YOUTH VALLEY

INTERVIEW

Youth Valley. Από τη μεγάλη σκηνή του Release Athens στην μικρότερη του Six dogs παρέα με τους Messier13 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), με μια στάση στις σελίδες του Rockway.gr για μια κουβέντα με τον Δημήτρη Μαρσέλο. Ποιοι, που, πως και γιατί για τα πριν και τα μετά των Youth Valley, από την ψυχή των Joseph, Dean και George.

-Καλησπέρα! Αρκετοί σας γνώρισαν στην εμφάνισή σας στο Release Athens Festival τον περασμένο Ιούλιο. Για τους υπόλοιπους θα ήθελα να αυτοπαρουσιαστείτε. Ποιοι είναι οι Youth Valley, που γνωρίστηκαν τα μέλη τους και πώς επελέγη το όνομα;
Joseph: Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για την συνέντευξη αυτή πρώτα από όλα, μας τιμά κάθε μουσικό ενδιαφέρον προς το έργο μας. Ο πυρήνας της μπάντας αποτελείται από τρεις φίλους, τον Joseph, τον Dean και τον George. Γνωριζόμαστε χρόνια με τον George, ήμασταν και είμαστε πολύ καλοί φίλοι και μέσω εκείνου γνωριστήκαμε και πρώτη φορά με τον Dean, το 2019. Από τότε αυτή η φιλία σιγά σιγά εξελίχθηκε και σε μουσική συνεργασία, κυρίως λόγω της κοινής μας αγάπης για την μουσική αλλά και της αυθόρμητης χημείας που αναπτύχθηκε μουσικά έκτοτε.
Οι Youth Valley, πήραν το όνομα τους από μια ιδέα, ένα μέρος όπου θα μπορούσαμε ως ενήλικες να συναντήσουμε τους εαυτούς μας ως παιδιά και να τα προστατέψουμε από τα τραύματα που δεν μας προστάτεψε κανείς τότε με σκοπό να ζήσουμε τελικά μια πιο ελεύθερη, δημιουργική και ειρηνική ενήλικη ζωή.
Οι οικογένειά μας, με αφορμή την ανάγκη για live εμφανίσεις μεγάλωσε το τελευταίο έτος κατά δύο άτομα, τους αγαπημένους μας Aki Rei στην κιθάρα και Αναστάση στο μπάσο για τους οποίους ομολογώ πως αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που διασταυρώθηκαν τα μονοπάτια μας και απο μουσικές φιλίες κατέληξαν σε μια τέτοια καλλιτεχνική σύμπλευση. Συνεπώς η ομάδα μας έχει ως εξής:

2022 Lineup:
Joseph – lead vocals, guitars
Dean – drums, percussion, vocals
George – guitars
Aki Rei – guitars, vocals
Anastasis – bass

Πώς ήταν να παίζετε σε μια μεγάλη σκηνή σαν εκείνη του Release Athens Festival; Τι εμπειρίες αποκομίζει ένας μουσικός από μια τόσο μεγάλη διοργάνωση;
Joseph: Το Athens Release Festival, ομολογουμένως μας εξέπληξε ως επί το πλείστον ευχάριστα με την οργάνωση και τον σεβασμό προς το πρόσωπο των εγχώριων σχημάτων.

Dean: Το να παίζεις σε μια τέτοια, τετραπέρατη σκηνή σου δίνει εκτός από ανάσα κυριολεκτική (λόγω άπλας και φρέσκου αέρα) και μεταφορική καθώς παίζεις ακούγοντας τον ήχο σου για πρώτη φορά πραγματικά τεράστιο και εντυπωσιακό, όπως πολλές φορές το έχεις ακούσει και το έχεις φαντασιωθεί ως θεατής ενός φεστιβάλ παρακολουθώντας με ζήλο τους αγαπημένους σου μουσικούς (πώς θα ήταν άραγε να έπαιζα εγώ με τέτοιο ήχο και δυναμική τώρα εκεί πάνω;), όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικά στην Ευρώπη κλπ.

George: Για να μην παρεξηγηθούμε είναι εξίσου υπέροχο να παίζεις περικυκλωμένος από τη ζεστασιά του κόσμου σε μικρότερα venues, και ασύγκριτα πιο ανθρώπινο και έντονο, απλώς κάτι τέτοιο δεν το είχαμε βιώσει ξανά ως μπάντα και ήταν μια πρώτη εμπειρία που σίγουρα θα την θυμόμαστε για πολλά χρόνια και θα ανατρέχουμε σε αυτήν!

-Τον Οκτώβριο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο σας ΕΡ, το οποίο επανήλθε τον Δεκέμβριο του 2021 ως 1 year anniversary Edition. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δυο εκδοχών;
Joseph: Το 1 year anniversary Edition, το οποίο διατίθεται σε ψηφιακή μορφή μόνο μέσω του Βandcamp, για την ώρα τουλάχιστον, περιέχει εναλλακτικό εξώφυλλο, digital booklet με έξτρα φωτογραφικό υλικό από το concept art της Αλεξάνδρας Διονά και ένα κρυφό bonus κομμάτι, το οποίο είναι το “Untouched” σε μια live ημιακουστική, πιο ήρεμη εκδοχή του, όπως το παρουσιάσαμε τον Νοέμβριο του 2021 στα “Start A Scene Sessions” που είχαμε την τιμή να είμαστε καλεσμένοι. Αυτό το κομμάτι δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού σε audio μορφή και ελπίζουμε να το απολαύσετε.

-Ακούγοντας το πιο πρόσφατο σας single “I Don’t Want To Go Out With You, Veronica” έπιασα μια ατμόσφαιρα Cure/Smiths. Πως οδηγηθήκατε στο να παίζετε ένα στιλ προγενέστερο σας κατά πολύ; Μεγαλώσατε με τέτοια συγκροτήματα; Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που σας έκανε να θελήσετε να μάθετε να παίζετε μουσική;
Joseph: Μπάντες όπως The Cure, The Smiths, The Sound, Joy Division και όλες αυτές οι μοναδικά χαρισματικές και θαρραλέα συναισθηματικές μπάντες της Βρετανίας, καταλαμβάνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιάς μας, που για κάποιον λόγο εξέπεμψε πολύ έντονα στις πρώτες μας συνθετικές στιγμές. Η ατμόσφαιρα του “Veronica” , που παρεμπιπτόντως είναι τεράστιο κομπλιμέντο ότι σου θύμισε πράγματι κάτι τέτοιο, θέλαμε να έχει στοιχεία τα οποία να είναι συμβολικά σαν μια διακριτική “υπόκλιση ευγνωμοσύνης” προς αυτές τις μπάντες, που τολμώ να πω ότι χωρίς την μουσική τους, ίσως και να μην τα είχαμε βγάλει πέρα στη ζωή μας. Αν δεν πούμε ένα ευχαριστώ στην μουσική αυτή, τότε πραγματικά, σε ποιον;

Το πρώτο τραγούδι που μας έκανε να θέλουμε να παίξουμε μουσική:

Dean: To “Ιmmigrant song” από Led Zeppelin. O Bonham ήταν για μένα βασικός λόγος για τον οποίον έμαθα μουσική.

George: Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι καθόλου.

Joseph: Κομμάτια με αρπίσματα με έκαναν να θέλω να μάθω κιθάρα. Το πρώτο που ήθελα να μάθω και το έκανα τελικά με φουσκάλες στα δάχτυλα ήταν το “Tears of the Dragon” (Bruce Dickinson). Τότε άκουγα πολύ heavy metal ακόμη και ονειρευόμουν κάποτε να πάρω μια κιθάρα. Με το που την πήρα ήταν το πρώτο που έπιασα να μάθω.

-Να υποθέσουμε πως σύντομα θα ακολουθήσει το πρώτο σας full length; Θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό.
George: Πολύ σωστά! Θα έχει εννέα κομμάτια, εκ των οποίων το ένα θα είναι γνώριμο, αν και ελαφρώς remixed, το “Father Forgets”, διότι ήταν το μόνο από τα τρία αρχικά μας τραγούδια που δεν κατάφερε να αποτυπωθεί σε βινύλιο και δεν θα θέλαμε να το αφήσουμε έτσι, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς. Το άλλο, όπως γνωρίζετε ήδη, είναι το “I Don’t Want To Go Out With You, Veronica” και θα υπάρχουν και επτά ακόμη ολοκαίνουργια κομμάτια με τα οποία θα ολοκληρώνεται ο πρώτος μας LP δίσκος, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σε 12’’ βινύλιο από τη Make Me Happy Records αυτόν τον χειμώνα.

-Τι σας εμπνέει στο να γράφετε μουσική; Στιχουργικά φαίνεται σαν να μεταφέρετε συναισθητικές σας εμπειρίες.
Joseph: Γράφουμε βιωματικά και στίχους και μουσική. Το κάνουμε για εμάς, πρώτα από όλα, γιατί θέλουμε να μιλάμε ανοιχτά για το τι συμβαίνει μέσα μας/ γύρω μας και αρκετές φορές για το τι συνέβη στην παιδική μας ηλικία. Ανά διαστήματα είναι πολύ πιο δύσκολο και ψυχοφθόρο από όσο περιμένει κανείς το να ανατρέχεις στα τρυφερά αυτά χρόνια, αλλά τελικά αν γίνει με υπομονή και αγάπη είναι μια άκρως θεραπευτική μετουσίωση.

-Στο video clip του “Young Sad Lovers” παρατήρησα συγκεκριμένη επιλογή χρωμάτων. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τα γυρίσματα και τους συντελεστές που εργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα; Πόση συζήτηση χρειάζεται για να καταλήξεις στο πώς θα φαίνεται ένα τέτοιο πρότζεκτ;
Joseph: Η Αλεξάνδρα Διονά, είναι ένας άνθρωπος με ξεχωριστή καλλιτεχνική ποιότητα και ματιά. Της δώσαμε να ακούσει το τραγούδι σε demo μορφή τότε, το θυμάμαι πολύ καλά, κι εκείνη ενθουσιάστηκε. Μάλιστα κάτι για το οποίο την ευγνωμονούμε ιδιαιτέρως, είναι ότι σε μία δύσκολη περίοδο, όπου διακυβευόταν το αν τελικά θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως μπάντα και το project “Young Sad Lovers” είχε παγώσει, εκείνη επικοινώνησε μαζί μας και είπε, “παιδιά εγώ σας περιμένω, θέλω πολύ να το οπτικοποιήσω αυτό το τραγούδι και το εννοώ”. Αυτό ήταν μεγάλη ανάσα ζωής για εμάς και πιθανότατα κι ένα λιθαράκι στους λόγους για τους οποίους τελικά είμαστε εδώ.

Dean: Τα παστέλ χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν, εκτός από σήμα κατατεθέν της Αλεξάνδρας, και εδώ να πούμε πως δίνουμε μεγάλη σημασία στο να εκφράζεται και η ταυτότητα του συνεργάτη καλλιτέχνη και όχι μόνο η δική μας άποψη – αλλιώς τι νόημα έχει η συντεχνία; – εξισορροπούν άψογα την χαρμολύπη που περιέχει το κομμάτι σαν ιδέα. Οι αντιθέσεις. Το έντονο οπτικό ερέθισμα με την νωχελικότητα της φωνής και το περιεχόμενο των μελαγχολικών στίχων με την ανεβαστική μελωδία και το τέμπο της μουσικής. Είναι κάτι που εξερευνούμε και μας γοητεύει και τους ίδιους όταν το πράττουμε.

Joseph: Οι συντελεστές ήμασταν εμείς σαν ομάδα παραγωγής, η Αλεξάνδρα, τα δύο παιδιά που πρωταγωνιστούν – ο Δημήτρης Ντόκος και η Γεωργία Κατσιμπούρα – και η αγαπημένη μας φίλη και πολυτάλαντη Κωνσταντίνα Ρίζου, η οποία έχει φτιάξει και το behind the scenes documentary του βίντεο που μπορείτε να βρείτε στο Instagram μας αν ψάξετε λίγο πιο πίσω στα video. Λειτουργήσαμε σαν μια μικρή οικογένεια, με μεγάλη διάθεση και πολύ χιούμορ, αλλά κυρίως παραδειγματικό επαγγελματισμό και τελικά πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα, που κατά κοινή ομολογία ξεχώρισε και είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες γι αυτό.

-Το video clip του “I Don’t Want To Go Out With You, Veronica” αντίθετα με το προηγούμενο, είναι πιο σκοτεινό. Είναι και το κομμάτι εξίσου σκοτεινό εσωτερικά;
Dean: Είναι πράγματι πιο σκοτεινό. O κύριος λόγος είναι ότι η ζωή συμβαίνει τώρα και νιώθουμε πως οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια. Παρόλο λοιπόν που είχαμε σκεφτεί κάτι άλλο για το σενάριο του κλιπ, λίγο πιο ευδιάθετο και πιο χιουμοριστικό, συνέπεσε τελικά να γυριστεί την περίοδο που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η σκηνοθέτιδά μας, Masha Romanova είναι από την Ουκρανία (ζει στην Θεσσαλονίκη), όπως και το μοντέλο που υποδύεται την Veronica στο digital artwork, η οποία μένει εκεί και ήταν να έρθει για να παίξει και στο κλιπ. Έχοντας έρθει κοντά με αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε την θλίψη που μας κατέλαβε και την ανησυχία για εκείνους και τις οικογένειές τους, αλλά και για το γεγονός ενός πολέμου συνολικά. Έτσι, τελικά καταλήξαμε να περνάμε το σκοτάδι αυτό και κυριολεκτικά και συμβολικά μέσα στο οπτικοακουστικό του project αυτού.

Joseph: Αν παρατηρήσετε, θα δείτε μικρά πράγματα που αντιπροσωπεύουν, την έννοια του αποκλεισμού της ελπίδας (Βερόνικα – την οποία υποδύεται η εξαιρετική Gella Valavanis – , ενυδρείο) και του φόβου του να πνιγεί τυλιγμένη μέσα σε ένα πανέμορφο πέπλο, την εργατική τάξη που πάντα είναι αυτή που πλήγεται και κινδυνεύει μέσα στον φόβο της αναλωσιμότητας της (στολή Joseph, τσιγάρο). Το κομμάτι φαινομενικά μιλάει για μια μελαγχολική ερωτική ιστορία, όμως τελικά παίρνει μια διαφορετική έννοια αν κάποιος αφεθεί στις εικόνες σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση. Άλλωστε μπορεί κανείς να πει, ότι η σχέση του ανθρώπου με την ελπίδα, ενίοτε έχει πολλά εμμονικά ερωτικά στοιχεία μέσα.

-Στις 8 Οκτωβρίου θα εμφανιστείτε στο Six Dogs μαζί με τους Messier13. Τι να περιμένουν από εσάς όσοι θα αποφασίσουν να έρθουν να σας δουν από κοντά;
Joseph: Οι Messier 13 είναι από τις πολύ αγαπημένες μας πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες και πλέον και φίλοι μας. Θα σας ταξιδέψουν με έναν γλυκό θόρυβο τύπου My Bloody Valentine σε μια μέθη που θα συνοδεύεται και από οπτικό υλικό από όσο γνωρίζουμε. Ανυπομονούμε κι εμείς να το βιώσουμε!
Τώρα από την πλευρά μας, μπορείτε να περιμένετε ένα πλήρες ρεπερτόριο για πρώτη φορά, το οποίο θα περιλαμβάνει, το EP, κομμάτια από τον νέο δίσκο ώστε να πάρετε μια πρώτη γεύση, αλλά και κομμάτια τα οποία δεν θα κυκλοφορήσουν άμεσα, και δεν ξέρουμε και αν θα ξαναπαιχτούν ξανά στο άμεσο μέλλον, γιατί ανήκουν σε αρκετά μελλοντική κυκλοφορία (ας πούμε τον δεύτερο δίσκο). Θα υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις εκείνη την μέρα, οι οποίες θα αφορούν μονάχα το συγκεκριμένο live και line up. Οπότε προτείνουμε να μην το χάσετε.

-Θα ήθελα εν είδει πρόσκλησης να μας προσφέρετε ένα δίστιχο για τους αναγνώστες του Rockway.gr και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο live του Οκτώβρη.

“There are no rules here anymore, I will attack.
With the world’s most murderous of weapons
// the tender loving of a hug.”

Eυχαριστούμε πολύ και πάλι, σας περιμένουμε όλους στις 8 Οκτώβρη!

417

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.