Vektor, Rapture (22/8/2016) 8ball- Vektor, Sacral Rage, Rapture (23/8/2016) An Club

Αυτό που ζήσαμε 170 περίπου τυχεροί άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη και κάπου 400 στην Αθήνα θα είναι κάτι που θα συζητιέται στην Ελληνική metal κοινότητα για πολύ καιρό. Δυο συναυλίες που θα μνημονεύονται στα χρόνια που θα έρθουν.

Είχαμε την τύχη να δούμε μια μπάντα στα απόλυτα φόρτε της, με τρεις απερίγραπτους δίσκους στο ενεργητικό της, στα νιάτα της και ίσως στην απόλυτη ακμή της επί σκηνής. Οι Vektor, όπως έχουμε ψυχανεμιστεί από καιρό, είναι τελειομανείς. Βάζουν τον πήχη ψηλά. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να γίνουν άλλη μια μπάντα σαν όλες τις άλλες. Θέλουν να εισχωρήσουν στο πάνθεον και με τέτοια απόδοση συνθετική, παικτική κι επί σκηνής δε θα τους  πάρει καιρό να τα καταφέρουν.

Θεσσαλονίκη 22 Αυγούστου 2016

Ο συνδυασμός απεργία ΟΑΣΘ/ καλοκαιρινές διακοπές δεν εμπόδισε 170 περίπου ψυχές να παραβρεθούν στο 8ball και να το κάνουν να φαντάζει αρκετά γεμάτο (όχι ασφυκτικά αλλά who cares?). Πολύ θετική ενέργεια παντού, αρκετή ανυπομονησία, ανάρπαστο merch κι αρκετό κέφι συνέθεταν μια πολύ ωραία, ζεστή ατμόσφαιρα.



Τη βραδιά άνοιξαν οι αθηναίοι Rapture. Νεαροί και πολλά υποσχόμενοι thrash-με ολίγη old school death- πιτσιρικάδες με ένα κράμα επιρροών που δεν αφήνει εύκολα τους οπαδούς του είδους ασυγκίνητους. Sodom από τα ‘80s, Possessed, Slayer, Coroner (στα mid tempo σημεία) και πολλά άλλα. Υπέροχη απόδοση, γεμάτη ενέργεια ηχητικά. Λίγο κουμπωμένοι στην αρχή, αλλά ο κόσμος (που στην πλειοψηφία τους τίμησε εξαρχής το live και δεν περίμενε απλά το κυρίως πιάτο) σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόδοσή τους στο σανίδι και τον αρκετά καλό ήχο, τους χαλάρωσε γρήγορα και μας αποζημιώσανε με το παραπάνω. Μας κέρδισαν και μας βάλανε γρήγορα στο παιχνίδι για το τι θα επακολουθούσε. Συγκρατείστε το όνομα, έχουν μέλλον.

Rapture setlist
Laboratories Of Infection
Borderline Disorder
White Phosphorus
Annihilation
Transorbital Lobotomy
Taken By Apathy
Suicidal Cannibalism
Unit of Total Destruction
Behind The Mask of Evil
Sadistic Shredding of Flesh
Sex And Violence (Carnivore cover)



Οι Vektor επί σκηνής ήταν το κάτι άλλο. Μαγεία. Στο 8ball έπνεε ο αέρας μιας πολύ μεγάλης μπάντας. Mε τo καινούριο album τους “Terminal Redux” να λαμβάνει από εξαιρετικές έως αποθεωτικές κριτικές από τη μια και τα πολλά live από την άλλη, φαίνεται να έχουν ψήσει πάρα πολύ τους Αμερικάνους κι αυτό δεν άργησε καθόλου να φανεί και σε αυτή τη συναυλία. Παίζοντας σχεδόν χωρίς ανάσα όλον τον καινούριο δίσκο, αψεγάδιαστα (και λίγα λέω) κερδίζοντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Ελάχιστες παύσεις για λίγες ανάσες ανάμεσα και την απαραίτητη ξεκούραση μιας και το υλικό είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό.

Δεν άργησαν να σχηματιστούν κλασικά moshpits και να γίνεται αρκετό stage diving κι όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το απορροφήσαμε στο έπακρον. Κλείσανε με τρία παλιά κομμάτια και τον κόσμο αποσβολωμένο να τους αποθεώνει, όπως φυσικά και στο ενδιάμεσο σε κάθε παύση. Μετά το live όσοι δεν έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους ή να ζητήσουν υπογραφές προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς είχε γίνει…

Vektor setlist
Charging the Void
Cygnus Terminal
LCD
Mountains Above the Sun
Ultimate Artificer
Pteropticon
Psychotropia
Pillars of Sand
Collapse
Recharging the Void
Hunger of Violence
Black Future
Tetrastructural Minds



Αθήνα 23 Αυγούστου 2016

400 περίπου άτομα (στο peak της υπέροχης αυτής νύχτας) αψηφώντας ζέστη, προκατάληψη για τον ήχο του μέρους κτλ, δώσαμε βροντερό παρόν σε αυτή την ωραία συνάθροιση. Μεγάλη έκπληξη για τον γράφοντα η προσέλευση του κόσμου και στη “φτωχομάνα” πάνω, αλλά κι εδώ στην Αθήνα. Αρκετά νέα παιδιά, παλιά φρουρά, καινούρια φρουρά, thrashers, prog-όφατσες μαζεμένοι δημιουργήσαμε μια υπέροχη ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς. 



Το ζέσταμα το ανέλαβαν πάλι οι Rapture οι οποίοι κυμάνθηκαν στα υψηλά επίπεδα απόδοσης της προηγούμενης ημέρας. Απολαυστικοί αν και με λιγότερο εκδηλωτικό κοινό σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, τα έδωσαν πάλι όλα, ιδρώσανε τη φανέλα και έδειξαν να το διασκεδάζουν πολύ. Το setlist μειωμένο για να χωρέσουν και οι Sacral Rage

Rapture setlist
Laboratories Of Infection
Borderline Disorder
White Phosphorus
Annihilation
Unit of Total Destruction
Taken By Apathy
Behind The Mask of Evil
Sadistic Shredding of Flesh
Sex And Violence (Carnivore cover)

Aρκετά μπλουζάκια Sacral Rage στο κοινό, φοβερή ατμόσφαιρα και τόνοι ενέργειας επί σκηνής ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της δεύτερης εμφάνισης της ημέρας. Τι να πω πια για αυτά τα παιδιά, είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη κάθε live τους να είναι άψογο παικτικά κι ο κόσμος να περνάει super. Τεχνικό speed/thrash με πάμπολλα στοιχεία από την δοξασμένη σκηνή της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, old school made και συνάμα φρέσκο. Τεχνικά riff, σφιχτοδεμένο rhythm section κι όπως πάντα έγινε φωνητικά της τσιρίδας. Όσοι δεν τους έχετε ακούσει ήδη οφείλετε να το κάνετε μιας και μιλάμε για μια από τις πιο ελπιδοφόρες μπάντες στο ιδίωμα σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου υπερβολή.

Με σύμμαχο τον πολύ καλό ήχο απελευθέρωσαν μεγάλη ποσότητα από high-tech metal lunacy την οποία το κοινό μετέλαβε με απόλυτη ευχαρίστηση. Ξεκινώντας κλασικά με τα τρία πρώτα κομμάτια του δεύτερού τους δίσκου πιάσανε από τη μούρη το κοινό. Όσοι τους ξέραμε ήδη καραγουστάραμε, φαντάζομαι ότι με τόσο πειστική εμφάνιση θα κερδίσανε και καινούριους φίλους. Τα κομμάτια τους τεχνικά μεν αλλά με τόσα επίπεδα ενέργειας που σε κάνουν από τη μια να χτυπιέσαι και από την άλλη να ψαρώνεις. Δεν κάνουν κατάχρηση τεχνικής, έχουν βρει για μένα τη χρυσή τομή. Αναμένουμε την απόλυση του τρελο-μπασίστα Σπύρου (τον αντικαθιστά επάξια όλο αυτό το διάστημα ο Κώστας, έτερος κοκκινομάλλης) από το στρατό και τον επόμενο δίσκο.

Sacral Rage setlist
Harbinger
En Cima Del Mal
Sutratma
A Tyrannus Revolt
Panic in Urals
Foreshadower
Master of a Darker Light
Return of the Dead
Phantasmagoria (Annihilator cover)
Waltz in Madness



Και φτάνουμε στο κλου της βραδιάς. Ήδη έχει γίνει σούσουρο για την ισοπεδωτική εμφάνιση της μπάντας και κάποιοι υποψιασμένοι ήταν έτοιμοι για πολύ σπουδαία εμφάνιση. Όπερ και εγένετο. Όσοι δεν ήταν, μάλλον πρέπει να έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Βασικά ανασκευάζω. ΟΛΟΙ πρέπει να έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Οι Vektor ήταν ισοπεδωτικοί. Ήταν αλάνθαστοι. Κάνανε πρωταθλητισμό. Ήταν χάρμα οφθαλμών κι αυτιών. Αφού ξεπεραστήκανε τα προβλήματα στον ήχο στα πρώτα κμμάτια, έγινε ο απόλυτος χαμός. Στην τριάδα Pteropticon/ Psychotropia/ Pillars of Sand τα επίπεδα πώρωσης άγγιξαν το συν άπειρο, στις Camel-ικές μελωδίες του Collapse ταξίδεψε όλο το AN club. Στο Recharging the Void, που για το γράφοντα αποτελεί το Έβερεστ αυτού του δίσκου, μας ξαποστείλανε στο διάστημα. Γενικά ανελέητο κοπάνημα μπροστά στη σκηνή και βλέμματα θαυμασμού υπήρχαν όπου μπορούσε κανείς να κοιτάξει.

Κερασάκι στην τούρτα; Aπόλυτα φιλικοί, προσγειωμένοι, υπέγραψαν τα άπαντα, βγήκαν φωτογραφίες με όλους και δείχνανε σαν τα καλά παιδιά της διπλανής πόρτας. Η εσωστρέφεια ( όχι πάντως σε μπλαζέ επίπεδα) του Dave αντισταθμίζεται από την ενέργεια (κι επί κι εκτός σκηνής) του εκπληκτικού drummer, Blake Αnderson και τον ζεστό χαρακτήρα των Eric Nelson και Frank Chin. Ιδιαίτερα ο Eric είναι μάλλον από τους πιο cool μουσικούς που έχω δει σε live.

Vektor setlist
Charging the Void
Cygnus Terminal
LCD
Mountains Above the Sun
Ultimate Artificer
Pteropticon
Psychotropia
Pillars of Sand
Collapse
Recharging the Void
Hunger of Violence
Black Future
Tetrastructural Minds
Asteroid

ΥΓ Μερικά ωραία που θα μου μείνουν αποτυπωμένα. Τρεις μπασίστες με πένα. Το Voivod tattoo του Frank (μπάσο). Τα Watchtower μπλουζάκια του ίδιου στη Θεσσαλονίκη και του Mάριου στην Αθήνα. Coroner μπλουζάκι του Δημήτρη (φωνή-Sacral Rage) στην Αθήνα και του Απόστολου (κιθάρα/φωνή Rapture) επάνω. Σύμπραξη προοδευτισμού και thrash. Οι φιλοφρονήσεις του-εντυπωσιασμένου από την εμφάνιση των Sacral Rage- Eric στον Mάριο (κιθάρα) και φυσικά η επιστροφή των φιλοφρονήσεων. Αμοιβαίος σεβασμός από δυο μεγάλες μπάντες.  Η υπέροχη ατμόσφαιρα στο live και στο after party. Τρομερή βραδιά, τρομερή ενέργεια. Μαγική…

Photos: Χάρις Μπαγιώκη

516