ORPHANED LAND: “Mabool” (10th Anniversary Edition)

10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του σημαντικότερου album των Ισραηλινών (από τους λίγους που εξυμνούν την ειρήνη) Orphaned Land και η Century Media το φέρνει και πάλι σε εμάς σε remastered έκδοση.

Η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνω και μεγάλη διαφορά στον ήχο και κατά τη γνώμη μου και το πρώτο master τέλειο ήταν. Από κει και πέρα, το διαφορετικό είναι πως στο bonus disc εκτός από το “The Calm Before The Flood” ακουστικό live που υπήρχε στην έκδοση του 2004, υπάρχει τώρα και το ΕΡ “Ararat”, που περιέχει κάποια κομμάτια του “Mabool” σε demo μορφή, καθώς και την studio εκτέλεση της διασκευής στο “Mercy” των Paradise Lost.

Το “Mabool” δεν είναι ένα ακόμη metal album. Είναι η επιτομή του folk metal, συνδυάζοντας περίφημα την ανατολίτικη μουσική με την progressive δυτική, κάνοντας τους “ανοικτόμυαλους” φίλους να μαζεύουν τα σαγόνια τους.

Βέβαια, αν δεν σου αρέσει ο αμανές και το σάζι, καλό θα ήταν να απομακρυνθείς για να μη χαλάσεις κάτι με τον εμετό σου. Εγώ από την άλλη σου προτείνω, να πάρεις δραμαμίνες, Vomex και Imodium και να το δοκιμάσεις. Δε χάνεις τίποτα, αλλά ίσως κερδίσεις εκατοντάδες. Μαλάκας είναι νομίζεις ο Steven Wilson (Porcupine Tree) που συνεργάστηκε μαζί τους.

Επίσης, το “Mabool” είναι μια concept ιστορία…

“Πρόκειται για την ιστορία των τριών υιών του Θεού (αναφέρεται ως Επτά), τον Ιουδαϊσμό, τον Ισλαμισμό και τον Χριστιανισμό. Κάθε υιός είχε μία δύναμη. Ο πρώτος είχε τη μαγεία, συμβολιζόμενη από το Άστρο του Δαυίδ, ο δεύτερος είχε ισχύ, συμβολιζόμενη από την Ημισέληνο και ο τρίτος σοφία, συμβολιζόμενη από τον Σταυρό. Ο Πατέρας τους όμως τους είχε απαγορεύσει να επανενωθούν, φοβούμενος τις 3 δυνάμεις τους σε μία και εκείνοι αγνοώντας την επιθυμία του ενώθηκαν σε ένα αγγελικό σώμα, το οποίο ο Θεός εξόρισε στη Γη, όπου χωρίστηκε πάλι στα τρία. Από τότε οι 3 άγγελοι καταδικάζονται να πολεμούν μεταξύ τους για να κερδίσουν και πάλι την άνοδο τους στον Παράδεισο. Τελικά, οι Άγγελοι προσπαθούν να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα πως αν δεν σταματήσει να αμαρτάνει ένας μεγάλος κατακλυσμός θα την καταστρέψει.” (από το αφιέρωμα στους Orphaned Land).

Άσε το καλό να μπει!

553

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.