NEGURA BUNGET, ORDER OF THE EBON HAND, THE DEAD CREED (21/06/2016) MODU

Αντίξοες οι συνθήκες για το συγκεκριμένο live…

Καθημερινή, απεργίες στα Μέσα και νέο μαγαζί που δεν ξέρει πολύς κόσμος. Μόνο έτσι μπορώ να δικαιολογήσω την απογοητευτική προσέλευση.

Πριν πάμε στο ψητό, ας πούμε δυο πράγματα για την διοργάνωση, γιατί ένα live δεν κρίνεται μόνο απ’ την απόδοση των συγκροτημάτων αλλά από το όλο σύνολο. Συγκεκριμένα θα σταθώ σε 2 πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά βρισκόμαστε στην χώρα που η κοινή λογική φορολογείται. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην 3 Shades of Black που, πρώτον, φροντίζει να υπάρχει ηχητική ποικιλία στα line-up, αντί να πετάει 3-4 μπάντες που είναι από παρόμοιες έως κλώνοι, κι ένα δεύτερο μπράβο που φρόντισε (και υποθέτω το κάνει και στα άλλα της events) να τηρηθεί σωστά το ωράριο. Εύγε παίδες!

Η αρχή έγινε με τον μασκοφόρο The Dead Creed που για 45 λεπτά περίπου (δεν κρατάω χρονόμετρο παιδιά, προτιμώ να βλέπω το live), μόνο με μια δωδεκάχορδη και μερικά κεριά και λιβάνια, μας έκανε παρέα με το tribal-ίζον dark folk/εκκλησιαστικό performance art του.

Γενικά μου έκανε θετική εντύπωση. Το μόνο που ίσως θα προτιμούσα διαφορετικό είναι μια μεγαλύτερη ποικιλία στα φωνητικά αντί για τις συνεχείς ψαλμωδίες, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη, αν ο ίδιος ο performer προτιμά τη minimal προσέγγιση, καλά κάνει και ακόμα κι έτσι δεν με χάλασε καθόλου. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι ντόπιοι ήρωες Order of the Ebon Hand, μια μπάντα που πάντα συμπαθούσα, και μας προσφέρουν άψογα εκτελεσμένο παλιομοδίτικο και μελωδικό black metal, με τον Merkaal να είναι υπόδειγμα frontman, ενθουσιώδης και πωρωμένος χωρίς ποζεριλίκια να είναι πασιφανές πόσο πολύ γουστάρει να παίζει.

Δεν νομίζω να έχει νόημα να σταθούμε σε λεπτομερές setlist, αρκεί να αναφέρουμε πως μαζί με τα παλιά έπαιξαν και κομμάτια από τη νέα δουλειά τους “VI: The Chariot” και δικαιολόγησαν απόλυτα την μέχρι τώρα καλή φήμη τους.

Σειρά είχαν μετά οι headliners της βραδιάς, οι Τρανσυλβανοί Negura Bunget με το αεράτο “χίπικο” look (και κλασσικά αλλαγές στο line up τους) τους οποίους θεωρώ μια από τις σημαντικότερες μπάντες ψυχεδελικού και φολκλορικού black metal (prog, post, πείτε το όπως θέλετε) και των οποίων το setlist έπιασε κομμάτια από όλη την ιστορία τους. Λογικό άλλωστε, αφού είναι και επετειακή περιοδεία για τα 20 χρόνια τους.

Για μία ώρα και κάτι απολαμβάνουμε μελωδικό και ψυχεδελικο σκληρό μαυρομέταλλο με το νέο frontman (ή ξυπόλητο καλλικάντζαρο) Tibor να είναι εκφραστικότατος και κάπου στα μισά του set να μας κερνάει κι ένα σόλο σε μοναστικό σήμαντρο. Ωραιότατη στο σύνολό της εμφάνιση, η οποία δεν νομίζω να άφησε κανένα ανικανοποίητο κι έληξε με το κλασσικό “στημένο” encore. Άμα ήμασταν και λίγοι περισσότεροι θα ήταν ακόμα καλύτερα… Ελπίζω τουλάχιστον η μικρή συμετοχή του κόσμου να ωφείλεται σε τεχνικούς λόγους κι όχι σε έλλειψη ενδιαφέροντος.

Negura Bunget setlist
Nămetenie
Cunoașterea tăcută   
Hora soarelui
Norilor
Ένα που δεν ξέρω
Schimnicește
Dacia hiperboreană   
Țara de dincolo de negură   

photos: Αναστασία Βερτεούρη

547

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.