SUBFIRE: “Define the Sinner”

ALBUM

Είδος: Heavy/Power metal
Δισκογραφική: Symmetric Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Σεπτεμβρίου 2021

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που λέμε ότι τα Ελληνικά συγκροτήματα πέρα από ταλέντο διαθέτουν και αρκετή ψυχή. Αυτό είναι κάτι που όντως ισχύει και δεν είναι μόνο «για να παινέψουμε το σπίτι μας». Μέσα από αντίξοες συνθήκες, πρόσφατα, συγκροτήματα όπως οι Warrior Path, Sacred Outcry, Crystal Winds κυκλοφορήσανε δισκάρες, καταφέρνοντας να νικήσουν ακόμα και τον ίδιο τον χρόνο. Άξιοι συμπαραστάτες τους είναι και οι Subfire, οι οποίοι κυκλοφορούν φέτος τον πρώτο τους δίσκο “Define the Sinner”.

Οι Subfire είναι ένα μουσικό project που το ταξίδι του ξεκίνησε πίσω στο 2004, στην Λιβαδειά. Σε όλη αυτήν την περίοδο μέχρι σήμερα οι Subfire έμειναν ζωντανοί συμμετέχοντας σε πολλές συναυλίες και έχοντας στο ενεργητικό τους 2 demo και ένα EP, το “Vanished Hopes” (2013). Το “Define the Sinner” αποτελείται από 10 τραγούδια και διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Η σύνθεση της μουσικής ανήκει στον Γιώργο Λαρεντζάκη (κιθάρα) και τους στίχους τους επιμελείται ο Συμεών Σανιδάς (τύμπανα) και ο Γιώργος Λαρεντζάκης. Το σχήμα συμπληρώνουν οι Veandok (φωνητικά) και Ρίντρα Ραντοβοντράχονα (μπάσο). Μέσα στη μουσική τους διακρίνεις επιρροές από γνωστά συγκροτήματα του heavy/power χώρου και κυρίως Iced Earth, Blind Guardian αλλά και Metallica. Στις πιο μελωδικές στιγμές τους και στο «στήσιμο» κάποιων τραγουδιών, μου θύμισαν μια άλλη Έλληνική γκρουπάρα, τους Innerwish.

Το “Define the Sinner” είναι ένα concept album και μιλάει για έναν Ναϊτη ιππότη την εποχή του Μεσαίωνα, που προσπαθεί να βρει συγχώρεση για ό,τι έχει κάνει στο παρελθόν του. Παρόλο που είναι ο πρώτος τους δίσκος, το “Define the Sinner” έχει πολύ καλή δομή, με τα τραγούδια να είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το ίδιο ισχύει και στο στιχουργικό κομμάτι, όπου οι Subfire δείχνουν και εκεί αρκετές αρετές. Ο Veandok στα φωνητικά εντυπωσιάζει και είναι ιδανική επιλογή για το στυλ των Subfire, μπάσο και τύμπανα «βροντούν και αστράφτουν» και στην κιθάρα ο Γιώργος παραδίδει σεμινάρια. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα της παραγωγής από τον «μάγο» Bob Katsionis, με τον ήχο να είναι διαυγέστατος. Η έλλειψη κάπoιου hit μπορεί να κάνει κάποιους να ξεπεράσουν, το “Define the Sinner” όμως είναι γεμάτο δυνατά τραγούδια και μετά από λίγες ακροάσεις θα βυθιστείς στη μαγεία του. Κομματάρες όπως “Strength and Hope”, “Sacred Destinies”, “Infinity” και “I Repent” θα φροντίσουν για αυτό.

Ευελπιστώ ότι το “Define the Sinner” είναι μόνο η αρχή και ότι οι Subfire έχουν ακόμα πολλά «βέλη στη φαρέτρα τους», άλλωστε όπως αποδεικνύουν με το ντεμπούτο τους, αξίζουν και με το παραπάνω την καθιέρωση τους στην Ελληνική σκηνή.

Facebook: https://www.facebook.com/SubfireOfficial/

1148

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.