PRAYING MANTIS

Οι Praying Mantis είναι μια από τις πιο ένδοξες μπάντες που ξεκίνησαν στην Αγγλία κατά την έξαρση του New Wave Of British Heavy Metal. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά τα Ελληνοκυπριακής καταγωγής αδέρφια, Chris και Tino Troy, παραμένουν πιστοί στα όνειρα τους και την αθάνατη μουσική τους, που ακολουθεί όλους εμάς, τους φίλους της μπάντας. Με ένα νέο single στα σκαριά και λίγο πριν την κυκλοφορία του “Metalmorphosis” EP, το Rockway μιλάει μαζί τους για το παρελθόν και το μέλλον της σπουδαίας αυτής μπάντας.

Γεια σας παιδιά, σας έχω ξαναπάρει συνέντευξη και είναι τιμή μου να μιλώ πάλι μαζί σας, διότι είστε μια από τις αγαπημένες μου μπάντες!
Chris: Μεγάλη μας χαρά Ανδρέα, σε ευχαριστούμε!

Το “Witchhunt” single είναι πολύ καλό και ηχεί διαφορετικό και βαρύτερο από προηγούμενες δουλειές σας. Πώς προέκυψε αυτό;
Chris: Λοιπόν, το θέμα που πραγματεύεται, με την γυναίκα που καίγεται στην πυρά, είναι αρκετά βαρύ και η μουσική πρέπει να συμβαδίζει με αυτό.

PrayingMantis

Φαντάστηκα τη γυναίκα μου να είναι δεμένη και φιμωμένη στη φωτιά και αυτό ενέπνευσε το συγκρότημα για το συγκεκριμένο τραγούδι. Το single είναι διαθέσιμο στο iTunes και CDbaby, μόνο ως download.
Tino: Ο τίτλος από μόνος του οδηγεί προς μια βαρύτερη Mantis πλευρά και μας έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστούμε. Αποδεικνύει επίσης, ότι οι Mantis έχουν επίσης μια βαρύτερη πλευρά.

Πότε κυκλοφορεί το “Metalmorphosis” EP και τι σημαίνει για σας μετά από 30 χρόνια στη μουσική;
Chris: Για κυκλοφορία πάει τον Φεβρουάριο του 2011. Το “Metalmorphosis” περιλαμβάνει επαναηχογραφήσεις ορισμένων κλασσικών τραγουδιών από το άλμπουμ “Time Tells No Lies”, όπως τα “Children Of The Earth”, “Lovers To The Grave” καθώς και το single “Captured City”. Είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα μετά από 30 χρόνια, ηχογραφημένα με την σημερινή σύνθεση, για να γιορτάσουμε την 30η μας επέτειο. Το EP θα κυκλοφορήσει ανεξάρτητα, σε περιορισμένη έκδοση 10.000 κομματιών και θα πωλείται μέσω του ΜySpace και της ιστοσελίδας μας.
Tino: Αυτή θα είναι στην πραγματικότητα η 39η χρονιά μας, διότι ξεκινήσαμε τους Praying Mantis το 1972. Κυκλοφορούμε το “Metalmorphosis” το Φεβρουάριο του 2011 και στην ουσία είναι ένας εορτασμός των 30 χρόνων από την παρουσία μας στο NWOBHM. Ο Chris και εγώ, είμαστε λίγο νευρικοί για την παρέμβαση αυτή στα παλιά κομμάτια… θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την κυκλοφορία τους. Όπως είπαμε, σκοπός είναι να φέρουμε τους παλιούς Mantis στο 2011 με την τρέχουσα σύνθεση, καθώς εκτελεί αυτά τα τραγούδια και επί σκηνής. Τα τραγούδια έχουν ηχογραφηθεί σε διάφορα στάδια γύρω στην Ευρώπη.

PrayingMantis

Πώς βλέπετε το παρελθόν των Praying Mantis; Είστε ικανοποιημένοι με ότι πετύχατε; Προσωπικά, πιστεύω ότι αξίζατε περισσότερα από τη μουσική βιομηχανία…
Chris: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε πως το ότι είμαστε ακόμα εδώ και γράφουμε τραγούδια μετά από τριάντα χρόνια, είναι ένα τεράστιο συν. Υπάρχουν, πραγματικά, πολλές σπουδαίες νέες μπάντες εκεί έξω, που αξίζουν μια σημαντική επιτυχία και ίσως να μην την δουν ποτέ. Έτσι, από αυτήν την άποψη, είμαστε υπερήφανοι και ευτυχείς για αυτό που έχουμε πετύχει… αλλά είναι αυτό αρκετό; Όχι! Τα πράγματα έχουν ανοίξει τόσο πολύ για την μπάντα πλέον, που φαίνεται σαν να υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμα για να διανύσει.
Tino: Αυτή είναι πάντα μια δύσκολη ερώτηση. Ναι, πιστεύουμε ότι αξίζαμε περισσότερα, αλλά έχουμε να κατηγορήσουμε και τον εαυτό μας που δεν είδαμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και αφήσαμε εξωτερικές επιρροές να επέμβουν στη μουσική κατεύθυνση μας τόσο πολύ. Θα έπρεπε να έχουμε μείνει στον χαρακτηριστικό μας ήχο, αντί να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε AOR διαδρομές, όπως έκαναν οι Def Leppard.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνθέσετε ένα τραγούδι; Το να γράφεις μουσική και στίχους, τι σημαίνει για εσάς;
Chris: To να γράφεις ένα τραγούδι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για μένα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό εργαλείο που παίρνει τα καλλιτεχνικά μηνύματα του καθενός, και τα εμπλουτίζει με στιχουργικό περιεχόμενο που μπορεί να είναι τόσο βαθύ, όσο απαιτεί το θέμα που πραγματεύεται. Μπορείς να το κάνεις προφανές για τον ακροατή και να κατανοήσει αμέσως στο θέμα, ή να το παρουσιάσεις με συγκαλυμμένο τρόπο, ώστε ο ακροατής να πρέπει να μπει μέσα στο μυαλό σου, για να καταλάβει τι συμβαίνει στο τραγούδι… Οπότε η σύνθεση των τραγουδιών μπορεί να είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ότι σκέφτονται οι άνθρωποι. Tino: Μερικές φορές έρχεται εύκολα και μερικές φορές δύσκολα. Όταν κάτι σας εμπνέει ξεκινά να κυλάει εύκολα. Είναι όμορφο συναίσθημα όταν τα πράγματα αρχίζουν να κάνουν κλικ. Μερικά τραγούδια έχουν άμεση και πλήρη δομή από την αρχή, ενώ άλλα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

PrayingMantis

Ξεκινήσατε στην Αγγλία το 1980. Τι σήμαινε το New Wave Of British Heavy Metal για τη μουσική τότε;
Chris: Ήταν φανταστικά χρόνια… Ήταν φρέσκο, ήταν αυθεντικό και οι άνθρωποι φαινόντουσαν πραγματικά γνήσιοι. Ήταν σπουδαίο το να είσαι μέρος ενός νέου πράγματος. Σήμερα, όλα φαίνονται σκηνοθετημένα και οι περισσότεροι γράφουν μουσική απλώς για να καταλάβουν μια θέση στην αγορά, χωρίς να κάνουν κάτι στο οποίο πιστεύουν. Προφανώς τώρα έχετε τηλεοπτικά προγράμματα, όπως τα ανόητα X-factor και τους τόνους των προγραμμάτων στα κανάλια της Disney με παιδιά που θέλουν να μπουν σε rock μπάντες… Rock μπάντες! Του κώλου… Πρόκειται για εσφαλμένη περιγραφή της λέξης. Είναι σκουπίδια, αλλά κυριολεκτικά αναγκάζουν κάποια παιδιά, να αισθάνονται σαν λεπροί εάν δεν είναι σε μια “rock μπάντα” μέχρι δεκατριών χρονών!
Tino: Ήταν ένα μεγάλο εφαλτήριο για μπάντες σαν εμάς… Για τους Iron Maiden, ήταν το ξεκίνημα για την τεράστια επιτυχία τους.

Ποια συγκροτήματα θα θέλατε να συμμετάσχουν σε ένα άλμπουμ φόρο τιμής στους Praying Mantis;
Tino: Οι Iron Maiden… (γέλια)! Πέρα από την πλάκα, θα ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, όποια μπάντα και αν το κάνει.

Τι θυμάστε από τη φετινή συναυλία των Praying Mantis στο Up The Hammers festival, στην Ελλάδα;
Chris: Απίστευτους οπαδούς!!! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σίγουρα, από τους πιο δυνατούς, πιο ενεργητικούς και διασκεδαστικούς ανθρώπους για να παίξεις μπροστά τους. Περάσαμε πολύ καλά και ελπίζουμε να ξαναπαίξουμε κάποια στιγμή στην Αθήνα μέσα στο 2011.
Tino: Θυμάμαι τον τρομερό πόνο στον ώμο μου..! Είχα κάνει μια επέμβαση λίγο καιρό πριν και ήταν η πρώτη συναυλία μετά την εγχείρηση. Ίσως ήταν μια κακή ιδέα, αφού το πήρα πολύ ζεστά και είχα συγκινηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν άλλη μια επέμβαση τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Ελπίζω να είμαι πιο τυχερός αυτή τη φορά! Δεν θα χρησιμοποιώ το “τσεκούρι” μου για μερικούς μήνες ακόμη… Κάποιες φορές ξεχνάω ότι δεν είμαι πλέον έφηβος… (γέλια)!

Πώς είναι η ζωή στο δρόμο για εσάς; Ποιο είναι το πιο διασκεδαστικό περιστατικό που σας έχει συμβεί σε μια περιοδεία;
Tino: Υπήρξαν πολλές αστείες στιγμές στην ιστορία μας στον δρόμο… Ίσως θα έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο. Μια που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή, είναι όταν γυρίσαμε μια φορητή χημική τουαλέτα σε άλλη πλευρά με τον Chris στο εσωτερικό… Ευτυχώς για αυτόν, το περιεχόμενο έμεινε μέσα… (γέλια)! Δεν φάνηκε να το διασκεδάζει, αλλά εμείς οι υπόλοιποι γελάσαμε!

PrayingMantis

Υπάρχουν σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις για την υποστήριξη του επερχόμενου “Metalmorphosis”; Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Praying Mantis;
Tino: Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή αλλά και τις μελλοντικές κυκλοφορίες των Praying Mantis. Είμαστε πιο ενεργοί από ποτέ. Μπορούμε να πούμε ότι διανύουμε μια δεύτερη νιότη!
Chris: Η προτεραιότητα θα είναι να ηχογραφήσουμε το επόμενο άλμπουμ μετά το “Sanctuary”, το οποίο πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Πιστεύουμε, σχεδόν βέβαια, να επιστρέψουμε στην Ελλάδα για μια συναυλία, ίσως λίγο πριν ξεκινήσει το άλμπουμ, οπότε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά!

Θέλετε να πείτε κάτι άλλο για να τους Έλληνες οπαδούς σας;
Chris: Είστε τρελοί!!! Αλλά αυτό το λέω με την καλή σημασία. Είστε το καλύτερο κοινό στον κόσμο και ανυπομονούμε να ξαναπαίξουμε για εσάς.
Tino: Eυχαριστώ πολύ όλους τους Έλληνες φίλους μας… Ευχαριστώ για την ασταμάτητη υποστήριξή σας και ανυπομονούμε να ξαναέρθουμε στα μέρη σας και πάλι, πολύ σύντομα… Keep Rockin’ and don’t stop till ya drop!

Συνέντευξη: Ανδρέας Ανδρέου

266