SOEN

INTERVIEW

Με αφορμή το νέο album “Imperial” που εντυπωσίασε με το “καλημέρα” του 2021, ο Σπύρος Χονδρογιάννης βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει με τους Soen, για αυτοκρατορίες, ερπετά, την επιρροή της πανδημίας στις ηχογραφήσεις του album αλλά κυρίως, για την αξία της μουσικής στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Χαιρετισμούς από Ελλάδα, καλώς ορίσατε στις σελίδες του Rockway για μια ακόμα φορά! Είναι χαρά και τιμή να μιλάμε πάλι με αφορμή την κυκλοφορία του “Imperial”, όπως είχαμε κάνει και πριν δύο χρόνια με αφορμή το “Lotus”. Σαν να άλλαξαν πολλά γύρω μας από τότε μέχρι τώρα, σωστά;
Ναι, μπορείς να το πεις αυτό με σιγουριά! Ελπίζουμε να είναι όλος ο κόσμος καλά αυτή την δύσκολη περίοδο.

Πως επηρέασε το “Imperial” η πανδημία;
Έπρεπε να μικρύνουμε την περιοδεία στην Λατινική Αμερική τον Μάρτιο του 2020 και τον Απρίλιο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για το “Imperial”. Το album είχε γραφτεί ήδη στο μεγαλύτερό του μέρος μέχρι τότε, οπότε δουλέψαμε σαν τρελοί με την παραγωγή του για τους επόμενους 5-6 μήνες. Η θετική πλευρά της πανδημίας για εμάς, ήταν πως μας έδωσε περισσότερο χρόνο για να τελειοποιήσουμε τα πάντα. Αν δεν υπήρχε αυτή, θα έπρεπε να κάνουμε όλες τις ηχογραφήσεις ανάμεσα στις στάσεις της περιοδείας του 2020, οπότε δεν θα είχαμε τόσο πολύ χρόνο. Η αρνητική πλευρά ήταν πως έπρεπε να δουλέψουμε εξ αποστάσεως. Ο Cody βρίσκεται στον Καναδά και ο Zlatoyar στο Κίεβο, οπότε φάγαμε χρόνο με το να στέλνουμε αρχεία ο ένας στον άλλον. Είμαστε όμως χαρούμενοι με το αποτέλεσμα!

Ερπετά, μονάρχες και τέρατα που τρέφονται από εμάς. Ο κόσμος μας φαίνεται να είναι πιο απελπισμένος από ποτέ και κάθε στίχος μέσα στο νέο album δείχνει να έχει πιάσει ακριβώς αυτό το έντονο συναίσθημα. Ήταν επίπονη διαδικασία να γράφετε στίχους για αυτό τον πόνο;
Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή, αλλά το να γράφεις τους στίχους είναι νομίζω η μεγαλύτερη κάθαρση. Η μουσική είναι αυτή στην οποία στρέφεσαι για να τα βγάλεις όλα από μέσα σου. Πιστεύω πως το album θα λειτουργήσει σχεδόν θρησκευτικά για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα παγκοσμίως. Η μουσική είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτά τα προβλήματα.

Το “Imperial” μιλάει για αυτοκρατορίες και τα ερπετά τις συμβολίζουν. Είναι αρρώστια οι αυτοκορατορίες και πέφτουν ποτέ, τελικά;
Οι αυτοκρατορίες δεν είναι απαραίτητα αρρώστια, αλλά δείχνουν να έχουν εγγενή προβλήματα. Όταν αυτά τα προβλήματα γίνονται αβάσταχτα και να δημιουργούν αδικία, τότε οι αυτοκρατορίες αρχίζουν να σείωνται εκ των έσω.

Μετά από πολλές ακροάσεις του “Imperial”, ένιωσα πως η διαδικασία της αλλαγής που έφερνε κάθε album από το “Cognitive” μέχρι το “Lotus” σταμάτησε, εστιάζοντας έτσι περισσότερο στο συναίσθημα, στις μελωδίες και στο μήνυμα των τραγουδιών, τα οποία φαίνονται πιο ξεκάθαρα, με λιγότερους πειραματισμούς και μικρότερες διάρκειες. Είναι όντως έτσι και για σας;
Όχι επίτηδες. Δεν σκεφτόμαστε τόσο πολύ τα πράγματα, απλώς κάνουμε ό,τι νιώθουμε φυσικό να κάνουμε, την στιγμή που το κάνουμε. Είναι σημαντικό να υπηρετούμε το νόημα των τραγουδιών μας, να τα κάνουμε όσο πιο καλά και πιο εύστοχα μπορούμε. Αν ο πειραματισμός δεν εξυπηρετεί το τραγούδι ή δεν έρχεται φυσικά, τότε δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε με το ζόρι.

Πως είναι η ζωή χωρίς συναυλίες για εσάς; Ποια η γνώμη σας για το live concert streaming;
Είναι στα σίγουρα αρκετά αδιάφορη, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια φάση. Προσπαθούμε να παραμένουμε θετικοί και παραγωγικοί κατά τη διάρκεια όλου αυτού. Όσο αφορά στο live streaming, είναι δύσκολο γιατί μένουμε σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στα ταξίδια. Έχουμε δει videos από μπάντες που τα μέλη τους ηχογραφούν τα μέρη τους εξ αποστάσεως και μετά τα ενώνουν με μοντάζ, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου το στυλ μας, είναι πραγματικά σημαντικό να νιώθουμε την ενέργεια μεταξύ μας καθώς παίζουμε. Θα προσπαθήσουμε πάντως να κάνουμε κάτι special για τους fans μας και σύντομα!

Ποια ήταν τα albums που σας κράτησαν συντροφιά το 2020; Προτείνετέ μας ό,τι ακούσατε πέρυσι!
Ήταν τόσα πολλά που είναι αδύνατό να τα ονομάσουμε όλα! Τα τελευταία albums των Deftones και των Puscifer ήταν από τα πολύ καλά του 2020 πάντως.

Απολαύσατε τη χώρα μας, στην επίσκεψή σας για την συναυλία το φθινόπωρο του 2019 (live report); Σκέφτεστε να επιστρέψετε σε μας για την προώθηση του “Imperial” όταν οι συναυλίες επιτραπούν ξανά;
Απολαμβάνουμε όλα τα shows μας στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα γεμάτη με παθιασμένους ανθρώπους που πάντα μας φέρονται πολύ όμορφα. Θα επιστρέψουμε χωρίς δεύτερη σκέψη!

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας! Πείτε ό,τι θέλετε στους fans σας και αναγνώστες του Rockway!
Ευχαριστούμε για την στήριξή σας, σημαίνει τα πάντα για μας! Ανυπομονούμε πραγματικά να βρεθούμε πάλι κοντά σας όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει. Προσέχετε τους εαυτούς σας και μείνετε ασφαλείς.

866

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.