Epica, Jaded Star (27/03/2015) Fuzz Club

Πιστοί στο ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό, οι Ολλανδοί Epica πέρασαν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας τους περιοδείας για το εξαιρετικό “The Quantum Enigma”.

Όταν οι πόρτες του Fuzz άνοιξαν για να υποδεχτούν το κοινό που είχε φτάσει στον χώρο από νωρίς, αυτό είχε σχηματίσει μια τεράστια ουρά που έφτανε ως το πίσω μέρος του venue. Αφού λοιπόν άνοιξαν οι πόρτες, το club φάνηκε να γεμίζει με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς που υποδείκνυαν προσέλκυση κόσμου αρκετού για να σημειωθεί το sold-out, κάτι που εντέλει δεν έγινε.

Όπως είχε ενημερώσει το κοινό το επίσημο πρόγραμμα του event, οι Jaded Star εμφανίστηκαν στις εννέα ακριβώς. Η νέα μπάντα της Maxi Nil των Visions of Atlantis κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο σε λίγες ημέρες, γεγονός που αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία πραγματοποίησης συναυλίας μπροστά από το αθηναϊκό κοινό.

Η μουσική τους θυμίζει αρκετά τους Elysion, ένα άλλο εγχώριο female-fronted metal group, χαρακτηριστικό που ενθουσίασε ένα μεγάλο ποσοστό των παρευρισκομένων. Η φωνή της Nil επισκιάστηκε από τις κιθάρες ουκ ολίγες φορές, αλλά κάποιες άλλες στιγμές απέδωσε τα βέλτιστα και κέρδισε επάξια το χειροκρότημα.

Η νέα μπάντα της Nil και του Raphael Saini (ex-Iced Earth) παρουσίασε συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο της για κάτι παραπάνω από μισή ώρα. Αποχωρώντας από την σκηνή με την συνοδεία των ενθουσιασμένων χειροκροτημάτων της πλειοψηφίας του κοινού, το πανό με το cover artwork του “Quantum Enigma” υψώθηκε στο πίσω μέρος της σκηνής ξεσηκώνοντας τους πάντες.

Οι Epica δεν εμφανίστηκαν πριν από τις 22:15, ξανά σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η αρχή έγινε με το intro του νεότερου δίσκου τους, το “Originem”, στην δημιουργία του οποίου συνείσφερε και ο Bob Katsionis, ευρέως γνωστός από τα συγκροτήματα Firewind και Outloud.

Η συνέχεια για τα επόμενα δύο κομμάτια ήταν πιστή στον έκτο δίσκο του ολλανδικού group, με την Simone Simons να έχει κερδίσει εύκολα τις εντυπώσεις και την προσοχή του κοινού. Ο ήχος τους ήταν εξαιρετικός, πλην του μικροφώνου του Mark Jansen, ο οποίος για ορισμένες στιγμές στην αρχή τραγουδούσε χωρίς αντίκρισμα.

Αυτό που ακολούθησε αποτέλεσε ένα best-of setlist του συγκροτήματος, το οποίο διήρκησε δύο ώρες μαζί με τα τρία λεπτά διαλείμματος πριν το encore και το “Sancta Terra” από το “The Divine Conspiracy” που είχε την τιμητική του – εκτός από το “Never Enough” που έλαμψε διά της απουσίας του.

Τα έξη μέλη του συγκροτήματος βρέθηκαν σε εξαιρετική φόρμα ανεξαιρέτως και έκαστος πρόσθεσε το δικό του ληθαράκι στην επίτευξη ενός ακόμα άριστου live show. Το πεντάλεπτο drum solo του Ariën van Weesenbeek στο κλείσιμο του “Cry for the Moon”, οι εξορμοίσεις του Coen Janssen στην σκηνή και η χιουμοριστική διάθεση της Simons έδωσαν μια παραπάνω ευχάριστη νότα στο σύνολο της βραδιάς.

Epica setlist
Originem
The Second Stone
The Essence of Silence
Unleashed
Storm the Sorrow
Fools of Damnation
Natural Corruption
Sensorium
The Obsessive Devotion
Victims of Contigency
Cry for the Moon
Design your Universe
Sancta Terra
Unchain Utopia
Consign to Oblinion

photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

380