VOLCANOVA: “Cosmic Bullshit”

ALBUM

Είδος: Stoner/Desert Rock
Δισκογραφική: The Sign Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Φεβρουαρίου 2022

Βόρειο Σέλας, Blue Lagoon, ηφαιστειογενές τοπίο, πετρώματα, αλιεία, Bjork, στα τελευταία χρόνια προστίθεται η εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, μια Black metal σκηνή που βρίσκεται σε καλλιτεχνικό αναβρασμό, καθώς και μία Post και Folk πλειάδα συγκροτημάτων δημιουργούν ένα απαράμιλλου αισθητικού και καλλιτεχνικού κάλους σκηνικό που χαρακτηρίζει εν ολίγης το νησί της Ισλανδίας.

Κάπου εκεί στο βάθος αχνοφαίνεται ένα φως στο τούνελ, από μία ανερχόμενη desert σκηνή όπου προσπαθεί να εδραιωθεί υπό την καθοδήγηση των Vintage Caravan για αρχή και έπεται και συνέχεια με άξιους ακολούθους. Γιατί παρά το νεαρό της ηλικίας, οι πάλαι ποτέ αμούστακοι πιτσιρικάδες ανδρώθηκαν και κρατήθηκαν γερά κάτω από τον μπ@φο…ε, μπάρα ήθελα να πω και ηγήθηκαν μιας σκηνής τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή από εδώ και πέρα. Οι Ισλανδοί δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν πιο ταιριαστό όνομα για να περιγράψουν την γεωφυσική θέση της πατρίδας τους, σε συνδυασμό με την μουσική τους και όπερ και εγένετο Volcanova.

Η μπάντα μας συστήνεται με το καινούριο της EP “Cosmic Bullshit” και η γνωριμία όπως ακούγεται είναι πολλά υποσχόμενη. Το συγκρότημα στις έξι συνθέσεις που απαρτίζουν το EP τους, συνδυάζουν την χαβαλεριάρικη και eco green friendly παραμορφωμένη διάθεση των Red Fang, με την ρυθμικότητα και τον τσαμπουκά των δικών μας 1000mods, ενώ ταυτόχρονα η essence της Σουηδικής “χορτοφαγικής” σκηνής των Dozer/Lowrider/Greenleaf πλανάται αισθητά στην ατμόσφαιρα και διαχέεται από τα ηχεία.

Η μπάντα μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα σαν ηφαίστειο που ξυπνά, και είναι έτοιμη να εκραγεί για να καλύψει με ηφαιστειακή “ηχητική” τέφρα και ηλεκτρίζουσα ενέργεια τον χώρο ακροάσεως σας και να παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από το θολό και μαστουριάρικο τοπίο. Οι συνθέσεις ακροβατούν μεταξύ του Hard (των 70s) και Heavy (των 90s-00s) rock σε ισόποσα μεγέθη και απόλυτη ισορροπία δημιουργώντας ένα ταξιδιάρικο και συναισθηματικό μουσικό medley.

Στα 27 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, θα “παρελάσουν” από μπροστά σου αρκετά συγκροτήματα και θα σε πάρουν από το χέρι για μία βόλτα με ένα τσιγάρο για να μοιραστείτε ανά χείρας, μαζί με τους προαναφερθέντες, οι πρώιμοι Spiritual Beggars και οι Abramis Brama μεταξύ άλλων. Ενώ στα “No Wheels” θα αντιληφθείς πως “σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει” με ένα ποτ πουρί από Slow Burn και Hermano μελωδίες να έρχονται σε απόλυτη αρμονία με την Καλιφορνέζικη και αλήτικη διάθεση των Year Long Disaster στο “Lost Spot”, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο μία ωραία άνω τελεία προς το παρόν, καθώς λογικά θα πρέπει να υπάρξει και άμεση συνέχεια στο μέλλον.

Για να είμαστε όμως και απόλυτα ακριβείς όσον αφορά το κομμάτι των επιρροών, οι Ισλανδοί είναι πιστοί στις διδαχές των τεσσάρων μαύρων σαμπαθικών τους οποίους αναμφίβολα έχουν εικόνισμα μέσα από αφίσες στους τοίχους των δωματίων τους, δεδομένου ότι η μουσική κληρονομιά τους έχει ποτίσει στο μουσικό τους γίγνεσθαι. Μπορεί εκ πρώτης ακροάσεως να μην είναι απόλυτα εμφανές αυτό, κάτι που θα αλλάξει άρδην όμως μετά από μερικές ακροάσεις, όπως και θα καταστεί απόλυτα σαφές το μεγαλείο του “Vol 4” σε σημείο θρησκευτικής προσήλωσης.

Το Ισλανδικό κουαρτέτο κατά τον γράφοντα πέρασε το πρώτο άτυπο τεστ και έδωσε το καλλιτεχνικό του στίγμα στο μουσικό χάρτη. Αυτό που μένει είναι να παραμείνει ενεργό σαν ηφαίστειο και έτοιμο να σκάσει ξανά άμεσα, με αρκετή καυτή “ηχητική” λάβα από τα ηχεία μας για να την απολαύσουμε και εν τέλει να σβήσουμε με την “κράκουλη” μέθοδο την μπυροποσίας και μπυροχυσίας.

Facebook: https://web.facebook.com/volcanova
Bandcamp: https://volcanova.bandcamp.com/album/cosmic-bullshit

462

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 251 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...