ALKERDEEL: “Lede”

Το τρίτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Βέλγων Alkerdeel το περίμενα εναγωνίως εδώ και καιρό. Κι όταν λέω το περίμενα εναγωνίως εννοώ έμπαινα συνέχεια στη σελίδα τους σαν ψυχαναγκαστικός και μετρούσα τις μέρες να βγει.

Ο λόγος αυτής της εμμονής είναι απλός… το προηγούμενο άλμπουμ τους, το “Morinde” του 2012, είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στον ευρύτερο ακραίο ήχο που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια και ήθελα να ξέρω κατά πόσο έτυχε ή όντως μπορούν να επαναλάβουν μια τέτοια κυκλοφορία, αφού τα 3 split που έβγαλαν στο ενδιάμεσο (με Den of Robbers, Gnaw their Tongues και Nihil) ήταν μια κάποια γεύση αλλά παρότι αξιόλογα ήταν και πιο περίεργα και πειραματικά λόγω της φύσης των συνεργασιών. Το “Lede” πάλι εύκολα το χαρακτηρίζω σαν θριαμβευτική επιστροφή. Οι Βέλγοι ικανοποίησαν κάθε (υπερβολική ίσως) προσδοκία μου και έβγαλαν ένα από τα καλύτερα black άλμπουμ της χρονιάς.

Αισθητή διαφορά από τις προηγούμενες κυκλοφορίες είναι ο περιορισμός του drone και sludge στοιχείου που τους χαρακτήριζε. Όχι πως εξαφανίστηκε τελείως, το μπάσο που καίει ενισχυτές (όπως καταφέρανε στο φετινό Roadburn) είναι ακόμα εδώ, αλλά  πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι black metal καταβολές τους, και συγκεκριμένα ο καταπληκτικός συνδυασμός χαοτικού μοντέρνου μαυρομέταλλου με παλιομοδίτικο κοπάνημα.

4 κομμάτια και ένα εμβόλιμο, συνολική διάρκεια 39 λεπτά, οι Alkerdeel καταφέρνουν να σε κουβαλάνε για ώρα με τα επαναλαμβανόμενα και απλά (αλλά όχι απλοϊκά) ορθόδοξα riff και φωνητικά τους και τα ατμοσφαιρικά περάσματα και πάνω που νομίζεις ότι πάνε να σε υπνωτίσουν σε ξυπνάνε με αταβιστικές στροφές σε Helhammer-ικούς και πρώιμους Mayhem-ικούς παλιμπαιδισμούς, ίσα ίσα για να μην μείνεις ζαβλακωμένος.

Απλή η συνταγή αλλά πάντα χορταστική, και θέλει να είσαι και λίγο χρυσοχέρης γιατί όλα βρίσκονται στην εκτέλεση. Η συμμορία από τη Φλάνδρα αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν χρειάζονται τρελές ενορχηστρώσεις, ατελείωτοι πειραματισμοί και θεατρινισμοί για να παίξεις σωστό black, καμιά φορά χρειάζεται απλά να πιάσεις μια κιθάρα, ένα μπάσο και ντραμς και να του δώσεις να καταλάβει, απλά και ξεκάθαρα. Απαραίτητη κυκλοφορία κατά τη γνώμη μου, ρίξτε μια αυτιά και νομίζω θα συμφωνήσετε. 

483

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.