MONSTER MAGNET

Ο επιμένων νικά και οι Monster Magnet είναι από τις μπάντες που έχουν πετύχει σε πολλά επίπεδα. Σταθεροί στις μουσικές προτιμήσεις τους και πιστοί στο κοινό τους, κυκλοφορούν έναν ακόμη εκπληκτικό δίσκο και το Rockway συνομιλεί με τον άνθρωπο που είναι η φωνή, η σύνθεση και η ψυχή του συγκροτήματος. Μπορεί ο Dave Wyndorf πλέον να προτιμάει τον καφέ από το ποτό, αλλά, όπως λέει και ο ίδιος, μένει στο New Jersey και όχι στο Las Vegas!

Γεια σου Dave! Πως πάνε τα κέφια;
Όλα πολύ καλά φίλε μου

Πως είναι τα πράγματα στην Αμερική; Από ότι φαίνεται περάσατε την οικονομική κρίση και τώρα τραβάμε εμείς το ζόρι…
Έλα ντε! Δυστυχώς πάντα υπάρχει μια ατυχής σύνδεση σε τέτοιου είδους γεγονότα! Δε γλιτώνει κανένας!

Τέλος πάντων, αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα και δεν έχουμε τον ανάλογο χρόνο. Πίσω στα δικά μας λοιπόν! Νέο album Monster Magnet…
Ναι, βέβαια! Είχαν περάσει τρία χρόνια από το προηγούμενο, οπότε ήταν καιρός για κάτι πιο φρέσκο εκ μέρους μας!

Πιστεύω πως το “Mastermind” είναι πιο κοντά στο ύφος της μπάντας, από ότι ήταν ο προηγούμενος δίσκος σας… Αλήθεια, πως σου φαίνεται τώρα το “4 Way to Diablo” ;
Το “4 Way to Diablo” είχε πολλά garage στοιχεία και γενικά γράφτηκε μια τελείως διαφορετική περίοδο για μένα, με άλλα ερεθίσματα. Το “Mastermind” από την άλλη, είναι πολύ πιο heavy και αποτελείται από κομμάτια που προορίζονται για live! Έχει περισσότερη ενέργεια και είναι σίγουρο πιο δυνατό! Παρόλα αυτά έχουμε να κάνουμε με δύο τελείως διαφορετικές κυκλοφορίες εκ φύσεως.

Αν κρίνω από την παραγωγή του “Mastermind”, πέτυχες το σκοπό σου! Είναι ότι πρέπει για live!
Ναι, αυτόν ακριβώς τον ήχο ήθελα! Είχα ως στόχο να ακουστεί πιο heavy από οτιδήποτε είχαμε κάνει μέχρι σήμερα σα μπάντα. Ο τρόπος που συνέθεσα, μέχρι και τα όργανα που χρησιμοποιήσαμε συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Βοήθησε πολύ και ο Phil, καθώς κάναμε κυρίως χρήση του δικού του εξοπλισμού στο studio, ο οποίος ταίριαζε γάντι. Έχει καταρχάς μια τεράστια συλλογή από κιθάρες, την οποία ζηλεύω!

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς όταν είναι να γράψεις κάποιο κομμάτι;
Όταν έχω κάποιες ιδέες προσπαθώ να τις αποτυπώσω όσο πιο γρήγορα γίνεται, μιας και τα καλύτερα riff βγαίνουν αυθόρμητα! Όταν όμως δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό, αποστασιοποιούμαι από το όλο θέμα και χαλαρώνω έως ότου έρθει η έμπνευση και μου χτυπήσει την πόρτα. Αυτό που έκανα πάντως για το “Mastermind” ήταν το να απομονωθώ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Καλιφόρνια. Μέσα σε μονάχα τρεις εβδομάδες, είχα τελειώσει με τις συνθέσεις, γενικά!

monstermagnet

Άμα σου παίρνει τόσο λίγο να γράψεις τραγούδια, γιατί οι Monster Magnet κυκλοφορούν κάθε δύο με τρία χρόνια νέο υλικό;
Κοίτα, η αλήθεια είναι πως κάθε album συνήθως μου παίρνει δύο περίπου μήνες για να ολοκληρωθεί. Το θέμα είναι πως αυτό το κάνω τους δύο τελευταίους μήνες πριν το deadline με την εταιρεία (γέλια). Γενικά παίρνω το χρόνο μου, αλλά άμα ξεκινήσω όλα γίνονται με άλλους ρυθμούς. Σκέψου πως σε μια εβδομάδα είχα γράψει όλα τα τραγούδια του “Mastermind”, άλλη μια τα προβάραμε με το υπόλοιπο συγκρότημα και άλλη μια μας πήρε να τα ηχογραφήσουμε! Και σκέψου πως μέσα σε αυτά τα δύο- τρία χρόνια που λες, περιοδεύουμε αρκετά!

Όταν είστε όλοι στο studio, διασκεδάζετε, ή είστε όλοι σοβαροί με την όλη διαδικασία;
Πλάκα κάνεις; Το να ηχογραφείς, για μένα, είναι το πιο διασκεδαστικό πράγμα στον κόσμο, έτσι και αλλιώς! Είναι λες και είσαι ένας τρελός επιστήμονας με δικό του εργαστήριο! Το λατρεύω!

Στο εξώφυλλο του δίσκου συναντάται ξανά η ίδια φιγούρα. Ποιανού ιδέα ήταν αυτή η “μασκότ” γενικά;
Δική μου! Την είχα χρησιμοποιήσει για το πρώτο single των Monster Magnet! Για την ακρίβεια, είχα ένα παιχνίδι, νομίζω από τη σειρά “Masters of the Universe” (σ.σ. τι μου θύμισες!) που έμοιαζε με γουρούνι και ένα είδος θεού! Πάντα το θεωρούσα πολύ “rock” το συγκεκριμένο, οπότε το πήρα, και το έβαλα μπροστά από μια ψυχεδελική αφίσα που είχα και το έβγαλα φωτογραφία! Αυτό ήταν και το πρώτο μας εξώφυλλο! Από τότε συντροφεύει τους Monster Magnet!

Μια διαφορά που βλέπω με τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες σας, είναι πως στο “Mastermind” δεν υπάρχει κάποια διασκευή…
Αυτή τη φορά είχαμε πολύ υλικό και δεν είχα μπει στον κόπο να γράψω κάποια διασκευή. Ούτε καν το σκέφτηκα να σου πω την αλήθεια…

Αναφέρεις αρκετά συχνά τη λέξη “gods” στα κομμάτια σου… Για ποιους θεούς μιλάς;
Για μένα οι “θεοί” αντιπροσωπεύουν το άγνωστο, όχι αυτό όμως που σε τρομάζει, αλλά εκείνο που θα ήθελες να είσαι. Μου αρέσει όμως η ιδέα στο να υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, στην οποία να θες να μοιάσεις. Είναι όπως ένα παιδί κοιτάζει έναν υπερήρωα! Στα τραγούδια μου τονίζει κάποιες φορές το γεγονός πως μπροστά σε αυτούς τους θεούς, είμαι αρκετά μικρός.

Εσύ γενικότερα που πιστεύεις;
Δεν είμαι ιδιαίτερα θρήσκος ή κάτι τέτοιο. Μεγάλωσα σε καθολική οικογένεια, πιστεύω στο Θεό, αλλά δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το όλο concept. Ούτε εκκλησία πηγαίνω, ούτε τίποτα.

Στην καριέρα σου έχεις παίξει πάμπολλες συναυλίες. Υπάρχει κάποια που σου έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη;
Βασικά είναι πολλές! Αυτή όμως που θυμάμαι έντονα είναι μια εμφάνισή μας σε ένα φεστιβάλ στη Γερμανία! Παίζαμε το “Spine of God” και ο καιρός ήταν πολύ συννεφιασμένος, έτοιμος για βροχή, παρόλο που ήταν καλοκαίρι. Σε κάποια φάση λοιπόν υψώνω το χέρι μου και λέω το στίχο “…the center of the universe…”. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή, και σου το ορκίζομαι είναι αλήθεια, άστραψε ο ουρανός και έπεσε ένας κεραυνός! Το πλήθος εκστασιάστηκε! Ήταν λες και έκανα μαγικά! Σα να είχαμε τη φύση με το μέρος μας και να είχε αναλάβει τα special effects! Απίστευτο!

Δε θυμάμαι καθόλου να συμμετέχει κάποιος εκτός μπάντας στους Monster Magnet, ως guest… Υπάρχει κανένας που θα σε ενδιέφερε να συνεργαστείς;
Βασικά, θα συνεργαζόμουν με οποιονδήποτε ήθελε! Εάν επέλεγα εγώ, νομίζω πως θα διάλεγα τον Jack White (σ.σ. White Stripes, The Raconteurs etc). Μου φαίνεται πολύ cool τύπος.

monstermagnet

Θες να μου πεις πως κανείς δε σου ζητά να συνεργαστείτε;
(γέλια) Κανείς! Είμαι γενικά ήσυχο άτομο! Είμαι από τους τύπους που ζουν στο New Jersey και όχι στο Los Angeles! Πραγματικά όμως δεν το είχα πολυσκεφτεί έως ότου με ρώτησες (γέλια)! Βέβαια όντας στους Monster Magnet είμαι υπεύθυνος για πολλά πράγματα, οπότε είμαι συνήθως τόσο απασχολημένος που δε μου κάνει εντύπωση που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό.

Θεωρείς πως το όλο θέμα με το downloading σας έχει επηρεάσει;
Φυσικά! Δεν το συζητώ καν! Πλέον δεν έχουμε ιδέα το πόσοι έχουν πραγματικά τους δίσκους μας και πόσοι τους έχουν απλά κατεβάσει! Εάν δεν υπήρχε το downloading, πολλοί θα ζούσαν από τη μουσική τους. Πλέον οι περισσότεροι στο χώρο έχουν κανονικότατες καθημερινές δουλειές για να βγάλουν τα προς το ζην.

Εσύ δηλαδή εργάζεσαι και αλλού;
Όχι, εγώ ευτυχώς είχα κρατήσει ένα “κομπόδεμα” από τις εποχές που δε μας έκλεβαν τη μουσική και κουτσά στραβά τα βγάζω πέρα. Μη φαντάζεσαι πως είμαι μέσα στα λούσα και τις πολυτέλειες! Ζω πολύ απλά! Επίσης αφιερώνω όλο το χρόνο μου στους Monster Magnet και δε θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα κάνοντας και κάτι άλλο. Από το συγκρότημα λοιπόν, εγώ βγάζω κάποια χρήματα, αλλά όχι όπως παλιά.

Πολλά σχήματα, προκειμένου να καταπολεμήσουν την “πειρατεία” κυκλοφορούν limited editions με διάφορα καλούδια. Το ίδιο έκανε και η εταιρεία σας με το “Mastermind”. Συμφωνείς με αυτήν την τακτική;
Προσωπικά δε μπορώ να καταλάβω πως τα limited editions μπορούν να βοηθήσουν. Απευθύνονται κυρίως σε αυτούς που αγοράζουν έτσι και αλλιώς δίσκους.

Ναι, αλλά άμα κάποιος αμφιταλαντεύεται για το εάν θα αποκτήσει αυθεντικό ένα cd ή όχι, μπορεί να παίξουν ρόλο τα extra “δωράκια”…
Εσύ το κάνεις αυτό;

Ναι…
Αλήθεια; Πάντως εγώ πιστεύω πως μια limited edition δεν φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε και σίγουρα δεν καταπολεμά όλους αυτούς που κλέβουν τον κόπο του άλλου. Μιλώντας βέβαια για “συλλεκτικές εκδόσεις”, πρόσφατα ίδρυσα μια μικρή εταιρεία (σ.σ. “Studio 13”) που θα κυκλοφορεί διάφορα 7ιντσα των Monster Magnet και μερικών άλλων συγκροτημάτων, σε περιορισμένα αντίτυπα!

Ενδιαφέρον ακούγεται. Υπάρχουν δηλαδή και σκέψεις να αποκτήσει η μπάντα δική της εταιρεία;
Σίγουρα όχι! Είμαστε ευχαριστημένοι με τη Napalm Records. Αυτό που θα κάνω θα αφορά μονάχα τους συλλέκτες.

Εάν δεν ήσουν μουσικός, τι δουλειά πιστεύεις πως θα έκανες;
Πω, πω δεν έχω ιδέα! Έχω κάνει αρκετές δουλειές στη ζωή μου πάντως. Πάντα προτιμούσα όμως τις χειρονακτικές εργασίες. Εκεί δε χρειάζεται να βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει ιδιαίτερα και μπορείς να ονειροπολείς! Εάν όμως επέλεγα κάποιου είδους καριέρα, πιστεύω πως θα ήταν αυτή του συγγραφέα!

Γιατί, γράφεις;
Βασικά, καθόλου (γέλια)! Αλλά θα μου άρεσε! Όπως και να έχει η μουσική παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στη ζωή μου, όμως, που δε μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο!

monstermagnet

Ποιο ποτό προτιμάς πλέον;
Ω, φίλε έχω να πιώ πάρα πολύ καιρό! Πίστεψέ με, έχω πιεί αρκετά στη ζωή μου! Καταρχάς όταν μεθούσα δεν είχα και πολύ “τακτ”, αν με πιάνεις, και κατανάλωνα αλκοόλ έως ότου λιποθυμήσω! Μια μέρα όμως ξύπνησα και είπα “δεν πάει άλλο”. Πάντως όταν γινόμουν “στουπί” προτιμούσα μια καλή μπύρα, αντί κάποιου ακριβού κρασιού. Και ξέρεις, υπάρχουν πολλές μπύρες, αλλά είναι δύσκολο καμιά φορά να βρεις μια πραγματικά καλή, που να μη μοιάζει με όλες τις φτηνιάρικες του εμπορίου!

Θες να μου πεις πως είσαι εντελώς νηφάλιος, ακόμα και όταν γράφεις κομμάτια;
Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν έγραφα τραγούδια μεθυσμένος! Είχα πάντα καθαρό μυαλό! Άλλωστε τα περισσότερες ουσίες τις είχα δοκιμάσει πριν τα 21 μου χρόνια, οπότε είχα σαφή εικόνα το τι μου άρεσε και τι όχι.

Ποιο Monster Magnet δίσκο πιστεύεις πως θα μπορούσες να είχες κάνει καλύτερο;
Όλους (γέλια)! Ποτέ δεν είμαι εντελώς ευχαριστημένος με τα album μας!

Τι θα άλλαζες λοιπόν στο “Mastermind”;
Σίγουρα θα τον έκανα μικρότερο σε διάρκεια. Ίσως να αντικαθιστούσα και ένα- δύο τραγούδια…

Φαντάζομαι θα περιοδεύσετε εκτενώς και πάλι… Θα υπάρχει στο setlist αρκετό υλικό από το “Mastermind”, ή θα δώσετε βάρος στα παλιά κομμάτια;
Θα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα από το νέο δίσκο, και φυσικά όλα τα υπόλοιπα θα είναι ένα best of από τραγούδια που γουστάρουν οι οπαδοί μας!

Η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμά σας;
Προς το παρόν όχι, αλλά συνήθως ερχόμαστε στα μέρη σας άνοιξη ή καλοκαίρι, οπότε να μας περιμένετε!


297

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1401 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.