SHAAM LAREIN: “Sculpture”

ALBUM

Είδος: Gothic / Doom Rock
Δισκογραφική: Icons Creating Evil Art
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31 Ιανουαρίου 2020

Έτυχε η συγγραφή του παρόντος review να εμπίπτει, ειρωνικότατα, σε μία συγκυρία που η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία έχουν την τιμητική τους, τόσο στα media όσο και στα ευκόλως, υποκινούμενα μυαλά. Η Shaam Larein λοιπόν, Μεσανατολικής καταγωγής, κάτοικος Σουηδίας, έκανε φέτος το ντεμπούτο της στο χώρο της “σκοτεινής” μουσικής με το “Sculpture”.

Από την πρώτη νότα του “Aurora”, οποιαδήποτε υπόνοια “φωτός” χάνεται από το χώρο και ο ακροατής μένει εγκλωβισμένος σε άλλες διαστάσεις, παρακινούμενος από στοιχειωμένες μελωδίες και αιθέριες φωνές. Το 35λεπτο περίπου ταξίδι που ακολουθεί, είναι κατάθεση μιας πονεμένης ψυχής, μιας ψυχής που αναζητά αδιάκοπα νόημα στον κύκλο ζωής-θανάτου, και που η αναζήτηση αυτή την οδηγεί στο απαγορευμένο.

Ακολουθούν τα “Volcano” και “Lifes Coma”, με το δεύτερο να μας αφήνει μία αίσθηση ατόφιας απόγνωσης. Στο “Memories” από την άλλη, εκφράζεται εύστοχα η ανώφελη αγκίστρωση στο παρελθόν και τις αναμνήσεις που αυτό άφησε, την αναπόληση των χαμένων όμορφων στιγμών. Με μία γλυκόπικρη γεύση λοιπόν στα χείλη, μας βρίσκει το “Zaman”, ένα διαλογιστικό πέρασμα με στίχους στα σανσκριτικά, πριν μπούμε στον επίλογο του ταξιδιού.

Στο “Lunar Crate” η διάθεση αλλάζει. Ερχόμαστε πλέον στην αποδοχή της τραγικότητας και του πόνου, μέσω ενός μοναδικού ερωτισμού. Ενός ερωτισμού που με πάθος και οργή κλιμακώνεται στο “Traveler”, κλείνοντας αυτό το ταξίδι σε μία γαλήνια περιπλάνηση.

Οι μουσικές επιρροές που συναντά κανείς στο “Sculpture”, προέρχονται από χώρους της ψυχεδελικής και gothic rock σκηνής κατά κύριο λόγο, αλλά με ξεκάθαρη μεσανατολική χροιά, καθ’ όλη τη διάρκεια. Το ύφος είναι συμπαγές, με κεντρικό άξονα το σκοτάδι, μουσικά, στιχουργικά και αισθητικά. Τα κομμάτια που απαρτίζουν το εν λόγω πόνημα, πλαισιώνονται από 3 μαγευτικές γυναικείες φωνές, αυτήν της ίδιας της Shaam Larein, της Linnea Hjertén και της Nathalie Ahlbom. Οι φωνές είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του δίσκου, και δικαίως, καθώς πρόκειται για μοναδικές χροιές και πραγματικά δυναμικές σαν ηχητικές παρουσίες.

Ο δίσκος αυτός εμφανίστηκε στα χέρια μου από το πουθενά, και πραγματικά έμεινα άναυδος από την πρώτη στιγμή. Επιβάλλεται σε όλους τους λάτρεις της gothic αισθητικής, κατά προτίμηση με τη συνοδεία κεριών και κρασιού ή κυκεώνα για τους πιο τολμηρούς.

Facebook: https://www.facebook.com/shaamlarein/
Bandcamp: https://shaamlarein.bandcamp.com/

533

Avatar photo
About Πέτρος Πεταλάς 14 Articles
Και καλά φωτόγκραφερ, μουσικός της κακιάς ώρας και στην ανάγκη αρθρογράφος. Ελαφρολαϊκός μεταλάς, με μια ιδιαίτερη αδυναμία σε καταθλιπτικούς βορειοευρωπαίους, ενώ στον ελεύθερο χρόνο αναπολεί εποχές που δεν έζησε ακούγοντας retro synthwave και pop punk. Εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένεις, σαν τα κουνούπια το Νοέμβρη και τα ηλεκτρόνια. Δεν πίνει αίμα, παρότι το ημερήσιο ωράριό του ξεκινάει κοντά στη δύση του ήλιου. Πιστεύει πως ο Devin Townsend είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο.