κομμάτια όπως τα “Candy in Spanish” και “Summer of ’96”, το συγκρότημα τιμά την εντοπιότητά του και μας γυρίζει λίγο πριν το καλοκαίρι του ’96, και ίσως λίγο μετά το ’90, κάπου μεταξύ περιόδου Asbestosdeath και Sleep’s Holy Mountain, ενώ στο “Sandlands” “ανάβουν λαμπάδα” στην κολεκτίβα των Melvins/Big Business από την εποχή όπου μας “ταλαιπωρούσαν” παρέα τα αυτιά, καθηλώνοντάς μας με τις εκπληκτικές μελωδίες τους.

Το κεντρικό riff του “Harvester of Fabrication” ανασταίνει και νεκρό, και συγκεκριμένα τον Dimebag, τόσο Dimebag και Pantera πραγματικά. Είπαμε λίγο πριν φτάσουν οι ρίζες της μπάντας στις όχθες του Μισισιπή, πέρασαν και για μία στάση στο Arlinghton του Texas.

Απόρροια όλων, η μπάντα να βρίσκεται σε δημιουργικό και συνθετικό οίστρο έχοντας μία ανοδική πορεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει και το απαραίτητο boost στο ιδίωμα να “ξεκολλήσει λίγο από το βάλτο”.

Το “Dream Squasher” αν έβγαινε σε αφρόλουτρο και σε σαμπουάν, θα σας προκαλούσε ένα ευχάριστο λασπόλουτρο με ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Εφόσον κυκλοφορεί σε φυσική μορφή σε LP/CD, μην το πιείτε, μη λουστείτε… ακροαστείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/16Band
Bandcamp: https://16theband.bandcamp.com/

677

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...