SAINT JUDAS: “War Within”

Μια νέα female fronted metal μπάντα από την Κύπρο είναι οι Saint Judas, οι οποίοι ιδρύθηκαν το 2011 αλλά μόλις αυτό το καλοκαίρι κατάφεραν και κυκλοφόρησαν την debut full length δουλειά τους “War Within”.

Βέβαια στη θέα της λέξης “female”, μη φανταστείς τίποτα faux συμφωνισμούς (δόξα να ‘χει ο Γιαραμπής) και οπερατικές “γκοθιές”. Όχι, οι Saint Judas ανήκουν στο χώρο του heavy metal, με αρκετές λοξές ματιές προς το doom metal, το progressive (ως συνθετικό attitude, καμία σχέση με φλύαρες βιρτουοζίλες, απλά το metal της μπάντας δεν είναι και το πλέον συνηθισμένο ούτως ώστε να το χαρακτηρίσεις “κλασσικό heavy”, έχοντας αρκετά ανατολίτικα στοιχεία) και λίγα αγριεμένα growls στα φωνητικά.

Η Μαρία Δανού με εξέπληξε γενικά, η φωνή της μου θύμισε τον Mark Shelton (ζντόινγκ!) των Manilla Road, δεν ακούγεται καθόλου θηλυπρεπής και είναι ταιριαστή με το ηχητικό background. Το οποίο ηχεί αρκετά ενδιαφέρον και κομμάτια όπως το “Bleed”, το “Insomnia”, το doomy “Candle in the Mirror” ή το “Queen of Souls”, δείχνουν ότι υπάρχει προσωπικότητα, οι επιρροές της μπάντας αν και διακριτές δεν υπερισχύουν της σχετικά αυθεντικής τραγουδοποιίας της.

Η παραγωγή υστερεί λίγο, κάτι φυσιολογικό για πρωτόλεια δουλειά, είναι καθαρή και χαρακτηρίζεται ως απέριττη και σχετικά λιτή, άλλωστε η φύση της μουσικής των Saint Judas δεν έχει ιδιαίτερες ηχητικές απαιτήσεις. Μου άρεσε η σολιστική δουλειά του κιθαρίστα Μάριου Δανού ενώ και το ρυθμικό δίδυμο των Κύπρου Καραβιώτη (drums) και Σάββα Φιλίππου (μπάσο) είναι ακριβές, κινούμενο σε mid tempo κυρίως ταχύτητες. Επίσης αρκετά διακριτική είναι και η χρήση των πλήκτρων του Βάσου Κυριακίδη που γεμίζει συχνά – πυκνά τις συνθέσεις χωρίς ουδεμία στιγμή να καπελώνεται ο κάργα heavy χαρακτήρας των Saint Judas.

Σαν πρώτη προσπάθεια είναι αρκετά καλή, το ύφος των Saint Judas απέχει από τα συνήθη κλισέ, έχουν χαρακτήρα και θεωρώ ότι στο επόμενο βήμα τους θα βγουν και πιο ασφαλή συμπεράσματα για τη δυναμική της μπάντας. Το “War Within” είναι αρκετά καλή δουλειά σε ένα ύφος κάθε άλλο παρά δημοφιλές, απέχει σαφώς από τα Champions League επίπεδα, αλλά η συνθετική τους άποψη δεν είναι καθόλου αδιάφορη. Θα σας παρακολουθώ.

615

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.