SOEN: “Imperial”

ALBUM

Είδος: Progressive Rock / Metal
Δισκογραφική: Silver Lining Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29 Ιανουαρίου 2021

Μέσα από την δυσκολότερη χρονιά της ανθρωπότητας εδώ και πολλές δεκαετίες, γεννήθηκε το πέμπτο παιδί των Soen, το οποίο βάφτισαν “Imperial” και με την έναρξη του 2021, αποφάσισαν να το μοιραστούν και με εμάς – το λες και δυνατό ποδαρικό για τις ελπίδες και τα όνειρα του νέου αυτού έτους.

Αυτό το τόσο ιδιαίτερο όχημα του Joel Ekelöf και του Martin Lopez που με το πέρασμα του χρόνου, σαρώνει και κατακτά όλο και περισσότερο πληθυσμό τούτου του μάταιου κόσμου που μέχρι και το τρίτο “Lykaia” (τουλάχιστον) κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου στο άκουσμα του λέξης “Soen”, κάνει το επόμενο βήμα μετά το προπέρσινο “Lotus” και δεν αφήνει περιθώρια να τους αγνοήσει κανένας μουσικόφιλος που σέβεται τον εαυτό του (sic).

Που βρίσκεται όμως το “Imperial” σε σχέση με το “Lotus”;

Θα έλεγα ακριβώς στο ίδιο σημείο: το πέμπτο album των Σουηδών, είναι και το πρώτο στο οποίο δεν βρίσκω σημαντικές διαφορές και αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο. Η εξέλιξη από το “Cognitive” στο “Tellurian” και από εκεί στο “Lykaia” ήταν ορατή με γυμνό μάτι, από το “Lykaia” στο “Lotus” λιγότερο ξεκάθαρη, αν και η παραγωγή βοήθησε στην διαφοροποίηση. Όμως κάθε τέτοιο βήμα, έφερνε την μπάντα όλο και πιο κοντά στον προσωπικό της ήχο, στο σημείο που ακούς και λες “είναι Soen”, που το genre γίνεται αυτόματα “Soen music”.

Στο “Imperial”, υπάρχουν μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της παρέας των Martin & Joel: το μεγαλοπρεπές άνοιγμα “Lumerian”, με κλασσική πλέον ριφολογία για την μπάντα και απίστευτες μελωδικές και φωνητικές γραμμές, όπως άλλωστε και στο “Monarch”, στα μισά του album το έντονα συναισθηματικό και όπως πάντα με δυνατό μήνυμα “Illusion” (ένας μελαγχολικός γάμος μεταξύ του “River” και του “Lotus” από το ομότιτλο album) και το Lykaia-κό “Modesty” που σκίζει σαν papercut από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Στο τέλος του “Imperial” δε, μας περιμένει μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία της μουσικής τους, ένα τραγούδι που θα ουρλιάζουμε τους στίχους μαζί με τον Joel στις συναυλίες (αν θυμάστε ακόμα τι είναι αυτό) και γενικώς θα ουρλιάζουμε για να ακούμε ζωντανά, το επικό “Fortune”.

Ίσως να μην υπάρχει άλλη εξερεύνηση (τουλάχιστον για την ώρα) για τους Soen, αλλά ανακεφαλαίωση των τελευταίων chapters της καριέρας τους σε ένα ολοκαίνουργιο album με πιο βατά τραγούδια, σχετικά μικρή διάρκεια και μικρής διάρκειας έπη και γνώριμη πλέον δομή χωρίς εκπλήξεις (μερικές φορές με riffs ή μελωδίες που φέρνουν στο μυαλό copy-paste των διαμαντιών του “Lotus”) αλλά τίμια και με ουσία – και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ακόμα και αν δεν το περίμενες (σίγουρα όμως περίμενες όλα τα τραγούδια με μονολεκτικό τίτλο και πολύ καλά έκανες). Άλλωστε, η λέξη “κακό” δεν μπορεί να συνυπάρξει στην ίδια πρόταση με τους Soen. Αποδεδειγμένα πια.

Facebook: www.facebook.com/SOENMusic
Twitter: www.twitter.com/SOENmusic
Instagram: www.instagram.com/SOENmusic
Official website: www.SOENmusic.com

1088

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.