HEGEMON: “The Hierarch”

Από τις καλές μπάντες που ανέδειξε η Γαλλία στο χώρο του black metal (της οποίας η σκηνή έχει μακρά παράδοση αν και σίγουρα λιγότερο φημισμένη από τις αντίστοιχες σκανδιναβικές) είναι και οι Hegemon οι οποίοι έπειτα από επτά χρόνια σιγής, επανέρχονται με το τέταρτο full length album τους, το “The Hierarch”, γιορτάζοντας κατά κάποιο τρόπο τα 20 χρόνια ενεργούς δισκογραφικής τους παρουσίας.

Οι Hegemon ανήκουν στη συμφωνική / majestic πλευρά του black metal και μπάντες όπως οι Emperor (είναι ολοκάθαρη η λατρεία που θρέφουν τα μυστικοπαθή μέλη της μπάντας για τους σπουδαίους αυτούς Νορβηγούς και το πνεύμα τους κυριαρχεί σε κάθε στιγμή του δίσκου), οι Enslaved, οι Dissection, οι Draconian  ή οι Ulver είναι ολοφάνερες επιρροές συνθετικά. Και η αλήθεια είναι πως τον σκόπελο της γελοιότητας που μπορεί πανεύκολα να εκπέσει κάποιος που εγχειρεί παρομοίως με τα ανωτέρω τέρατα, οι Hegemon τον απέφυγαν με άνεση, παρουσιάζοντας μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στον πριμιτιβισμό του πρωτογονικού black metal και της intellectual πλευράς αυτού των mid ’90’s.

Η παραπομπή στους Emperor προκαθορίζει την εκτελεστική δεινότητα του συγκροτήματος και σ’ αυτόν τον τομέα οι Hegemon δείχνουν αέρα άνεσης στα πολύ τεχνικά θέματα των κομματιών τους, με προεξάρχοντα τον drummer τους ο οποίος κυριολεκτικά σπέρνει και τα πολύ καλά φωνητικά του τραγουδιστή τους, ο οποίος έχει ευρεία γκάμα εκφραστικότητας και δένει άψογα με τη μουσική που παράγουν οι συνεργάτες του.

To “The Hierarch”, άριστο ηχητικά (είναι χαοτικής φύσεως αλλά το καθετί ακούγεται διαυγές και συγκροτημένο) έχει να παρουσιάσει πολλές κορυφές όπως το πολύ καλό “Interpreting Signs For War: Aruspicine“, ένα τραγούδι τεχνοτροπίας Enslaved  / Ulver (του debut τους), το Arcturusικό “Renovatio Imperii” που αποτελεί μια από τις πιο majestic στιγμές τους, το φοβερό “Credo Quia Absurdum” ενώ μου άρεσαν τα ακουστικά arpeggio που κάνουν την εμφάνισή τους εδώ κι εκεί με έναν τρόπο αρκετά προσεγγιστικό με αυτόν των αρχικών Dissection (στο “Elysean Expectations, Earthly Deceptions ”, στο intro του “Rays Of Lie: There Will Be A Time You Will Give Anything For A Piece Of Salvation ”, στο επιλογικό “Hierarch: The Empire Of Zero”).

Το νέο τους album είναι αξιολογότατο, φέρει φυσικά όλα τα οικεία αρώματα που έχεις ξανακούσει, αλλά το υλικό του είναι καλοπαιγμένο, με όμορφα ρεφρεν, συγχρονισμένους συμφωνισμούς που επ’ ουδενί δεν σφετερίζονται τον metal χαρακτήρα της μπάντας και σαφώς αποτελεί ανεξάρτητη πρόταση για τους φίλους του black metal. Αν η πρωτοτυπία δεν αποτελεί αυτοσκοπό σου, θα τους συμπαθήσεις πολύ.

482

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.