Paradise Lost, Potergeist (13/09/2014) Stage Volume One

Πέρασαν πια δύο χρόνια από εκείνη την περίφημα άσχημη εμφάνιση των Paradise Lost στη σκηνή της Μαλακάσας στο πλαίσιο του Rockwave Festival.

Οι Βρετανοί μας έχουν συνηθίσει σε συχνές επισκέψεις κι έτσι, χωρίς την κυκλοφορία νέου δίσκου, πέρασαν για άλλη μια φορά από τα μέρη μας.

Στο ασφυκτικά γεμάτο club όπου είχε προγραμματιστεί το show, η ζέστη ήταν αφόρητη και η ελευθερία υποτυπώδους κίνησης των παρευρισκομένων υπερβολικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ελληνικό support που θα άκουγε στο όνομα Potergeist θα εμφανιζόταν στις 20:30, κάτι που τηρήθηκε. Το βαρύ και δυνατό rock της μπάντας έδωσε ένα καλό ηχητικό χτύπημα στο κοινό, η μουσική τους ταίριαξε όμορφα στην βραδιά προσθέτοντας το δικό της ύφος, ο ήχος τους ήταν σε αξιοπρεπή επίπεδα και η όλη εμφάνιση μόνο να κερδίσει θετικές εντυπώσεις κατάφερε.

Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον συσσωρευτικέ σίγουρα αλλού. Οι Paradise Lost, ξανά σύμφωνα με το πρόγραμμα, πάτησαν πόδι στην σκηνή στις 21:30 υπό τους ήχους του “Mortals Watch the Day”. Κάποια ξεκάθαρα γεγονότα έγιναν αντιληπτά από την αρχή. Ο Holmes, η εικονική μορφή του βρετανικού σχήματος, μεγάλωσε και το ίδιο έκανε και η φωνή του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και οι αντοχές του.

Σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι τραγικό, ούτε πλησιάζουμε στο να κάνουμε αστεία για την ηλικία του ανθρώπου, αλλά η γνώριμη και κρυστάλλινη χροιά που κατάφερνε να προκαλέσει τα πιο σκοτεινά συναισθήματα που θα μπορούσαν να ειπωθούν, πλέον δεν ανταποκρίνεται στις καλύτερες επιδόσεις που κατάφερε να φτάσει.

Ο Craig Mackintosh, ο τεράστιος κιθαρίστας και συνθέτης των Paradise Lost, έχαιρε “καλής ημέρας” και όπως πάντα κέρδισε τα βλέμματα και το χειροκρότημα των οπαδών του, καταφέρνοντας να κλέψει αρκετό από το spotlight του frontman. Η μπάντα συνεχίζει να στέκεται εντυπωσιακά πάνω στην σκηνή, παρά τα ψεγάδια του χρόνου και ενδεχομένως το ελαφρύ σκούριασμα που θα μπορούσε να υποστεί.

Το γεγονός του 65 λεπτών setlist δεν μπορεί ούτε αυτό να τους υποβαθμίσει σε καμία περίπτωση, κι επίσης δεν σημαίνει ότι αποτελεί κίνηση χειρονομίας στο κοινό της Ελλάδας. Ως γνωστόν, η Tragic Illusion Tour του συγκροτήματος φέρει shows με αυτή την μικρή διάρκεια. Ελπίζουμε μόνο ότι την επόμενη φορά, καλώς εχόντων των πραγμάτων με καινούργιο δίσκο, το νέο υλικό θα φρεσκάρει τα sets της μπάντας και θα έχουμε ικανοποιητικότερα live shows.

Υπήρξαν κάποιες μεγάλες απουσίες από τις επιλογές των κομματιών, όμως αν αναλογιστεί κανείς τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις τους εδώ σε συνάρτηση με τον περιορισμένο χρόνο… και μια αλλαγή καλή θα ήταν.

Paradise Lost setlist
Mortals Watch the Day
So Much is Lost
Remembrance
Gothic
Enchantment
Faith Divides Us, Death Unites Us
Tragic Idol
Isolate
Say Just Words
Rotting Misery
One Second
Erased
Over the Madness
The Last Time

Photos: Χριστίνα Αλώση

414