SHAME: “Food for Worms”

ALBUM

Είδος: Post-Punk
Εταιρία: Dead Oceans
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Φεβρουαρίου 2023

Τρίτο, πολυαναμενόμενο και μακρύτερο (κυριολεκτικά, έστω και για μόλις δύο λεπτά) άλμπουμ από τους αγαπημένους Bρετανούς Shame. To όνομα αυτού, “Food for Worms” και είδε το φως του ήλιου στις 24/2/2023.

Μετά την επιτυχία του εκπληκτικού τους ντεμπούτου “Songs of Praise”, οι Shame αυτόματα συμπεριλήφθηκαν στη συνεχώς αναπτυσσόμενη post-punk σκηνή του Νησιού, μανιέρα που οι ίδιοι δεν πολυδέχονται, όσο κι αν βγάζει νόημα μουσικά και χωροταξικά. Ακολούθησε το πιο φιλόδοξο “Drank Tank Pink”, στο οποίο προσπάθησαν να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες. Κατά ομολογία του χαρισματικού τους frontman, Michael Steen, ίσως προσπάθησαν να το παραπαίξουν έξυπνοι. Όχι ότι δεν τους βγήκε σε καλό βέβαια, έδειξαν εξέλιξη και όρεξη να μην αράξουν στις δάφνες τους.

Στο τρίτο τους album μοιάζουν πλέον ακόμα πιο ώριμοι και σίγουροι για τον ήχο τους και την κατεύθυνσή του. Η ωριμότητα αυτή είναι ξεκάθαρη στην μουσική τους αλλά και στην φωνή του Steen, που αφήνει (όχι εντελώς) την κάπως spoken word τεχνική και ξεδιπλώνει τα φωνητικά του ταλέντα πιο τιθασευμένα. Φαίνεται όμως και στη θεματολογία των στίχων (με κεντρικό θέμα, ή καλύτερα συνδετικό κρίκο, τη φιλία), με συνολικό αποτέλεσμα έναν εξαιρετικό και πολύ συναισθηματικό δίσκο.

Το album ανοίγει με το “Fingers of Steel”, πρώτο single που κυκλοφόρησε και πολύ λογικά, καθώς ο ήχος είναι σήμα κατατεθέν Shame. Τέτοιο είναι και το “Yankees”, ενώ στο ενδιάμεσο έχουμε και το πιο funkάτο “Six Pack”, κομμάτι δυναμίτη για live, όπως και το πιο noise “Alibis” που ακολουθεί.
Γενικά έκαναν εξαιρετική δουλειά στο να εξοικειώσουν τον κόσμο με τα κομμάτια πριν καν κυκλοφορήσει το Food for Worms, αφού και στο εκρηκτικό live τους στo Fuzz πριν λίγο καιρό (link) έπαιξαν μπόλικα απ’ τα τραγούδια του.

Και φτάνουμε στο μπαλαντοειδές “Adderall”, ένα αρκετά συγκινητικό κομμάτι για το πώς επηρεάζει η εξάρτηση από φάρμακα τους ανθρώπους και τους γύρω τους (όχι δεικτικά, αλλά όπως το εξηγεί καλύτερα ο Steen “Είναι ένα τραγούδι για την συμπόνια, την απογοήτευση και την αποδοχή της αλλαγής, την αποδοχή πως η αγάπη και η βοήθεια που δίνεις σε κάποιον μερικές φορές δεν αρκεί, αλλά πάντα θα είσαι εκεί για να την προσφέρεις”). Στο ίδιο μουσικό μήκος κύματος και το πολύ όμορφο “Orchid”, και σε παρόμοια στιχουργική θεματολογία το “Different Person”, αυτή την φορά εστιάζοντας σε κοντινούς μας ανθρώπους που αλλάζουν σε βαθμό που να μην τους αναγνωρίζουμε, αλλά δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε.

Το “Food for Worms” κλείνει με το ανθεμικό, Poguesίστικο “All the People”, έναν ύμνο στη φιλία και σου υπενθυμίζει πως αυτή η ζωούλα δεν βγαίνει αν είσαι μόνος σου και αν δεν εκτιμάς αυτούς που έχεις γύρω σου. Ό,τι πρέπει για τελευταίο, τρεμάμενο ύψωμα ποτηριών with the squad σε κάποια μπάρα.

Συμπέρασμα;
Εντυπωσιακό χατ τρικ από μια μπάντα που μου τράβηξε την προσοχή από την πρώτη φορά που την άκουσα, αγάπησα απ’ την πρώτη φορά που είδα στη σκηνή και συνεχίζω να καμαρώνω σε κάθε της βήμα, και που βροντοφωνάζει πως (αν όλα πάνε καλά) τα βήματα αυτά θα αφήνουν όλο και μεγαλύτερα χνάρια ξωπίσω τους.

Facebook: https://www.facebook.com/shamebanduk/
Official Website: https://shame.world/
Instagram: https://www.instagram.com/shame/

318

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 92 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.