VEKTOR: “Activate”

EP

Είδος: Progressive thrash metal
Δισκογραφική: District 19
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Απριλίου 2021

Έτος: 2021
Πλανήτης: Γη
Διαστημικό σκάφος: Vektor
Ημερολόγιο καταστρώματος: “Εγώ, ο David DiSanto, κυβερνήτης του διαστημικού σκάφους Vektor, επιστρέφω επιτέλους στον πλανήτη Γη μετά από πολυετή περιπλάνηση στις εσχατιές του σύμπαντος, προς αναζήτηση νέας «εξωγήινης» μουσικής. Έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια από τις τελευταίες μας ανακαλύψεις, ονόματι “Terminal Redux” και πλέον έχει έρθει η ώρα να παρουσιάσουμε αυτές μας τις εμπειρίες από το μακροχρόνιο ταξίδι στην «Εξώτερη Απομόνωση» (Outer Isolation). Δύο από τους χρόνια συνοδοιπόρους μας, συνεχίζουν το ταξίδι τους με άλλο σκάφος, αλλά ο Eric Nelson και εγώ επιστρέφουμε με δύο νέους συντρόφους, τους Stephen Coon και Mike Ohlson, από τον πλανήτη Progthrash 21 του οποίου το “μέλλον προμηνυόταν μαύρο” (Black Future). Ήρθε λοιπόν η ώρα να «ενεργοποιήσουμε» όλα τα στοιχεία που «συλλέξαμε» από τις γαλαξιακές μας εμπειρίες και να τα παρουσιάσουμε στους ανθρώπους της Γης”.

Οι Vektor επιστρέφουν μετά από μακρά απουσία και με το EP “Activate” φαίνεται να ξαναενεργοποιούνται, «χαρίζοντάς» μας μέσα σε 9 μόλις λεπτά λίγη από την «αύρα» που τους έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του νέο prog thrash metal. Τα 2 κομμάτια που αποτελούν το “Activate” (υπήρχαν και στο split “Transmissions of Chaos” που κυκλοφόρησαν μαζί με τους Cryptosis), έχουν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμους τους Vektor. Γρήγορα και «κοφτά», σε σημείο παράκρουσης riffs, πολύπλοκες και «παρανοϊκές» μελωδίες, «εξοντωτικό» drumming, ένα μπάσο που θαρρείς πως «πλέει» ανεξάρτητα και τέλος τα χαρακτηριστικά φωνητικά του DiSanto, που αυτήν τη φορά «απομακρύνονται» κάπως από το “black feeling”, διατηρούν πάντα όμως το ίδιο «θανατηφόρο» γρέζι.

Το 3λεπτο “Activate” αποτελεί τον κατάλληλο «σπινθήρα» για να ανεβάσεις παλμούς, ενώ το 6 λεπτών “Dead By Dawn” με την υποδειγματική του δομή, σε πιάνει εξαπίνης, όταν απ’ τη μοναξιά του σύμπαντος βρίσκεσαι σε περιδίνηση μέσα σε μια διαστημική καταιγίδα. Εννέα λεπτά μουσικής είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με την αναμονή που ίσως είχαμε για την μπάντα, αλλά και πάλι η επιστροφή των Vektor αποτελεί από μόνη της μία σπουδαία είδηση. Αν οι Vektor, μετά την «περιπλάνησή» τους στο διάστημα, επέστρεψαν με αυτά τα τραγούδια στις «αποσκευές» τους, θέλω να πιστεύω πως στην ενδεχόμενη full length κυκλοφορία τους θα μας «κουβαλήσουν» ολόκληρες στρατιές από εξωγήινους. Αναμένουμε.

Υ.Γ. : Ξέρουμε πως άνθρωπος και καλλιτέχνης είναι αλληλένδετες έννοιες και πως η δράση του ενός (εαυτού) έχει επίδραση στον άλλο και αντίστροφα. Επειδή δεν είμαι δικαστής, επέλεξα να ασχοληθώ μόνο με τον καλλιτέχνη και τη μουσική. Σε μιαν άλλη συζήτηση θα επεκτεινόμουν διαφορετικά επί του θέματος. Η «βία» πρέπει να υπάρχει μέσα στον καλλιτέχνη, αλλά η βία πρέπει να παραμένει έξω απ’ τον άνθρωπο, και ο “νοών νοείτω”.

Facebook: https://www.facebook.com/VektorOfficial

911

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.