SEER OF THE VOID: “Mantra Monolith”

ALBUM

Είδος: Stoner/Doom Metal
Δισκογραφική: Venerate Industries
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Ιανουαρίου 2023

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ανακαλύπτεις ένα συγκρότημα από τα σπάργανα καθώς διανύει τα πρώτα του βήματα είτε συναυλιακά είτε δισκογραφικά, και να το ακολουθείς όσο εξελίσσεται ηχητικά και αισθητικά, “μεγαλώνοντας” σε ευρύτερη έννοια μαζί του.

Δημιουργούνται βίοι παράλληλοι και δεσμοί άρρηκτοι με τα χρόνια και το πιο σημαντικό βιώνεις την κάθε στιγμή γιατί την ζεις μαζί του.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τον γράφοντα όσον αφορά τους Αθηναίους Μεφιστοφελικούς Doomsters Seer of The Void, οι οποίοι αφού μας συστήθηκαν στο σανίδι μέσα από αρκετές ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορα συναυλιακά καταγώγια (πλαισιωμένοι με εκλεκτή πάντα παρέα από τον ευρύτερο μαστουριόρικο και ομιχλώδη Doom-οειδή χώρο) όπως και δισκογραφικά με το ντεμπούτο τους “Revenant” μέσω της Made of Stone, πλέον κάνουν το επόμενο βήμα και κυκλοφορούν το “Mantra Monolith” αλλάζοντας σκέπη υπό την αιγίδα της ξανά-εμφανιζόμενης Venerate Industries όπου για τους παλιούς μύστες της σκηνής αποτελούσε και αποτελεί λατρεμένη εταιρεία διοργάνωσης και όχι μόνο.

Η Doom παλιοπαρέα με την τριαδική της μορφή κουβαλάει τον δικό της “ηχητικό Γολγοθά” στο heavy μονοπάτι που χαράσσει, μόνο που ο “μουσικός σταυρός” που κουβαλάει είναι ανάποδος, βαρύς και πραγματικά ασήκωτος. Δεδομένου ότι εδώ δεν είναι από κάποιο τίμιο ξύλο αλλά από άτιμο ατσάλι σφυρηλατημένο στα καζάνια της κολάσεως.

Από το εναρκτήριο “Astride” έως και την κατακλείδα του δίσκου, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που ακούς είναι κατά μία έννοια μονολιθικό Doom όχι όμως το κλασσικό ορθόδοξο των λατρεμένων δεινοσαύρων της σκηνής, αλλά το ανορθόδοξο με αρκετά νεωτεριστικά Heavy, Psych και Epic στοιχεία από το ευρύτερο φάσμα του χώρου που εκπροσωπεί.

Με το αυτί και την καρδιά στο παρελθόν αλλά με το μυαλό και βλέμμα στο μέλλον.

Εδώ δεν θα ακούσεις τίποτα μοιρολατρικό και δεν θα υπάρξουν στιγμές μεμψιμοιρίας. Ο δίσκος δεν θα αποτελέσει το μουσικό σου υπόβαθρο για να βολτάρεις με βασανιστικά αργό το βήμα σου σε νεκροταφεία και χώρους θρησκευτικής κατάνυξης. Αντιθέτως θα σου δημιουργηθεί μία επική ψυχική ανάταση κατ’ επέκταση και σωματική όπου θα σε παρασύρει στη οποιαδήποτε “μάχη” έχεις να δώσεις.

Η μπάντα αφήνει το στίγμα της με τα Iommi oriented riffs της, σε ταρακουνάει συθέμελα με το υποδειγματικό άκρως metronomikon drumming, σου δημιουργεί ρίγη και ανατριχίλες με τις μπασογραμμές της, ενώ τα φωνητικά σου προμηνύουν ότι το τέλος είναι κοντά και θα είναι εφιαλτικό ταυτόχρονα για αυτό προετοιμάσου. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι φωνητικές ερμηνείες από τις οποίες πηγάζει μία επική διάθεση αλλά και μία σκοταδιστική αύρα ντύνοντας τις συνθέσεις με το ιδανικό ηχόχρωμα. Εδώ έχουν να κάνουμε (ας μου επιτραπεί η έκφραση) με το μπάσταρδο αποπαίδι του Chris Boltendahl, Thomas Gabriel Fischer και του Eυθύμη Καραδήμα μαζί.

Μέσα από την ακρόαση του δίσκου θα βρεις περισσότερα κοινά με το Stoner-Doom των High on Fire και τον Black Pyramid χωρίς φυσικά να αποκλείονται και λοιποί Doomοιδεάτες του ιδιώματος κακή ώρα όπως Electric Wizard, Reverend Bizarre, Countraven. Στο “Death is My Name” για παράδειγμα μπορεί να ξεκινάει με τις tribal τυμπανοκρουσίες αλά Des Kensel, όμως στην πορεία γίνεται συνώνυμο των Μεγαλοπατέρων Trouble, και αυτό είναι απλά μία μικρή υποσημείωση της πολυποικιλότητας του δίσκου. Στο “Astride” αυτή η μπασογραμμή βγαλμένη από το “Eyes and Teeth” των High on Fire σου καρφώνεται στο μυαλό και σε κρατάει σε μία εγρήγορση σαν να είσαι θηρίο έτοιμο να καταπιεί το κλουβί με το πρώτο σκάσιμο της κιθάρας. Και αυτά είναι τα προφανή που θα ακούσεις και θα αντιληφθείς, γιατί σε κάθε ακρόαση θα σου ανοίγεται το μουσικό μεγαλείο των Seer of The Void, άλλοτε πιο Epic και άλλοτε πιο Heavy αφήνοντας σου Sludge, Black και Death επιγεύσεις.

Η μπάντα συνθέτει το μουσικό μονολιθικό της μάντρα σκοτεινό όπως του αρμόζει, το τοποθετεί σε ένα σάπιο φέρετρο με σκουριασμένες πρόκες καρφωμένο και μας θάβει μαζί με αυτό, για να το τιμήσουμε ανάλογα, και για να χαθούμε μαζί του στην δίνη της απόλαυσης.

Facebook: https://www.facebook.com/Seerofthevoid
Bandcamp: https://seerofthevoid.bandcamp.com/

500

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 301 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...