SULDUSK: “Anthesis”

ALBUM

Είδος: Dark Folk / Blackgaze
Εταιρεία: Napalm Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 2024

Στο σύμπαν της μουσικής που λέγεται black metal, έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση το υποείδος του blackgaze το οποίο αναφέρεται και ως dark folk. Το blackgaze έχει όλα τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα του πατρικού του είδους, αλλά οι ρυθμοί είναι χαμηλοί και τα φωνητικά αιθέρια. Σε αυτό το είδος κινείται και το one-woman project των Suldusk, το οποίο είναι το καλλιτεχνικό τέκνο της Αυστραλής Emily Highfield και τη 1η Μαρτίου 2024 κυκλοφόρησε τον δίσκο “Anthesis” (άνθηση) μέσω της Napalm Records.

To dark folk βασίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην ικανότητα του ερμηνευτή να μαγνητίζει με την φωνή του ακόμα και αν φτύνει άναρθρες κραυγές. Προφανώς η Highfield δεν φωνάζει άναρχα, αλλά έχει χτίσει ένα πολύ μελετημένο και στοιχειωμένο παραμύθι. Το album ανοίγει με το κομμάτι “Astraeus”, όπου για να δώσει έναν μυστικιστικό χαρακτήρα αποφάσισε να απαγγείλει μελωδικά στην Ελληνική γλώσσα. Η ίδια είχε δηλώσει ότι ήθελε να ξεκινήσει το album της με αυτόν τον τρόπο, για να δώσει έναν χαρακτήρα παράδοσης, αρχαίων ρυθμών αλλά και μυστικισμού, έτσι ώστε ο ακροατής να καταλάβει αμέσως την ατμόσφαιρα που θέλει να έχει το “Anthesis”.

Το ίδιο μελετημένη ήταν και η επιλογή του τίτλου για τον δίσκο. Όσο προχωρούσα στην ακρόαση του δίσκου, τα ηχοτοπία και η χρήση κλασσικών οργάνων μαζί με την ακουστική κιθάρα, μου έδιναν ακριβώς αυτό που διάβασα στην περιγραφή του δίσκου. Κάθε κομμάτι προσπαθεί να περιγράψει και διαφορετικό στάδιο της εντροπίας ενός φυτού, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει αλληγορικά και πως αυτό ο καθένας μπορεί να το φέρει στην καθημερινότητά του και στα βιώματά του.

Η μετάβαση από το πιάνο, την ακουστική κιθάρα και το βιολί στα blast beats και τα ουρλιαχτά γίνεται απότομα, σαν ένα χτύπημα στο πρόσωπο ή σαν τις απότομες διακυμάνσεις που μπορεί να έχει ένας εφιάλτης. Το βάρος αυτών των συναισθηματικών διακυμάνσεων το κουβαλάει η φωνή της Highfield, η οποία δεν έχει καμία διάθεση υπεροψίας αλλά ο δυναμικός της χαρακτήρας αποδεικνύει για ποιο λόγο αποφάσισε να κάνει ένα solo project και δεν είναι σε ένα σχήμα. Είναι μια φωνή που μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα, αλλά θεωρώ ότι δύσκολα μπορεί να σταθεί σε ένα σχήμα.

Συμπερασματικά, το “Anthesis” είναι ένα πολύ όμορφο και προσεχτικά φτιαγμένο album, αλλά δεν αισθάνθηκα ότι μου έδωσε κάτι καινούργιο και ότι θα ξεχωρίσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το είδος το υπηρετούν οι Chelsea Wolfe, Myrkur, Sylvaine και Oathbraker, οπότε ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μου και θα έχω τι κεραίες μου στραμμένες προς τα εκεί αλλά δεν θεωρώ ότι το “Anthesis” θα ξανά-απασχολήσει τα ακουστικά μου.

Official Site: https://www.suldusk.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Suldusk
Instagram: https://www.instagram.com/suldusk

124

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.