FLOTSAM & JETSAM, MEMORAIN, SPEEDBLOW, SPIDER KICKERS (13/05/15) AN CLUB

Παρότι η πρώτη εμφάνιση των Flotsam and Jetsam στην Αθήνα το 2010 ήταν πάρα πολύ καλή, αντιμετώπισα με κάποιο σκεπτικισμό την απόφασή τους για κάτι σαν μια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα.

Ο οποιοσδήποτε σκεπτικισμός όμως άρχισε να διαλύεται με το που ξεκίνησαν το set τους και μέχρι να τελειώσουν είχαν όλα ξεκαθαρίσει. 

Έφτασα στο ΑΝ ακριβώς τη στιγμή που ξεκινούσαν το set τους οι παλιοσειρές του από τα Γιάννενα, Spider Kickers, και κυριολεκτικά έτρεμε το πεζοδρόμιο. Η ιδιαιτερότητα αυτής της μπάντας είναι ότι ο ντράμερ James Eduarth έχει αναλάβει και τα φωνητικά. Δεδομένου ότι τα φωνητικά είναι brutal και η μουσική death/thrash, το εγχείρημα απαιτεί φυσική κατάσταση αθλητή. Απλά respect. Μπροστά από τα τύμπανα όμως, η κατάσταση ήταν λίγο υποτονική. Ναι μεν και οι υπόλοιποι τρεις έπαιζαν καλά, αλλά σαν να είχαν επαναπαυθεί λίγο στο ότι όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στη σκηνή λίγο πίσω τους, και έδειχναν να είναι σε χαλαρό mode πρόβας. Έτσι κι αλλιώς λιγοστός ο κόσμος μέσα, αλλά ακόμα λιγότεροι έδειξαν να το ευχαριστιούνται πραγματικά. Και παρόλο που δεν ήταν μια κακή εμφάνιση, δε νομίζω ότι ενθουσίασε πολλούς.

Spider Kickers setlist: Mutilate and Eat, Are you Dead?, No Blood, Certified In Drinks, VIII Division, Infected Society, Death Makes no Exceptions

Δεύτεροι εμφανίζονται οι Speedblow. Η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς. Παρότι στο club βρισκόταν  ακόμα πολύ λίγος κόσμος, η μπάντα έδειξε από την αρχή ότι είχε πολλή όρεξη. Στο μισάωρο περίπου που έπαιξαν, αρκετά συχνά έδιναν την εντύπωση ότι η σκηνή δεν τους χώραγε. Έπαιξαν πολύ καλά επιθετικό metal, με κιθάρες που μου θύμισαν σε πολλά σημεία Maiden, και με ψιλο-brutal φωνητικά και βασιζόμενοι κυρίως στην ενέργεια που βγάζει ο τραγουδιστής τους πάνω στη σκηνή, ήταν αρκετά εντυπωσιακοί. Ελπίζω να τους ξαναπετύχω κάπου σύντομα.

Speedblow setlist: Starting to Heal, March of the Underworld, Prey on Mankind, Silence is Breaking, The Cleansing, Blood of the Innocent, Black Sky

Τρίτο και τελευταίο support οι Memorain. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του τραγουδιστή να ξεκολλήσει τον κόσμο και να τον φέρει λίγο πιο κοντά στη σκηνή, αυτός παρέμενε πεισματικά κολλημένος στα πλάγια του Αn. Και η αλήθεια είναι ότι αν και μουσικά η εμφάνισή τους ήταν πολύ καλή από μια δυνατή και πολύ τεχνική metal μπάντα, αυτή η απόσταση μάλλον τους δημιουργούσε αμηχανία. Λογικό λοιπόν να δείχνουν λίγο σφιγμένοι πάνω στη σκηνή και η όλη αίσθηση ήταν ότι κάτι έλειπε από τη συνταγή για να “δέσει” σωστά. 

Memorrain setlist: Nations on Fire, Trust and Blood, Where Hate Lies, Divided, Until You Die, Bad Wolf, False Positive

Λίγο μετά τις 23.00, σειρά έχουν οι headliners Flotsam and Jetsam και μ’ ένα μαγικό τρόπο μισογεμίζει και το club – μάλλον πολλοί είχαν έρθει μόνο για τους Αμερικανούς και σνόμπαραν τα ελληνικά γκρουπ.  Ήταν λες και άνοιξε μια πύλη στο χωροχρόνο και μας μετέφερε σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω. Μια μπάντα με όρεξη 25-άρηδων και ένα setlist λες και έκαναν περιοδεία για την (επανα)κυκλοφορία του “No Place for Disgrace”. Με άλλα λόγια, το set ήταν ένα best of από τα δύο διαμάντια που κυκλοφόρησαν στην αρχή της καριέρας τους (Doomsday for the Deceiver και No Place…) με λίγες προσθήκες από την υπόλοιπη δισκογραφία τους και παιγμένα με λυσσασμένη διάθεση.

Στην προηγούμενη εμφάνισή τους στην Αθήνα πέντε χρόνια πριν οι Flotsam ήταν πολύ καλοί αλλά αυτήν τη φορά δάγκωναν. Παίζοντας τον ένα δυναμίτη μετά τον άλλον χωρίς καν ένα κενό για να πάρουν (ή να πάρουμε) μια ανάσα, έκαναν πολύ κόσμο ν’ αρχίσει να πετάει (κυριολεκτικά), σβέρκους να χτυπηθούν και μας άφησαν όλους με την εντύπωση ότι παρακολουθούμε μια μπάντα που βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας της.

Ο Eric έσκιζε το λαρύγγι του σε κάθε τραγούδι, με το υπόλοιπο συγκρότημα να τον ακολουθεί σα θεριστική μηχανή παίρνοντας κεφάλια. Με μια ματιά παρακάτω στο setlist θα μπορέσει να καταλάβει κανείς ότι μετά από 100 περίπου λεπτά μας άφησαν να παραμιλάμε και με αυτιά που βούιζαν από τους ύμνους που μόλις είχαμε ακούσει. Και έχω την εντύπωση ότι ενώ το set τελείωνε στο “Doomsday”, μετά από απαίτηση του κόσμου, ξαναβγήκαν, έπαιξαν το “P.A.A.B.” και μας αποτελείωσαν. 

Είναι ένα συγκρότημα που το μέγεθος και η φόρμα του αυτόν τον καιρό είναι τελείως δυσανάλογα με τα 200 άτομα που παρακολούθησαν τη συναυλία τους. Προφανώς χρειάζονται ένα πολύ καλό νέο άλμπουμ, όπως έχουν κάνει και άλλοι της σειράς τους, για να επανακτήσουν και τη θέση που τους αξίζει όχι μόνο στη συνείδηση των οπαδών ή ακόμα και στα billings των φεστιβάλ που συμμετέχουν. 

Flotsam & Jetsam setlist: No Place For Disgrace Desecrator She Took An Axe Suffer The Masses Gitty Up Dreams Of Death Hammerhead Iron Tears I Live You Die Escape From Within Me Der Fuhrer Smoked Out Hard On You Doomsday For The Deceiver P.A.A.B.

Photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

508