SONS OF ALPHA CENTAURI: “Push”

ALBUM

Είδος: Post/ Hardcore metal
Δισκογραφική: Exile on Mainstream Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Αυγούστου 2021

“Κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε” ή κάποιο τάμα, σε συνδυασμό με προσευχές απεγνωσμένου οπαδού που έλαβαν χώρα -και εν τέλη εισακούστηκαν και απέδωσαν καρπούς- αλλιώς δεν εξηγείται η σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επανεμφάνιση και κυκλοφορία δίσκου από τους UK’s based “Υιούς του Άλφα Κενταύρου”.

Μπορεί στο παρελθόν η μπάντα να έχει υπάρξει ιδιαίτερα πακτωλή με αρκετές συνεργατικές δουλειές με συγκροτήματα όπως Karma to Burn, Treasure Cat, Justin Broadrick και φυσικά με μέλη των Yawning Man (με τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους υπό την σκέπη των Yawning Sons, έχοντας πιο πρόσφατο παράδειγμα το “Sky Island”), όμως όσον αφορά τις προσωπικές τους κυκλοφορίες παίρνουν το χρόνο τους και λειτουργούν με φειδώ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η μπάντα υπάρχει από το 2001 και έχει μόλις κυκλοφορήσει το τέταρτό της άλμπουμ.

Το ουσιαστικό, και κυρίως πιο σημαντικό όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με την καινούρια κυκλοφορία αυτή καθεαυτή, αλλά με το γεγονός ότι κάθε κυκλοφορία είναι διαφορετική με τους Sons of Alpha Centauri να πειραματίζονται και να εξελίσσονται. Γιατί ως γνωστόν το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ακόμα και σε αυτό της μουσικής.

Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά το “Continuum” οι SOAC συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τη σκληρή τους πλευρά και μας παρουσιάζουν ένα εκπληκτικό πρωτοποριακό δείγμα ambient προοδευτικού Metal με Post Hardcore στοιχεία στα οποία έχουν προσαρμόσει και μία noise αισθητική. Ναι, καλά διαβάσατε, ξεχάστε τις όποιες ατμοσφαιρικές αναζητήσεις του παρελθόντος, καθώς και τις όποιες επίγειες desert περιπλανήσεις μπορεί να είχατε ακούσει ενόσω μεταφερόσασταν σε ειδυλλιακά τοπία με όχημα τη μουσική τους.

Στον καινούριο δίσκο οι πάλαι ποτέ ατμοσφαιρικοί Post πιονέροι απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τους ήχο και τον εξελίσσουν κάνοντας στροφή αρκετών μοιρών. Φορώντας ένα αστικό προσωπείο επιστρατεύουν στα πλαίσια ακόμα μίας συνεργασίας δύο εκ των σημαντικότερων μουσικών της σκηνής του Sacramento, τους κυρίους Jonah Matranga (Far, Gratitude) και Mitch Wheeler (Will Haven) βρίσκοντας στο πρόσωπο ή ακόμα καλύτερα στην εκφραστική φωνή του πρώτου τον απαραίτητο κυνισμό, σαρκασμό και την κατάλληλη χροιά που θα χρωματίσει τις εννέα συνθέσεις του δίσκου και θα τις κάνει να αποκτήσουν μια νέα ηχητική ταυτότητα.

Η αλλαγή ηχητικής πλεύσης έφερε στο προσκήνιο περισσότερο κοινωνικά θέματα με τα οποία καταπιάνονται στους στίχους και για αυτό απαιτείται μια φωνή που έχει “ψηθεί” ανά τα χρόνια να σε καθοδηγήσει στα νέα ανεξερεύνητα μονοπάτια και στις πιθανές πορείες διαμαρτυρίας. Η ειρήνη μας ωθεί να πάρουμε τα όπλα, όπως λέει και το εναρκτήριο κομμάτι, “Get The Guns” όσο βρισκόμαστε στις επάλξεις. Όπως φαίνεται ο κύριος Matranga αρέσκεται να θίγει θέματα οπλοκατοχής, κάτι που συναντήσαμε και στο ντεμπούτο “Listening Game” των Far από το μακρινό 1992 και το κομμάτι “Holding The Gun”.

Στον δίσκο κατακλυζόμαστε από πολλά και διαφορετικά στοιχεία, όπως και στην καθημερινότητα ένα πράγμα. Πραγματικός κυκεώνας από Post Hardcore, Alternative, ολίγον τι από Grunge (όπου στο Dark Night o John έχει ενσαρκωθεί στον Mark Lanegan) και Progressive μελωδίες με την προέλευσή τους να βρίσκεται βαθειά ριζωμένη και μουσικά και ιδεολογικά στην 90s Hardcore σκηνή. Βουτιά στα 90s λοιπόν και σε έναν ήχο που αναβιώνει ξανά και ξανά καθότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αρκετές ομοιότητες με συγκροτήματα όπως Deftones, Quicksand, Cave In, Isis δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσουν, δεδομένου ότι το mastering έγινε από τον θρυλικό Nick Zampiello (Cave In, Converge, ISIS) ενώ η μίξη έγινε από τον Dan Lucas και αμφότεροι προσέδωσαν τα μέγιστα για το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Στο “Push” οι SOAC πηγαίνουν πολλά βήματα παραπέρα στην εξελικτική τους διαδικασία, εμλπουτίζουν την φαρέτρα τους με νέα μουσικά βέλη και αποδεικνύουν ότι μπορούν να αποτελέσουν μια αρκετά επιδραστική μπάντα στο μέλλον για τον σκληρό και μη ήχο.

Λαϊκιστή καταφέρνουν να δώσουν μια “σπρωξιά” στην δημιουργικότητα, πιθανώς και στη δημοτικότητά τους, και να μας παρασύρουν μαζί τους.

Facebook: https://www.facebook.com/sonsofalphacentauri
Bandcamp: https://sonsofalphacentauri.bandcamp.com/album/push

583

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 270 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...