FATES WARNING: “Parallels”

Ένας δίσκος που κυκλοφόρησε πριν από 19 ολόκληρα χρόνια, το 1991, και συγκαταλέγεται με χαρα- κτηριστική άνεση στο top 5 των progressive metal άλμπουμ όλων των εποχών επανακυκλοφορεί σε επετειακή έκδοση προσφέροντας εκ νέου στιγμές ηχητικού μεγαλείου.

Η μοναδικότητα αυτού του δίσκου είναι αδιαμφισβήτητη καθώς ακούγεται με την ίδια φρεσκάδα και ένταση όπως τότε που ο γράφων σε προεφηβική ηλικία έλιωνε το βινύλιο προσπαθώντας να εντυπώσει κάθε νότα του.

Οι Fates Warning με τον δίσκο αυτό πέτυχαν τον τέλειο συνδυασμό λυρισμού, μελωδίας, έμπνευσης, εμπορικότητας και αρτιότητας που τους εδραίωσε στις υψηλές βαθμίδες του progressive metal. Παρόλα αυτά ποτέ δεν έφθασαν στα εμπορικά επίπεδα των Dream Theater ή των Queensryche γεγονός, όμως, που σε καμιά περίπτωση δεν αφαιρεί κάτι από τη μουσική τους μοναδικότητα.

Τα οχτώ κομμάτια που απαρτίζουν το “Parallels” ενσαρκώνουν στον υπερθετικό βαθμό το δόγμα “less is more” καθώς το γκρουπ απλοποιώντας τον τρόπο γραφής των κομματιών στοχεύει ολοφάνερα σε ολοκληρωμένες και ταυτόχρονα ευκολομνημόνευτες συνθέσεις ευελπιστώντας ότι η συνταγή αυτή θα τους οδηγήσει εμπορικά ένα σκαλί παραπάνω πράγμα που έστω πρόσκαιρα το κατάφεραν. Ειδικότερα, τα “Eye To Eye” και “Point Of View” που κυκλοφόρησαν ως singles έδωσαν στην μπάντα το πολυπόθητο air play.

Η επετειακή αυτή έκδοση (2cd & dvd) αποτελεί ένα άκρως χορταστικό πακέτο για τους φίλους της μπάντας καθώς περιλαμβάνει στο πρώτο cd την αυθεντική έκδοση του “Parallels”, στο δεύτερο cd 8 κομμάτια παιγμένα το 1992 ζωντανά στην Καλιφόρνια και 6 κομμάτια του “Parallels” σε demo μορφή όπου δίνεται η ευκαιρία στους οπαδούς ν’ απολαύσουν σε μια πιο ακατέργαστη μορφή αυτά τα διαμάντια ενώ με το dvd που ολοκληρώνει αυτή την έκδοση αναδύεται στην επιφάνεια σπάνιο υλικό της περιόδου 1990-1992. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος ένα ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη διαδικασία της δημιουργίας του “Parallels” μέσα από ανέκδοτο οπτικό υλικό κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και από πρόσφατες συνεντεύξεις όλων των συντελεστών συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού Terry Brown. Ακολουθούν τα δύο επίσημα video-clips για τα “Point Of View” και “Eye To Eye” ενώ στο τρίτο σκέλος του dvd παρουσιάζεται η ζωντανή εμφάνιση του γκρουπ το 1992 στο Connecticut των Η.Π.Α. Μια εμφάνιση με μέτρια λήψη (αν αναλογιστούμε τις σημερινές επαγγελματικές βιντεοσκοπήσεις) αλλά με πολύ καλό ήχο που αποτυπώνει το εκπληκτικό δέσιμο της μπάντας ενώ περιέχονται εκτός από τα καινούργια – τότε – κομμάτια του “Parallels” και παλαιότερα όπως τα “Static Acts”, “Damnation / In A Word”, “Queitus”, “Through Different Eyes” κ.ά.

Εν κατακλείδι, μια απολαυστική επανακυκλοφορία για έναν δίσκο ορόσημο του είδους και magnum opus για το γκρουπ που δίνει την ευκαιρία στους παλαιότερους να επαναφέρουν στη μνήμη τους υπέροχες στιγμές και στους νεότερους να γνωρίσουν μια τεράστια και υποτιμημένη μπάντα. Και όπως λένε οι ίδιοι οι Fates … the road goes on forever.

Παναγιώτης Κάππος

439