HANDS OF ORLAC: “Figli del Crepuscolo”

Η τάση για occult-themed, doom rock με γυναικεία φωνητικά καλά κρατεί και οι προσφάτως εγκατεστημένοι στη Σουηδία, Ιταλοί Hands of Orlac επιστρέφουν με το νέο, δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο “Figli del Crepuscolo”, από την Horror Records.

Με το όνομά τους να είναι ουσιαστικά ο τίτλος της ομώνυμης ταινίας γοτθικού τρόμου του 1924, οι Hands of Orlac προσπαθούν μέσω της μουσικής και των στίχων τους να αναπαράγουν την ατμόσφαιρα ανάλογων ταινιών εκείνης της εποχής, με όλα τα κλισέ του ύφους που έχουν επιλέξει μεν, αρκετά επιτυχημένα δε.

Δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ και οι επιρροές είναι οι αναμενόμενες. Μέσα στο “Figli del Crepuscolo” μπορεί να διακρίνει κανείς τους Mercyful Fate του ντεμπούτου κυρίως, ολίγη από πρωτο-Maiden, Ghost, αλλά ακόμη περισσότερο Jex Thoth, Blood Ceremony και Jess and the Ancient Ones λόγω των γυναικείων φωνητικών που έχουν παρόμοια εκφορά με εκείνη των τριών προαναφερθέντων σχημάτων.

Η παραγωγή είναι καλή, η απόδοση των μελών αξιόλογη και ο δίσκος δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά, στοιχεία που αν και δεν προσδίδουν την πολυπόθητη πρωτοτυπία στο άκουσμα, το κάνουν τουλάχιστον να κυλάει ευχάριστα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω είναι πως σχεδόν σε όλες τις ακροάσεις του δίσκου έπιανα τον εαυτό μου να μπερδεύεται νομίζοντας πως ακούει κάποιο απ’ τα προαναφερθέντα female-fronted σχήματα, οπότε αυτό θεωρώ πως είναι και το στοιχείο πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο οι Hands of Orlac, στον τρόπο δηλαδή που θα βρουν ώστε η μουσική τους να ξεχωρίσει απ’ το σωρό. Μέχρι τότε οι φίλοι του είδους μπορούν άφοβα να τσεκάρουν το “Figli del Crepuscolo”, αφού σίγουρα θα βρουν σε αυτό κάποια απ’ τα χαρακτηριστικά που τους τράβηξαν σε άλλα, πιο έμπειρα συγκροτήματα του είδους.

514