SOILWORK: “A Whisp Of The Atlantic”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Δεκεμβρίου 2020

Δυό χρόνια περίπου μετά το πολύ καλό “Verkligheten” και οι Σουηδοί Soilwork επανέρχονται με ένα νέο EP πέντε κομματιών με το ίδιο line up. Θα χαρακτήριζα το “A Whisp Of The Atlantic” ως πειραματικό με την έννοια ότι περιέχει υλικό το οποίο αν και δεν απέχει από την έννοια του death metal, έστω και μελωδικού, την οποία περικλείει μέσα του, θα έλεγα ότι είναι αμιγώς progressive νοοτροπίας. Εκτός και αν θεωρήσουμε ως death metal στοιχείο τα διάσπαρτα growls (πολύ καθαρά για να τα χαρακτηρίσεις βορβορώδη) του Björn “Speed” Strid τα οποία αναμιγνύονται με τα πολύ καλά clean του – άλλωστε η προϋπηρεσια στους The Night Flight Orchestra έχει εμπλουτίσει την εκφραστική του γκάμα.

Βασική σύνθεση του EP είναι το ομότιτλο μεγάλης διάρκειας track “A Whisp Of The Atlantic” στο οποίο οι Soilwork, παραμένοντας στα πλαίσια του metal – παρουσιάζονται πιο prog από ποτέ, με αλλεπάλληλα layers τα οποία έχουν καλή ροή και έχουν ενδιαφέρον, με μια γκάμα επιρροών που εκτείνεται από τους ίδιους τους Soilwork μέχρι τους Black Sabbath του “Heaven & Hell”. Ειδική μνεία θα πρέπει να λάβει η χρήση των keyboards που χωρίς να θάβει την μεταλλική υπόσταση της σύνθεσης, συμβάλλει πολύ στις όποιες κλιμάκωσεις του ενδιαφέροντος. Γνώμη μου όμως είναι ότι τραβούν το κομμάτι πολύ, με τον επίλογο να είναι σχετικά αδιάφορος, θα μπορούσε να λείπει.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα τέσσερα είναι πολύ καλά, με τα “Feverish” και “The Nothingness And The Devil” να ακολουθούν σύγχρονες metal οδούς (με το τελευταίο να κλείνει Pink Floyd-ικά το EP), το “Desperado” το οποίο είναι η μόνη “ορθόδοξη” melodic death στιγμή, και το “Death Diviner” να αποτελεί επίσης μοναδική τείνουσα προς το hard ‘n’ heavy προσέγγιση.

Τελικώς το “A Whisp Of The Atlantic” είναι μια πολύ καλή κυκλοφορία η οποία θα ικανοποιήσει το ευρύτατο ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Δεν περιέχει κάτι πρωτοκλασσάτο ή αριστουργηματικό αλλά θα έλεγα ότι υποδηλώνει τη στροφή των Soilwork σε ακόμη πιο προοδευτικά όσο και μελωδικά μονοπάτια. Ακούγεται ευχάριστα πάντως.

Facebook: www.facebook.com/soilwork

Official page: www.soilwork.org

579

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.