WOLVES IN THE THRONE ROOM

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Από τη μία, όταν ακούς για black metal οι πρώτοι που σου έρχονται στο μυαλό είναι οι Celtic Frost και οι Venom, που είναι μία κατηγορία μόνοι τους, και οι μπάντες μεγαθήρια της Σκανδιναβικής σκηνής όπως οι Mayhem, οι Immortal, οι Burzum και όλοι οι υπόλοιποι που κατόρθωσαν να ηγηθούν του ακραίου ήχου. Από την άλλη, η Αμερική δε φημίζεται και τόσο για τη black metal σκηνή της. Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτά τα δύο; Μα φυσικά τους Wolves In The Throne Room! Η μπάντα που κατάφερε να συνδυάσει το ατμοσφαιρικό black metal των Σκανδιναβών, με την ωμή δύναμη του Αμερικανικού ήχου. Η μπάντα, που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει black metal κίνημα και στην Αμερική. Οι Wolves In The Throne Room, προσπάθησαν και πέτυχαν κάτι που για άλλους φαινόταν αδύνατο για αυτό και μπορούν να περηφανεύονται: Έφεραν τον Ευρωπαϊκό ‘’αέρα”, στην Αμερικανικό ακραίο ήχο.

Ήταν το μακρινό 2003, όταν δύο αδέρφια οι Aaron και Nathan Weaver από την Olympia της Washington, αποφάσισαν δημιουργήσουν ένα group όπου θα μπορούσαν να παίξουν τη μουσική που γούσταραν. Οι Wolves In The Throne Room, όπως ονομάστηκαν, άρχισαν να κάνουν πρόβες σε ένα παλιό κτίριο σε μια εγκαταλελειμμένη φάρμα όταν ο Nathan γνώρισε τον Nick Paul σε ένα τοπικό πάρτι και οι τρείς τους άρχισαν να γράφουν υλικό για το πρώτο demo της μπάντας. Οι διαφορετικές ηχητικές επιρροές των τριών φίλων, από thrash,speed, death έως και post-punk, gothic rock και Norwegian black metal, δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον ηχητικό κράμα που αποτυπώθηκε στο ομώνυμο demo ‘’Wolves In The Throne Room” του 2004. Μετά από αυτή τη κυκλοφορία, ο Nick Paul έφυγε από τη μπάντα και στις αρχές του 2005 αντικαταστάθηκε από τον Richard Dalahn. Το group ξεκίνησε να γράφει κομμάτια για το δεύτερο demo του 2005, όπου περιείχε και δύο τραγούδια που αργότερα έμελλε να συμπεριληφθούν στο ντεμπούτο τους.


Και μιας και είπαμε για το ντεμπούτο, δεν άργησε να έρθει, και έτσι το ‘’Diadem Of 12 Stars” είδε το φως της δημοσιότητας στις 7 Φεβρουαρίου του 2006 από τη Vendlus Records. Η αλήθεια είναι ότι για να κυκλοφορήσει το ‘’Diadem Of 12 Stars”, η μπάντα αναγκάστηκε να δίνει shows από την Olympia μέχρι και το San Francisco με δανεικό εξοπλισμό από ένα τοπικό group ονόματι Ludicra, ώστε να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνταν για να γίνει η ηχογράφηση στα Louder Studios με παραγωγό το Tim Green. Στο συγκεκριμένο album, τα φωνητικά ανέλαβε η 9 μηνών έγκυος Jamie Myers των Hammers Of Misfortune όπου κατά τύχη την είχε γνωρίσει στο Oakland ο Nathan. Το ‘’Diadem Of 12 Stars”, κατάφερε να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομα των Wolves In The Throne Room, να πάρει καλές κριτικές από το σύνολο του τύπου και το σημαντικότερο για το group να κινήσει τη περιέργεια της Southern Lord Records, με αποτέλεσμα να υπογράψει τη μπάντα.

Με την εξαιρετική αποδοχή του πρώτου τους δίσκου και με τη νέα δισκογραφική στέγη πλέον, οι Αμερικανοί blacksters μπήκαν με περισσότερη ενέργεια και θέληση στο studio για να γράψουν το δεύτερο album τους. Έτσι, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2007, το ‘’Two Hunters” στόλισε τα ράφια των δισκοπωλείων. Το hint της υπόθεσης, είναι ότι το ‘’Two Hunters” ήταν το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που τα αδέρφια Weaver είχαν στο μυαλό τους. Παραγωγός του δίσκου, ήταν ο Randall Dunn ενώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι εκείνη τη περίοδο οι Wolves In The Throne Room άρχισαν να δοκιμάζουν αναλογικά synthesizers τα οποία αργότερα έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου της μπάντας. Η συμμετοχή της Jessika Kenney στα ‘’Cleansing” και ‘’I Will Lay Down My Bones Among The Rocks And Roots”, ήταν ένα τελευταίο ατού του group σε αυτό το δίσκο.

Το τρίτο album των Αμερικανών και το δεύτερο μέρος της τριλογίας, ήρθε το Μάρτιο του 2009 με τίτλο ‘’Black Cascade” από την ίδια δισκογραφική εταιρεία και με τον ίδιο παραγωγό, το Randall Dunn. Το album, ήταν πιο ωμό, πιο black και όχι τόσο experimental όσο τα προηγούμενα. Μετά τη κυκλοφορία του δίσκου, οι Wolves In The Throne Room άρχισαν να περιοδεύουν σε Αμερική και Ευρώπη με τους Sunn O))), Earth και Weedeater με τα Roadburn Festivals, Hellfest, Graspop και Roskilde να είναι μερικοί από τους σταθμούς της περιοδείας. Με αφορμή την εμφάνιση τους στο Roadburn, το 2009 κυκλοφόρησε και ένα live album με τίτλο ‘’Live At Roadburn 2008″. Οι WITTR, επιλέχθηκαν από τους Godspeed You! Black Emperor να παίξουν στο All Tomorrow’s Parties festival στο Minehead της Αγγλίας το 2010. Οι αδερφοί Weaver προσκολλημένοι στις Νορβηγικές black metal επιρροές τους, δεν ανέβασαν το δείκτη των μελών του group παρ’ όλο που βγήκαν σε περιοδεία αλλά χρησιμοποίησαν session μουσικούς κρατώντας το κλασικό τρία βασικά μέλη.

Με το τέλος της περιοδείας και με τη μηχανή των WITTR να έχει ζεσταθεί για τα καλά, η μπάντα μπήκε εκ νέου στο στούντιο για να ‘’τελειώσει τη δουλειά”, δηλαδή το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2011 το ‘’Celestial Lineage” με παραγωγό ποιόν άλλον από το Randall Dunn, ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ήταν το πρώτο album που το group έγραψε και ηχογράφησε σε δύο μέρη. Ο δίσκος απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του μουσικού τύπου και η μπάντα κατέκτησε δίκαια μία θέση στο πάνθεον του black metal. Η αμερικανική black metal σκηνή, δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Οι ‘’Λύκοι” είχαν δείξει τα ‘’δόντια” τους και οι δυνατότητες τους ‘’τρόμαζαν” ευχάριστα το μουσικό κόσμο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2014 η μπάντα κυκλοφόρησε το ‘’Celestite”, ένα album απόρροια του ‘’Celestial Lineage” με πιο experimental ήχο και προεκτάσεις από το προκάτοχό του. Τον Ιούνιο του 2016, το group επανακυκλοφόρησε το ντεμπούτο του ‘’Diadem Of 12 Stars” και ανακοίνωσε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική.


Οι Wolves In The Throne Room, παρ’ όλο που βρισκόταν σε περιοδεία, είχαν αρχίσει να δουλεύουν πάνω σε νέο υλικό. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2017, το νέο album των Αμερικανών blacksters ‘’Thrice Woven” πήρε σάρκα και οστά. Ένα album-δυναμίτης στο χώρο του black, σπέρνοντας τη μαύρη μαγεία του στο μουσικό σύμπαν. Τον Ιούνιο του 2018 και με το δίσκο αυτό στις αποσκευές τους, οι Wolves In The Throne Room κέρδισαν το βραβείο Best Underground Band στα Golden Gods Awards του Metal Hammer στο Λονδίνο, μια τεράστια στιγμή στη καριέρα τους και ίσως η ανταμοιβή των κόπων τόσων χρόνων. Η μπάντα, ήταν ήδη στη κορυφή. Οι περιοδείες για το ‘’Thrice Woven” μαζί με τους Enslaved για τη Decibel Magazine tour και με τους Behemoth και At The Gates για την Ecclesia Diabolica tour, ήταν οι καλύτερες στιγμές τους για το 2018. Την επόμενη χρονιά, η μπάντα υπέγραψε στη Century Media Records όπου και θα κυκλοφορήσει το νέο album το 2020/2021. Τη περίοδο αυτή, οι WITTR βρίσκονται σε περιοδεία στην Ευρώπη (στα τέλη της) με τους Dimmu Borgir και Amorphis.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας, οι Wolves In The Throne Room θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Οι νέοι ήρωες του black metal επιστρέφουν στην Ελλάδα, αν μη τι άλλο, πάνω στα ντουζένια τους. Το group που άλλαξε τον Αμερικανικό black metal ήχο, έρχεται να επισφραγίσει την σχέση του με το Ελληνικό κοινό. Στις 7 του Φλεβάρη, οι ‘’Λύκοι” θα φτάσουν μέχρι την Αθήνα ‘’πεινασμένοι” και έτοιμοι για όλα. Στις 7 του Φλεβάρη, θα τους περιμένουμε να ‘’αναμετρηθούμε” στην αρένα του Gagarin 205.

Πηγές:

661

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.